Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
1.8

Czy zasada 5 sekund jest prawdziwa?

Jasne, nikt nie je z podłogi, ale czy zdarzyło Ci się kiedyś zastosować regułę 5 sekund? Zastanawiasz się, czy w tej miejskiej legendzie kryje się choć ziarno prawdy? Sprawdź sama.

KD 2015-02-17
bałagan, lody fot. shutterstock.com

Taka sytuacja przytrafiła się chociaż raz w życiu każdemu: dopiero co upiekłaś przepyszne ciasto, powiedzmy, że było to bezglutenowe brownie (wg jednego z naszych 10 przepisów na dietetyczne słodkości), ale podczas przekładnia go na talerz, jeden kawałek spadł Ci na podłogę – co robisz? Wyrzucasz go do śmieci, czy zgodnie z regułą 5 sekund podnosisz szybko z podłogi, dmuchasz i wykładasz na talerz jakby nigdy nic?

Grupa badaczy z Aston University w Anglii pod przewodnictwem prof. Anthony’ego Hiltona postanowiła sprawdzić, czy znana na całym świecie reguła jest wyłącznie miejską legendą. Wyniki badań wykazały, że do jedzenia rzeczywiście nie przyczepia się aż tyle bakterii, jeśli leży na podłodze krócej niż 5 sekund.

Dla potrzeb eksperymentu naukowcy zrzucali różne rodzaje pokarmu na trzy różne powierzchnie – dywan, powierzchnię laminowaną i kafelkowaną. Produkty leżały na ziemi od 3 do 30 sekund. Pod lupę wzięto powszechnie występującą bakterię E. coli, czyli pałeczkę okrężnicy oraz gronkowca złocistego.

Badania udowodniły, że bakterie nie przyczepiały się do jedzenia w znaczącej ilości, jeśli leżało na ziemi krócej niż 5 sekund, a to oznacza, że reguła jest prawdziwa. Jednak istotną rolę w ilości przenoszonych drobnoustrojów odgrywał typ podłogi: najtrudniej przenoszą się one z dywanów, a najłatwiej z powierzchni kafelkowanych oraz laminowanych. Nie oznacza to oczywiście, że bakterie wcale nie przedostawały się na pokarm.

Badania badaniami, ale Ty przede wszystkim postaraj się nie zrzucać jedzenia na podłogę. Jeśli już pech sprawi, że coś wyląduje na ziemi, w Twoim najlepszym interesie leży, by nie ryzykować i nie ładować sobie do ust jedzenia, które dotykało podłogi (bez względu na to, jak długo to tam było), bo nigdy nie wiesz, jakie bakterie akurat spacerują po Twoich kuchennych płytkach.

Jednak jeśli już naprawdę chcesz przeprowadzić eksperyment naukowy dotyczący zasady 5 sekund w zaciszu domowym, to spokojnie – nie powiemy nikomu. W końcu aż 87% ankietowanych wyznało, że zjadało jedzenie zrzucone na podłogę lub zrobiłoby to, gdyby przydarzyła im się taka sytuacja.

Tekst: Annie Daly, Katarzyna Dwornik

WH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij