Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdrowy przepis na kokosanki

Odkryłaś dietę paleo? Nie możesz jeść pszenicy i unikasz glutenu? W takim razie spróbuj mąki kokosowej, która z powodzeniem zastępuje pszenną. Zaopatrz się także w olej kokosowy, mleko kokosowe i wypróbuj zdrowy przepis na kokosanki według pomysłu Marty Dymek.

WH 2016-08-31
kokosanki fot. Jadłonomia

Mąka kokosowa nadaje się do wielu popularnych dań, w których tradycyjnie korzystasz z pszennej. Połącz kilka jej łyżek z rozgniecionym bananem i mlekiem migdałowym, a otrzymasz ciasto na kokosowe placuszki. Spróbuj dodać do tego trochę cukru, łyżkę oleju i szczyptę sody, a będziesz mieć materiał na fantastyczne bezglutenowe, chrupiące gofry.

Możesz też upiec nasze kokosanki. Po malajsku palma kokosowa to „drzewo o tysiącu zastosowań”. Przy ciasteczkach trudno wykorzystać wszystkie z nich, ale trzy, które udało się zmieścić w przepisie poniżej, to również niezła liczba: do przygotowania deseru będziesz potrzebować kokosowej mąki, oleju i płatków. Niech żyje kokos!  

Składniki

  • 1/3 szklanki mąki kokosowej,
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 szklanki purée z batatów (pieczone i zblendowane),
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Polewa

  • 50 g gorzkiej czekolady,
  • 1/3 szklanki kokosowego mleka.

Wykonanie

1. Wszystkie składniki poza purée z batatów włóż do blendera i miksuj, aż się połączą. Dodaj purée z batatów i miksuj dalej, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec dodaj drobno posiekaną czekoladę.

2. Z przygotowanego ciasta rób nieduże, okrągłe ciasteczka. Aby lepiej się formowały, zwilż dłonie chłodną wodą.

3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, ułóż na niej ciasteczka i piecz przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. W tym czasie połam czekoladę i z mleczkiem kokosowym podgrzej w rondelku, aż się rozpuści. Zdejmij garnek z ognia i odstaw na bok.

4. Upieczone ciasteczka przestudź, a potem maczaj w przestudzonej polewie i oprósz płatkami kokosowymi. Możesz przechowywać je w lodówce nawet przez tydzień.  

Poznaj także przepis na pudding chia i sałatkę z jarmużem autorstwa Marty Dymek.

mąka kokosowa fot. shutterstock.com

Szukaj w sklepie

Mąka kokosowa Bioplanet

Zmielony miąższ kokosów pochodzących z certyfikowanych ekologicznych upraw. 

Mąka kokosowa Symbia

Zaletą tej mąki jest m.in. łatwa dostępność: dostaniesz ją np. w hipermarkecie Tesco. 

Mąka Ölmühle Solling

Pochodzi z upraw ekologicznych, które mają dodatkowo certyfikat fair trade.

WH 05/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij