Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
4.2

Przebarwienia na zębach: sprawdź, które produkty je powodują?

Piękny uśmiech to Twoja najlepsza wizytówka. Niestety, jedzenie niektórych produktów sprawia, że na szkliwie pojawiają się przebarwieniami. Zobacz, czego powinnaś unikać, jeśli chcesz cieszyć się zdrowymi, białymi zębami jak najdłużej.

WH 2014-08-25
fot. Lucky Business 2014/shutterstock.com fot. Lucky Business 2014/shutterstock.com

Pewnie zdziwisz się, że tak niepozorne produkty mogą narobić szkód Twojemu uzębieniu. Nie musisz oczywiście eliminować ich wszystkich w imię śnieżnobiałego uśmiechu, ale przynajmniej postaraj się choć trochę ograniczyć. Sprawdź naszą listę wrogów białych zębów.

buraki fot. Shulevskyy Volodymyr 2015/shutterstock.com

2. Buraki

Oblałaś się kiedyś barszczem? Ok, może nie bezpośrednio, ale na pewno widziałaś „pobarszczowe” plamy na obrusie, prawda? Wyobraź sobie zatem, co buraki mogą zrobić Twoim zębom. Umyj je natychmiast po jedzeniu (zęby, nie buraki), a zminimalizujesz ich szkodliwość dla szkliwa.

krakersy fot. Emanuela Grigoras 2015/shutterstock.com

3. Krakersy

Któż by przypuszczał? A jednak. Krakersy często zawierają rafinowane węglowodany, a te przekształcają się w cukier i stają idealną pożywką dla bakterii powodujących przebarwienia.

ocet balsamiczny, dieta fot. Daniel Taeger 2015/shutterstock.com

4. Ocet balsamiczny

Bogaty w pigmenty koloryzujące i zawierający dużo kwasów ocet z całą pewnością nie jest przyjacielem Twoich zębów. Staraj się używać go mało i tylko do sałatek – sałata powoduje, że jego niszcząca moc maleje.

ogórki, dieta fot. Dream79 2015/shutterstock.com

5. Ogórki kiszone

Zła wiadomość, jeśli je uwielbiasz. Jednak nazwa mówi za siebie: ogórki są „kiszone” (albo „kwaszone”), co oznacza że zawierają jakieś kwasy. A kwasy niszczą szkliwo i powodują przebarwienia.

kawa Sea Wave 2015/shutterstock.com

6. Kawa i herbata

Jeśli kochasz herbatę albo jesteś zdeklarowanym kawoszem i pochłaniasz te napoje litrami, Twój uśmiech może na tym ucierpieć. Zawarte w kawie i herbacie pigmenty barwią zęby na żółto. Żółte zęby? Podziękujemy.

ketchup fot. Christopher Elwell 2015/shutterstock.com

7. Ketchup

Są tacy, którzy jedzą ketchup do wszystkiego. Kanapki z ketchupem, sałatka z ketchupem, makaron z ketchupem, owsianka z ketchupem i sernik z ketchupem (ok, bez przesady). Jeżeli zaliczasz się do tej grupy, weź pod uwagę, że pomidory zawierają dość mocny barwnik i kwasy. Nie rezygnuj jednak z ketchupu, jeśli go uwielbiasz. Jedz z umiarem.

WH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij