Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Luteina to podstawa

Narząd wzroku jest szczególnie wrażliwy na działanie wolnych rodników, powstających m.in. w wyniku działania promieniowania UV. Dotyczy to w szczególności plamki żółtej siatkówki oraz soczewki. Aby zadbać o oczy w odpowiedni sposób, warto pamiętać o luteinie.

2015-11-19
Oczy, Doppelherz

Zmiany degeneracyjne, powstające w wyniku działania wolnych rodników, są nieodwracalne i nieuleczalne. Długotrwałe działanie wolnych rodników na przezroczyste struktury oka (np. na soczewkę) manifestuje się powolną utratą ich przejrzystości (zaćma). Stwierdzono, że siatkówka i soczewka zawierają dużą ilość luteiny i zeaksantyny, które pełnią rolę silnych antyoksydantów, a jednocześnie filtrów promieniowania UV.

Strategia suplementowania diety składnikami pokarmowymi o właściwościach antyoksydacyjnych odnosi się w okulistyce przede wszystkim do zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem – AMD (age-related macular degeneration), a także zaćmy. Coraz częściej w tym kontekście wymienia się również suche oko, retinopatię cukrzycową, a nawet zwyrodnienia rogówki i soczewki.

Karotenoidy

W dużych, wieloośrodkowych badaniach CAREDS i AREDS-2 stwierdzono ochronne działanie antyoksydanów i karotenoidów (luteiny, zeaksantyny, witaminy C, witaminy E, cynku) na plamkę żółtą.

Wykazano, że najważniejszym czynnikiem, sprzyjającymi gęstości pigmentu w place żółtej, jest dieta zawierająca luteinę. We wszystkich przypadkach badań eksperymentalnych wykazano silny związek dawki luteiny ze stanem barwników plamkowych, szczególnie przy porównaniu grup, stosujących wysokie (co najmniej 12 mg luteiny) i niskie dawki luteiny.

Optymalne dawki luteiny

Na rynku dostępne są liczne zestawy antyoksydantów (luteiny, witamin i składników mineralnych), które odżywiają oko i chronią je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Jednakże wiele z tych preparatów zawiera dość niskie dawki luteiny i składników odżywczych. Zatem istotne jest, by wybierać formuły możliwie zbliżone do preparatów o skuteczności, udokumentowanej w badaniach typu AREDS-2.

Bioflawonoidy z owoców

Bioflawonoidy pełnią rolę roślinnych barwników o właściwościach przeciwutleniających. Zawierają je przede wszystkim liczne zioła, wykorzystywane w celach leczniczych, kwiaty, owoce (np. czarne jagody, winogrona, owoce cytrusowe) i warzywa (pomidory, papryka, brokuły, soja); w herbacie, głównie zielonej; w czerwonym winie; i wreszcie w gorzkiej czekoladzie, ponieważ stanowią istotny składnik kakao.

Korzystne działanie tych związków na wzrok jest wielokierunkowe:

  • hamowanie wytwarzania wolnych rodników (oksydantów)
  • ochrona komórek przed zmianami degeneracyjnymi (apoptozą)
  • ograniczanie reakcji zapalnych i miażdżycowych
  • uszczelnianie naczyń krwionośnych
  • poprawa krążenia w gałce ocznej.

W kontekście wzroku szczególnie polecane są wyciągi z owoców borówki czarnej standaryzowane na zawartość aktywnych bioflawonoidów. Gwarantują one odpowiednią dawkę substancji aktywnie wspierających prawidłowe widzenie.

źródło: materiały prasowe nadesłane przez producenta

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij