Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Organiczne warzywa i owoce: czy trzeba je myć dokładniej niż zwykłe?

Nie chcesz jeść chemii i żadnych niepotrzebnych E-świństw, dlatego kupujesz żywność ekologiczną. Ale czy organiczne warzywa i owoce trzeba myć dokładniej niż zwykłe? Zapytałyśmy o to naszego eksperta. Sprawdź, co odpowiedział.

jak się pozbyć chemii z warzyw i owoców Przed jedzeniem płucz owoce i warzywa w wodzie. Zawsze. Wszystkie. Koniecznie.

Czy organiczne warzywa i owoce trzeba myć dokładniej niż zwykłe?

„Generalna zasada brzmi: myj owoce i warzywa przed jedzeniem – mówi Jan Bondar z Głównego Inspektoratu Sanitarnego. – Na ich powierzchni mogą się bowiem rozwijać bakterie, pleśnie, drożdże, larwy i jaja owadów niezależnie od tego, jaką metodą zostały wyprodukowane”.

Niepotrzebne są natomiast żadne specjalne zabiegi, dzięki którym oczyścisz żywność ekologiczną. Nawet jeśli jej wzrost był wspomagany nawozami naturalnymi.

W dostępnej literaturze naukowej brak mocnych dowodów na to, że żywność ekologiczna ma istotnie większe wartości odżywcze niż zwykła żywność – dodaje Bondar. – Jednak z reguły jest smaczniejsza i w mniejszym stopniu naraża Cię na kontakt z pestycydami i innymi chemikaliami wykorzystywanymi w rolnictwie”.

Być może nie wiedziałaś natomiast, że warto myć owoce suszone. Zazwyczaj są one poddane działaniu dwutlenku siarki, który w nadmiarze jest dla twojego organizmu bardzo szkodliwy.

A jeśli już wydajesz sporo kasy na produkty eko, warto również zwrócić uwagę, czy oferowane produkty są naprawdę ekologiczne. Świadczy o tym specjalny certyfikat na etykiecie (tzw. eko-liść).

Uwaga: jeśli masz do nas jakąś sprawę, chcesz nas o coś zapytać, powiedzieć, o czym chciałabyś przeczytać w WH, zajrzyj na nasz facebookowy profil. Żadnej wiadomości nie zostawiamy bez odpowiedzi, a na ciekawe pytania, które do nas trafiają, często odpowiadamy na łamach papierowego wydania „Women’s Health”.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij