Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.5

Zielona herbata + mandarynki [4 proste przepisy]

Na główne danie kurczak z ryżem i sosem mandarynkowym, do popicia chai latte, a na deser tost francuski lub mandarynki z dipem czekoladowym. Przedstawiamy 4 przepisy, w których połączyliśmy słodycz mandarynek i wyrazistość zielonej herbaty. Zaskakujące i pyszne.

WH 2016-08-04
kurczak z mandarynkami fot. Levi Brown

Jesteś w błędzie, jeżeli uważasz, że mandarynki są tylko niewyrośniętymi kuzynkami pomarańczy. Pękają od witamin, minerałów (zwłaszcza potasu), wspomagają odchudzanie, zapobiegają cukrzycy typu 2, miażdżycy, zawałom serca i udarom. Nieźle, jak na takie maleństwa, prawda?

Zielona herbata ma za to tak dobrą prasę – także naukową – że ciężko cokolwiek dodać. Dobrze działa praktycznie na wszystko i jest zasadnie uważana za jedną z najzdrowszych rzeczy na świecie.

Przed Tobą 4 proste przepisy na dania, którymi zaskoczysz najbliższych.

Przepis na mandarynkowego kurczaka z ryżem

4 porcje

W jednej porcji:

  • 370 kcal
  • 5 g tłuszcze (1 g tłuszcze nasycone)
  • 44 g węglowodany
  • 3 g błonnik
  • 35 g białko

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki wody
  • 3 saszetki zielonej herbaty
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 2 szklanki brązowego ryżu
  • 4 filety z piersi kurczaka bez skóry, pokrojone w plastry
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 puszka mandarynek
  • 1 łyżeczka pasty chili

Sposób przygotowania:

1. Zagotuj wodę w garnku, odstaw i wrzuć torebki z herbatą. Przykryj i zaparzaj 5 minut. Wyjmij torebki i doprowadź jeszcze raz do wrzenia. Wrzuć ryż ze szczyptą soli i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy na średnim ogniu i obsmaż kurczaka 3-4 minuty z każdej strony, aż będzie złotobrązowy. Przełóż mięso na talerze.

3. Na tej samej patelni podsmaż chwilę czosnek, wrzuć pastę chili i wlej sok z puszki. Zdrap łopatką z dna patelni resztki przysmażonego kurczaka, wrzuć mandarynki i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Polej nim kurczaka na talerzach i podawaj z odsączonym ryżem.

 

tost francuski fot. shutterstock.com

Latte z zielonej herbaty

Zagotuj 1/4 kubka wody w mikrofalówce. Wrzuć torebkę herbaty i skórkę z jednej mandarynki, przykryj i zaparzaj 5 minut. Wyjmij i zagotuj szklankę mleka – wlej do herbaty i spień.

Poznaj też właściwości innych rodzajów herbat.

herbata fot. shutterstock.com

Francuski tost

Wymieszaj ze sobą 1 łyżeczkę zielonej herbaty matcha w proszku, 1 szkl. mleka, 1/2 łyżeczki wanilii, 1 jajko, 1/2 łyżeczki cynamonu i kardamonu, 1/8 łyżeczki zmielonych goździków.

Zanurz w miksturze 8 kromek pełnoziarnistego chleba (sprawdź przy okazji, czy warto jeść chleb) i podsmaż na patelni na złoty kolor przez 3-4 minuty z każdej strony. Podawaj z mandarynkową konfiturą.

mandarynki z czekoladą fot. shutterstock.com

Dip czekoladowy

30 g gorzkiej czekolady w kawałkach roztop w kąpieli wodnej. Cząstki mandarynki zanurz do połowy w czekoladzie, posyp herbatą matcha w proszku i wstaw do lodówki na 10 minut.

WH RADZI: Nie pij więcej niż 2-3 filiżanki herbaty dziennie. Zawiera katechiny, które utrudniają wchłanianie żelaza, i wypłukuje wapń z organizmu. Za to mandarynki w opór.

WH 03/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij