Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
4.3

Co się dzieje, gdy... jesz czekoladę

Epikatechina zawarta w każdym kawałku czekolady (gorzkiej) to silny przeciwutleniacz, który może wprawić nas w prawdziwą ekstazę. Niektóre mówią nawet, że to lepsze niż seks. Zobacz, dlaczego warto jeść czekoladę.

WH 2014-12-22
czekolada fot. shutterstock.com

Nastrój

Dlaczego jedzenie czekolady uszczęśliwia? To proste: tłuszcz z ziaren kakaowca pobudza wydzielanie naturalnych hormonów szczęścia – endorfin. Ale mamy jeszcze lepszą informację: czekolada zawiera też niewielkie ilości anandamidu – organicznego związku z grupy kanabinoidów (czyli tego, co kręci w marihuanie). To dlatego czujesz się jak na haju.

Energia

Czekolada jest najbogatszym źródłem przeciwutleniacza – epikatechiny (warto wiedzieć, że dodatek cukru i mleka niweluje jego działanie). Oprócz wielu innych funkcji epikatechina wspomaga działanie organelli komórkowych – mitochondriów, które są naszymi fabrykami energii. Dodatkowo czekolada zawiera pewną ilość kofeiny oraz teobrominy, które też dadzą Ci ekstra kopa.

czekolada fot. shutterstock.com

Mózg

Ta sama epikatechina wspomaga pracę mózgu. Poprawiając jego ukrwienie, wzmacnia pamięć krótkotrwałą. Okazuje się, że podanie jej zmniejsza uszkodzenia mózgu, spowodowane np. udarem. Przed egzaminami wypij szklankę kakao, a przez dwie godziny będziesz w szczytowej formie umysłowej.

Pożądanie

Czy zastanawiałaś się, dlaczego tyle kobiet twierdzi, że jest uzależniona od czekolady? Otóż oprócz tego, że zawiera ten sam alkaloid, co marihuana, to jeszcze aktywizuje w mózgu tzw. ośrodek nagrody. Czyli uruchamia ten sam cykl, co zażywanie narkotyków – chce się jej więcej i więcej. Na szczęście jednak czekolada zawiera mnóstwo wartościowych składników.

czekolada fot. shutterstock.com

Waga

To jest najlepsza wiadomość. Badacze doszli do wniosku, że amatorzy ciemnej czekolady są szczuplejsi niż ci, którzy jej z jakichś powodów nie jedzą. Być może to dlatego, że zamiast zjeść kawałek słodyczy, w najlepszym wydaniu opychają się śmieciowymi słodyczami zawierającymi tłuszcze trans. A ich naprawdę warto unikać... Poznaj całą prawdę o tłuszczach trans.

Serce

I znowu wracamy do cudownego przeciwutleniacza – epikatechiny. Stwierdzono, że regularne jedzenie czekolady obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza ryzyko zawału. Skoro już jesteśmy przy sercu, to warto wiedzieć, że fenyloetyloamina zawarta w czekoladzie sprawia, że czujemy się tak jak w pierwszej fazie zakochania.

Wiadomość o zdrowotnych korzyściach z jedzenia gorzkiej czekolady jest niewątpliwie dobrą wiadomością. Przeczytaj jednak nasz artykuł i poznaj pozostałe z 8 zaskakująco zdrowych produktów spożywczych. A kiedy znudzi Ci się już podjadanie gorzkiej czekolady, to wypróbuj jeden z 10 przepisów na dietetyczne słodkości.

WH 06/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij