Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Jak niedobór magnezu wpływa na Twoje serce?

Stres, skurcze i nerwowość to objawy niedoboru magnezu w organizmie, ale czy wiedziałaś, że ten makroelement ma także zbawienny wpływ na pracę serca? Zobacz, jak łatwo zmniejszyć ryzyko chorób serca.
KD 2015-02-20
fot. Diana Taliun 2015/shutterstock.com fot. Diana Taliun 2015/shutterstock.com

Chcesz, by Twoje serce biło jak dzwon? Pewnie, każdy by chciał. Dlatego wiesz, że musisz zadbać o odpowiednią dawkę błonnika w diecie i spożywanie zdrowych tłuszczów, ale jest też jeden składnik pokarmowy, który może nie przychodzić Ci do głowy od razu. A powinien! Chodzi o magnez. Z badań opublikowanych na łamach „American Journal of Clinical Nutrition” wynika, że odpowiednio wysoka dzienna dawka magnezu może obniżyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej serca.

Na potrzeby badań naukowcy przeanalizowali informacje zebrane od ponad 313 tysięcy pacjentów ze Stanów Zjednoczonych oraz Europy. W swoich obserwacjach skupili się na odkryciu zależności między poziomem magnezu w organizmie a ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia, choroby wieńcowej lub śmierci z powodu choroby wieńcowej. Choroba wieńcowa wynika z nagromadzenia się płytek miażdżycowych w tętnicach, natomiast choroby układu krążenia dotyczą szerszej kategorii chorób, które wpływają na serce i naczynia, w tym te znajdujące się w nerkach.

Okazało się, że u pacjentów, którzy zażywali 200 miligramów magnezu dziennie aż o 22% obniżyło się  ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Niemniej jednak zażywanie magnezu nie miało wpływu na ryzyko śmierci spowodowanej chorobami układu krążenia.

Magnez usprawnia pracę serca, ponieważ wzmacnia śródbłonek, czyli cienką warstwę komórek krwionośnych wyścielających naczynia krwionośne i limfatyczne, który pomaga w rozszerzaniu się naczyń krwionośnych. Jeśli śródbłonek nie otrzymuje odpowiedniej dawki magnezu, naczynia się zwężają, co może prowadzić do spowolnienia lub zatrzymania przepływu krwi.

Niestety podczas badań okazało się także, że większość kobiet nie spożywa odpowiedniej ilości magnezu. W codzienne diecie poddanych badaniu pań znajdowało się średnio 261 mg magnezu, podczas gdy zalecana przez Ministra zdrowia dzienna dawka wynosi 375 mg.

W jaki więc sposób zwiększyć ilość spożywanego magnezu w codziennej diecie? Nie, nie sięgaj od razu po suplementy diety. Niby tak jest najłatwiej i najszybciej, ale niekoniecznie najskuteczniej.

Autorka badań dr Liana C. Del Gobbo zaznacza, że prawie cały magnez, który uczestnicy badania przyjmowali pochodził z jedzenia, a nie z suplementów, więc nie ma odpowiednich podstaw, by stwierdzić, że pierwiastek pochodzący z suplementów będzie miał taki sam wpływ na zdrowie naszego serca.

Zamiast tego postaraj się włączy nieco magnezu do diety, spożywając bogate w ten makroelement produkty spożywcze. Znajdziesz go przede wszystkim w kakao i gorzkiej czekoladzie (zresztą w WH zapoczątkowaliśmy niedawno czekoladową rewolucję). Bogatym źródłem magnezu są także migdały, pozostałe rodzaje orzechów (dowiedz się, dlaczego orzechy to Twoja recepta na długowieczność), nasiona (pestki dyni i słonecznik) oraz produkty pełnoziarniste, ciemnozielone warzywa i warzywa strączkowe.

O dodatkowej dawce magnezu pamiętaj szczególnie, jeśli pijesz dużo kawy, lubisz sięgnąć czasem po drinka lub jesteś ostatnio mocno zestresowana, ale także gdy intensywnie trenujesz, zakuwasz do egzaminu lub wykonujesz jakąś ciężką pracę umysłową. Jeśli już zdecydujesz się na suplement, wybieraj jedynie te z dodatkową dawką witaminy B6.

Zadbaj o dietę dobrą dla serca i wypróbuj nasze proste przepisy na smaczne potrawy pełne jedynie zdrowych tłuszczów i magnezu.

Tekst: Kate Moriarty, Katarzyna Dwornik

WH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij