Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

3


OCEŃ
3.1

Przepisy na świeże soki i koktajle: zdrowie w płynie

Przepis na bombę witaminową: owoce, warzywa i blender. Efekt? Pełnia zdrowia, zgrabna sylwetka, piękne włosy, paznokcie i skóra. Poznaj 10 przepisów na zdrowie w płynie: soki z warzyw i owoców.

WH 2014-12-29
soki fot. shutterstock.com

Miksowanie soków z owoców i warzyw i regularne ich picie to najprostsza droga do utrzymania formy, kondycji i zdrowia. Nawet się nie zastanawiaj, czy warto, bo warto. Kup tylko dobry blender i wrrr...

Zdrowotne zalety świeżych soków opisano już, bagatela, 2700 lat p.n.e. w Chinach, ale dopiero od stosunkowo niedawna wiemy, dlaczego tak jest i co się w nich znajduje. A znajduje się wszystko, za co nasze ciało ma ochotę uklęknąć z zachwytu i krzyczeć: „Dziękuję!”. Bez konserwantów, bez pasteryzacji, bez sztucznego dosładzania i barwników – samo dobro w czystej postaci. I jeszcze jedno „bez” – robi się je bez trudu.

1. Boćwina na sprawniejszy mózg

2 porcje | 237 kcal | 30 g cukier | 16 g błonnik

Składniki:

  • 1 pęczek buraków liściowych (boćwiny),
  • 3 ogórki ze skórką,
  • 8 średnich marchewek,
  • 200 ml zimnej wody.

Sposób przyrządzenia:

Warzywa dokładnie umyj (ogórka także) i osusz. W skórce ogórka jest naturalny olej i kolagen, więc kroimy go ze skórką bez obierania. Posiekaj też liście, wrzuć wszystko do blendera, dolej wody i miksuj do gładkości. Naszym zdaniem schłodzony lepiej smakuje.

Samo dobro

Zawarte w burakach azotany przyspieszają transport tlenu do mózgu, a sam koktajl zapewni Ci dzienną dawkę witaminy A i końską dawkę żelaza. Od razu jaśniej, prawda? Sok ten polecamy Ci szczególnie, jeśli cierpisz na niedobór żelaza. Jak to rozpoznać? Przeczytaj nasz artykuł i poznaj 10 oznak niedoboru żelaza.

A czy słyszałaś, że boćwina to trzecie najzdrowsze warzywo na świecie? Naprawdę! Zajrzyj do listy najzdrowszych warzyw na świecie.

2. Pietruszka na detoks

2 porcje | 176 kcal | 28 g cukier | 9 g błonnik

Składniki:

  • 250 g liści szpinaku,
  • 3 zielone jabłka,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 4 kostki lodu,
  • 250 ml wody.

Sposób przyrządzenia:

Istnieją zielone soki i istnieją superzielone soki. Jeżeli użyjesz do niego warzyw i owoców z ekologicznych upraw, ten właśnie będzie taki. Wypestkuj jabłka, pokrój na kawałki, posiekaj szpinak i pietruszkę, po czym wrzuć do blendera z lodem i wodą.

Samo dobro

Pietruszka jest pełna witamin i żelaza, a jej potencjał oczyszczania nerek z toksyn należy do największych wśród wszystkich warzyw. Słodycz jabłek przykryje ziołowy smak koktajlu. Zielona pietruszka znalazła się na naszej liście 100 najlepszych produktów dla kobiety – przeczytaj nasz artykuł i poznaj pozostałe z nich.

soki fot. shutterstock.com

3. Ogórek na ładniejszy wygląd

2 porcje | 186 kcal | 14 g cukier | 12 g błonnik

Składniki:

  • 2 ogórki,
  • 1 jabłko,
  • garstka liści boćwiny,
  • 3 listki mięty,
  • 200 g kiełków lucerny,
  • 200 ml wody,
  • 1 łyżeczka ziaren chia (opcjonalnie).

Sposób przyrządzenia:

Najpierw zblenduj twardsze sztuki – wypestkowane jabłko i ogórki, oczywiście ze skórką. Potem dorzuć resztę i, jeżeli używasz, ziarna chia. Wybierz mniejsze liście z boćwiny – będą mniej gorzkie.

Samo dobro

Naturalne oleje w skórce odżywiają i wzmacniają włosy, paznokcie i skórę. Ogórek jest dodatkowo naturalnym diuretykiem, przyspieszającym proces oczyszczania organizmu.

4. Daktyle na lepsze trawienie

2 porcje | 208 kcal | 42 g cukier | 7 g błonnik

Składniki:

  • 1 banan,
  • 250 ml wody kokosowej,
  • 4 daktyle bez pestek.

Sposób przyrządzenia:

Ten najlepiej smakuje, gdy zrobisz go z produktów trzymanych w temperaturze pokojowej, nie z lodówki. I z bardzo dojrzałego banana. Zmiksuj najpierw banana z wodą kokosową, potem dorzuć daktyle i znowu miksuj.

Samo dobro

Błonnik w daktylach pomaga lepiej trawić i zmniejsza problemy żołądkowe. W bonusie dostajesz wolno uwalniające się cukry, które na wiele godzin pozbawią Cię ochoty sięgnięcia po coś słodkiego.

shake, koktajl, kokos, czekolada fot. shutterstock.com

5. Kokos na większą odporność

2 porcje | 782 kcal | 15 g cukier | 23 g błonnik

Składniki:

  • 1 kokos (możesz użyć 200 g wiórków kokosowych, mają mniej kalorii),
  • 250 ml wody kokosowej lub zwykłej,
  • 1 łyżka masła migdałowego,
  • 1 łyżeczka kakao.

Sposób przyrządzenia:

Rozbij kokosa i zetrzyj jego białe wnętrze do blendera (możesz też użyć wiórków kokosowych). Dodaj resztę składników i zmiksuj na gładko.

Samo dobro

Kwas laurynowy zawarty w kokosach jest naturalnym antybiotykiem, który wzmacnia system immunologiczny. Kokos ma także kwas kaprylowy o silnym przeciwgrzybiczym działaniu, zwalczającym pleśniawki i egzemy. Czy któraś z was wcześniej o tym wiedziała?

6. Cynamon na powrót do zdrowia

2 porcje | 111 kcal | 7 g cukier | 5 g błonnik

  • 1 laska wanilii,
  • 1 banan,
  • 250 ml mleka migdałowego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżka hemp w proszku,
  • 4 kostki lodu.

Sposób przyrządzenia:

Odetnij końce laski i rozkrój ją wzdłuż na pół. Łyżeczką zeskrob pestki i wrzuć je do blendera. Zmiksuj z resztą składników (hemp to naturalne białko z konopii jadalnych – do kupienia w sklepach bio) i lodem.

Samo dobro

Cynamon od stuleci stosowany jest w medycynie chińskiej do leczenia przeziębień, niestrawności i skurczy. Stabilizuje również poziom cukru we krwi, co może być ważne w okresie rekonwalescencji.

Cynamon świetnie komponuje się także ze zdrowymi słodkościami. Sprawdź 10 przepisów na dietetyczne słodkości.

soki fot. shutterstock.com

7. Imbir na wszystko

2 porcje | 84 kcal | 6,5 g cukier | 6 g błonnik

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 200 g szpinaku,
  • garstka natki pietruszki,
  • 200 ml wody.

Sposób przyrządzenia:

Obierz, posiekaj i zmiksuj marchewki. Dodaj sok z limonki i jeszcze miksuj. Po kilku sekundach dorzuć resztę: obrany i posiekany imbir, szpinak, pietruszkę i wodę.

Samo dobro

Zdrowotne legendy o działaniu imbiru wcale nie są na wyrost – to naprawdę jeden z najlepszych naturalnych uzdrowicieli ludzkiego ciała. Łagodzi mdłości, bóle brzucha, bóle stawów, oczyszcza zatoki, działa antybakteryjnie i wzmacnia cały organizm.

8. Ananas na leczenie kontuzji

2 porcje | 253 kcal | 27 g cukier | 8 g błonnik

Składniki:

  • 1/2 ananasa, w kostkach,
  • 250 ml wody,
  • 250 g szpinaku baby,
  • 2 ogórki,
  • 4 kostki lodu.

Sposób przyrządzenia:

Zmiksuj wszystko ze sobą. Możesz spróbować jeszcze podrasować smak sokiem z cytryny i dorzucić nieco startego korzenia imbiru, ale i bez tego będziesz zachwycona.

Samo dobro

Ananas od dawna jest gwiazdą medycyny niekonwencjonalnej. To zasługa bromelainy – enzymu o działaniu przeciwbólowym i przeciwzapalnym. Stosuje się ją w medycynie sportowej do leczenia obrzęków i kontuzji.

soki fot. shutterstock.com

9. Seler na dobre nawilżenie

2 porcje | 35 kcal | 3 g cukier | 2 g błonnik

Składniki:

  • 1 łodyga selera naciowego,
  • 1 średni ogórek,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 łyżeczki suszonych wodorostów morskich,
  • 250 ml wody.

Sposób przyrządzenia:

Upewnij się, że seler jest świeży. Jeżeli wygląda na lekko podwiędnięty, skrop go wodą i wstaw na kilka godzin do lodówki, a odzyska jędrność i chrupkość. Włóż wszystko do blendera i dalej jak zwykle.

Samo dobro

Seler działa jak krem odżywczy. Składa się w 95% z wody, przez co odpowiednio nawilża komórki. Ponadto jest pełen witamin A, B, C, K i kwasu foliowego, które wspierają produkcję kolagenu.

10. Marchew na płaski brzuch

2 porcje | 221 kcal | 32 g cukier | 13 g błonnik

Składniki:

  • 4 marchewki,
  • 1 łodyga boćwiny,
  • 1 jabłko,
  • 2 małe ogórki,
  • 1 cm korzenia imbiru,
  • garstka liści mięty,
  • sok z 1 cytryny,
  • 250 ml wody.

Sposób przyrządzenia:

Wyszoruj marchew i ogórka, wypestkuj jabłko, zetrzyj imbir, posiekaj. Wypełnij blender wszystkimi składnikami, zmiksuj i gotowe. Nie przygotowuj tego tuż przed wyjściem do pracy, bo kropla na białej bluzce doprowadzi Cię do szału.

Samo dobro

Mięta zwiększa produkcję śliny i soków trawiennych. Świetnie współpracuje z błonnikiem, którego pełno w marchewce i buraku liściastym.

Tekst: Anna Bajer

WH 06/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Zamawiałam online na prowita.pl
    ~Anka222, 2016-09-26 09:54:23
  • avatar
    zgłoś
    Super, dzięki za tę informację. Napisz mi tylko jeszcze, jeśli możesz, skąd ją wzięłaś? Jakiś adres sklepu stacjonarnego?
    ~Regina, 2016-09-23 12:14:09
  • avatar
    zgłoś
    Jasne! Zainwestuj w dobrą wyciskarkę renomowanej firmy. Ja kupiłam sobie Kuvingsa (zdobywca złotego lauru konsumenta, więc to się ceni!). Cały proces przygotowania soku jest błyskawiczny, a mycie wyciskarki w ogóle nie sprawia problemów.
    ~Anka222, 2016-09-20 09:32:17
  • avatar
    zgłoś
    Też myślę nad zakupem wyciskarki, ale zupełnie się na tym nie znam ..Może ty mi coś doradzisz Anka?
    ~Regina, 2016-09-08 11:01:02
  • avatar
    zgłoś
    Kiedyś myślałam, że takie warzywne soki z pietruszki czy szpinaku to obrzydlistwo, ale na szczęście przekonałam się do ich smaku i teraz nie wyobrażam sobie dnia bez świeżego soku. Wyciskarka należy teraz do podstawowych sprzętów w mojej kuchni!
    ~Anka222, 2016-09-06 11:08:00
  • avatar
    zgłoś
    Soki najlepiej spozywac swiezo wyciskane.Oczywiscie owoce i warzywa powinny byc z dobrego zrodla.Wazna jest tez wyciskarka,najlepiej wolnoobrotowa np:terapiasokami.pl/wyciskarka-kuvings-c9500.Wowczas dostarczamy organizmowi niezbednych witamin i enzymow.Tego soki ze sklepu ci nie dadza.Pozdrawiam.
    ~Piotrek, 2016-08-03 10:12:56
  • avatar
    zgłoś
    polecam sok zdrowy czyli kiwi .pietruszka,sok z cytryny oraz łyzke miodu dolewamy wody i jest pysznie
    ~bober, 2016-03-10 21:13:09
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij