Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Witamina D: występowanie, właściwości, skutki niedoboru

Najlepszymi źródłami witaminy D są tłuszcze zwierzęce i tłuszcze roślinne oraz słońce. Tego ostatniego w naszym kraju mamy jak na lekarstwo, dlatego lepiej sprawdź, jak dostarczać organizmowi odpowiednia dawkę tej witaminy i czym może skutkować jej niedobór.

WH 2016-04-11
ryba, halibut fot. shutterstock.com

Witamina D należy do grup witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i ma dwa główne źródła pochodzenia: zwierzęce i roślinne. Trzecim źródłem, które odróżnia ją od reszty witamin jest światło słoneczne – przy regularnym nasłonecznianiu skóry organizm samodzielnie produkuje witaminę i nie jest konieczne korzystanie z dwóch pierwszych źródeł (co, niestety, w naszym klimacie, mimo ocieplenia, nie jest raczej możliwe).

W każdym przypadku, bez względu na pochodzenie, witamina D jest odpowiedzialna za wchłanianie przez organizm z przewodu pokarmowego wapnia i fosforu – minerałów kluczowych dla stanu naszych kości i zębów.

Witamina D - niedobór

Skutki niedoboru witaminy D w organizmie odczuwalne są bardzo szybko. U osób dorosłych, zwłaszcza podczas ciąży i w podeszłym wieku jej brak przyczynia się do powstania osteomalacji, która powoduje łamanie się kości.

W przypadku niemowląt i dzieci w okresie rozwoju, niedobór witaminy D wywołuje o wiele gorsze skutki, m.in. mięknienie kości, a co za tym idzie odkształcanie klatki piersiowej i krzywicę. Brak witaminy D odpowiedzialny jest również za spowolniony wzrost zębów mlecznych i stałych.

Dzienne zapotrzebowanie na witaminę D

Niezbędna, dzienna dawka dla dorosłej kobiety i mężczyzny to ok. 5µg (mikrogramów), choć jest to wartość ustalona przez naukowców raczej profilaktycznie. Uczeni jeszcze nie rozstrzygnęli, czy osoby dorosłe potrzebują dodatkowych dawek witaminy D poza ilością przyjmowaną z pożywieniem, natomiast ustalili na pewno, że dzieci do lat 12 lat, kobiety w II fazie ciąży i karmiące powinny tej witaminy dostawać dwukrotnie więcej niż norma.

Przedawkowanie witaminy D

Witaminę D, tak niezbędną do prawidłowego funkcjonowania organizmu, można niestety przedawkować (najczęściej przez suplementację, bo, na szczęście, słońce nam krzywdy nie robi).

Jej nadmiar w organizmie powodować może wymioty, zawroty głowy, słabość i bóle mięśni, bóle szczęki, stawów, nadmierną potliwość, senność i zaburzenia rytmu pracy serca.

Najlepsze źródła witaminy D

Już jedno jajko załatwia 25% dziennego zapotrzebowania, więc omlet z trzech – łatwo policzyć. Jednak na tytuł "Dostawcy Roku" zdecydowanie zasługują ryby: halibut, tuńczyk, sardynki, wędzone szproty, wędzony węgorz, łosoś w puszce, śledź w śmietanie – 100 g każdej z nich to ponad 100% wykonanego planu witaminowego.

A czasem "ponad" to 810% normy, jak w przypadku węgorza lub 288% w przypadku wędzonych szprotek. Nie lekceważ tranu – już 2 łyżeczki dostarczą Ci 240 µg (mikrogramów)–- a także masła i mleka, choć poziom witaminy D w tych ostatnich zależny jest od tego, czym karmiono krasule i czy przebywały one dłużej na pastwisku czy w oborze.

Koniecznie zajrzyj też do naszego Leksykonu witamin i poczytaj o pozostałych witaminach.

 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij