Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Wapń: występowanie, właściwości, skutki niedoboru

Wapń stanowi podstawowy budulec Twoich kości. Odpowiada także za prawidłowe działanie układu nerwowego i pracę serca. Sprawdź, jakie są skutki niedoboru tego makroelementu, dzienne zapotrzebowanie i gdzie jest go najwięcej.

WH 2016-07-25
biały ser fot. shutterstock.com

Jeśli Twoja dieta jest bogata w dobrze przyswajalny wapń, Twoje kości są odpowiednio zmineralizowane, czyli bardziej odporne na złamania, a zęby mniej narażone na pęknięciaWapń uczestniczy także w budowie hormonów i wpływa na odpowiednią kurczliwość Twoich mięśni. Odgrywa również rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego i pracy serca. 

Starasz się o dziecko? Jedz produkty bogate w wapń, bo już w czwartym tygodniu ciąży (kiedy możesz jeszcze nie wiedzieć, że będziesz mamą) nienarodzone dziecko potrzebuje od matki wapnia do tworzenia własnych kości, zębów, mięśni i układu nerwowego. Pierwiastek ten stabilizuje także ciśnienie i zapewnia odpowiednią krzepliwość krwi u matki i dziecka.

Niedobór

Tkanka kostna to podręczny magazyn wapnia dla Twojego organizmu. Jeśli nie jesz produktów bogatych w ten minerał, kości stają się bardziej podatne na złamania i deformacje. Dzieje się tak, bo zmagazynowane w nich zapasy wapnia są pobierane do krwiobiegu.

Inne objawy niedoboru to skurcze mięśni, bóle stawów oraz drętwienie nóg i rąk. Dieta uboga w wapń w okresie dojrzewania może prowadzić do osteoporozy i próchnicy.

Dzienne zapotrzebowanie

Zapotrzebowanie na wapń zmienia się wraz z wiekiem. U dzieci do 8 roku życia wynosi ok. 0,8 - 1 g. Później wzrasta, bo układ hormonalny zaczyna wytwarzać estrogeny i produkuje więcej hormonów wzrostu. Dlatego jeśli jeszcze nie skończyłaś 24 lat, Twój organizm potrzebuje 1,2 - 1,5 g tego minerału. Za dawkę optymalną dla kobiet po 24 roku życia przyjmuje się 1 g wapnia.

Nadmiar

Jeśli jesteś zdrowa i masz dobrze zbilansowaną dietę, przedawkowanie wapnia nie powinno Ci zagrażać. Najczęstszą przyczyną jego nadmiaru w organizmie są nowotwory i problemy z tarczycą. O przedawkowaniu mogą świadczyć trudności z koncentracją, depresja, bóle kostne i zaparcia.

Najlepsze źródła

Za najlepiej przyswajalne źródła wapnia uważa się nabiał - mleko, twarogi, jogurty, kefiry i maślanki. Pierwiastek ten występuje również w zielonych warzywach, orzechach, rybach w konserwach, ziarnach sezamu i kiełkach fasoli.

Aby Twój organizm wchłaniał wapń z jedzenie, nie powinnaś łączyć produktów bogatych w ten pierwiastek z tymi, które zawierają kwas szczawiowy (np. szpinak, szczaw). Wchłanianie wapnia utrudniają również niektóre produkty zbożowe, tłuszcze nasycone oraz nadmiar białka zwierzęcego.

Zajrzyj do naszego leksykonu makroelementów i przeczytaj o pozostałych składnikach mineralnych.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij