Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdrowe przepisy: zupy ze smoothie

Przed Tobą przepisy na zupy ze świeżych owoców i warzyw, urozmaicone o kasze, orzechy, przyprawy, ziarna i inne wartościowe składniki. W skrócie: smoothie do jedzenia łyżką. A wraz z nimi zastrzyk słońca, smaku i zdrowia.

Marek Alchimowicz 2016-04-12
smoothie fot. shutterstock.com

Wiadomo, że jak słońce, to jesteśmy w Kalifornii. Tam wymyślono świeże smoothie, a teraz zrobiono z nich zupy, które podbijają Europę. Jest z nimi trochę roboty, ale efekty robią wrażenie. Dla kuchennych leniwców wprowadziliśmy do przepisów trochę zmian. Np. jeżeli nie chce Ci się bawić w robienie warzywnych chipsów w piekarniku, znajdziesz je gotowe na bioplanet.pl lub misiontek.pl - wystarczy je tylko pokruszyć i wymieszać.

W Kalifornii używają do robienia bazy mrożonych warzyw i owoców, my użyliśmy świeżych. Zastąpiliśmy blender kielichowy ręcznym i też działa, a wszystkie magiczne i superzdrowe ekstrakty, i proszki znaleźliśmy w sieci. Oto efekty.

Na czerwono

  • kcal: 138
  • tłuszcze nasycone: 0,6 g
  • cukier: 16,7 g

Baza

  • 40 g cukinii,
  • 20 g czerwonej papryki,
  • 40 g marchewki,
  • 15 g zielonych oliwek,
  • 60 ml mleka konopnego,
  • 1 łyżeczka buraków w proszku,
  • 1 łyżeczka dżemu z chili,
  • 1/2 łyżeczki baobaba w proszku (warto, bo to witaminowa bomba i kupisz w sieci bez problemu).

Przybranie

  • 20 g chrupiących warzyw z piekarnika (patrz poniżej),
  • 10 g plasterków rzodkiewki,
  • 10 g plasterków marchwi,
  • 5 g drobno posiekanej zielonej cebulki.

Chrupiące chipsy warzywne

  • 200 g malinówek, drobno posiekanych,
  • 120 g dymki, posiekanej,
  • 80 g selera naciowego, posiekanego,
  • olej sezamowy,
  • czosnek w proszku,
  • sól morska.

Zawiń posiekane warzywa w gazę i zanurz je w we wrzącej wodzie na 2 minuty, a następnie przełóż do wody z lodem – też na 2 min. Osusz je ręcznikiem i wyłóż na blachę. Skrop olejem, posyp czosnkiem, solą i dosusz w piekarniku. Suche pokrusz i wymieszaj.  

Wypróbuj także nasze pozostałe przepisy na dania z warzywami oraz smoothie z truskawek i daktyli.

smoothie fot. shutterstock.com

Na zielono

  • kcal: 187
  • tłuszcze nasycone: 1,3 g
  • cukier: 11,7 g

Baza

  • 45 g kawałków jabłka,
  • 45 g szpinaku,
  • 35 g kawałków brzoskwini,
  • 60 ml mleka konopnego,
  • 1/2 łyżeczki chrzanu w proszku,
  • szczypta suszonej lawendy.

Przybranie

  • 20 g chrupiących chipsów z nasion (patrz poniżej),
  • 10 g plasterków jabłek,
  • 10 g plasterków ogórka.

Chrupiące chipsy z nasion

  • 80 g siemienia lnianego,
  • 80 g liści jarmużu,
  • olej konopny, do skropienia,
  • szczypta morskiej soli,
  • 100 g miksu z ziaren dyni, słonecznika i chia,
  • 20 g jagód goji.

Zalej nasiona (bez chia i goji) w misce wody ze szczyptą soli i odstaw na 2 godziny. Posiekaj jarmuż, zawiń go w gazę i wstaw do wrzącej wody na 2 minuty, a potem na kolejne 2 do wody z lodem. Osusz ręcznikiem i wyłóż na blachę. Dorzuć nasiona, skrop olejem i dosuszaj w piekarniku. Gdy staną się chrupiące, wymieszaj wszystko ze sobą i dorzuć chia i jagody.  

smoothie fot. shutterstock.com

Na fioletowo

  • kcal: 198
  • tłuszcze nasycone: 1,4 g
  • cukier: 15,1 g

Baza

  • 40 g brzoskwini,
  • 40 g jagód,
  • 40 g ananasa,
  • 60 ml mleka migdałowego,
  • 1/2 łyżeczki proszku maca.

Przybranie

  • 20 g granoli z kaszy i owoców (patrz poniżej),
  • 20 g plasterków świeżych truskawek.

Granola z kaszy i owoców

  • 120 g białej kaszy gryczanej,
  • olej konopny, do skropienia,
  • szczypta morskiej soli,
  • 60 g dmuchanego ryżu,
  • 20 g rodzynek, posiekanych,
  • 20 g suszonej żurawiny, posiekanej,
  • 2 łyżeczki pestek dyni,
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika,
  • 2 łyżeczki siemienia lnianego,
  • 2 łyżeczki płatków z kokosa.

Upraż białą kaszę na suchej patelni, aż zbrązowieje. Skrop oliwą, posól i wysusz ją na blasze w ciepłym piekarniku. Wymieszaj ze wszystkimi składnikami, żeby stworzyć granolę.  

smoothie fot. shutterstock.com

Na żółto

  • kcal: 211
  • tłuszcze nasycone: 1,6 g
  • cukier: 24,8 g

Baza

  • 70 g ananasa,
  • 35 g banana,
  • 60 ml mleka kokosowego,
  • 1/2 łyżeczki kiełków gryki,
  • 1/2 łyżeczki lucumy w proszku (dawka żelaza i karotenów, które ciężko znaleźć gdzie indziej).

Przybranie

  • 10 g misz-masz z cynamonem i jabłkiem (patrz poniżej),
  • 10 g chrupiących chipsów z nasion,
  • 10 g plasterków jabłek,
  • 10 g plasterków banana.

Misz-masz z cynamonem i jabłkiem

  • 2 łyżeczki cynamonu w proszku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 40 g malin,
  • 40 g jabłka,
  • 20 g orzechów macadamia,
  • 20 g orzechów laskowych,
  • 20 g orzechów nerkowca,
  • 20 g migdałów,
  • 2 łyżeczki pestek słonecznika,
  • 2 łyżeczki pestek dyni,
  • 10 g daktyli, posiekanych,
  • 5 g płatków kokosowych,
  • olej konopny, do skropienia,
  • szczypta morskiej soli,
  • 10 g suszonych wiśni.

Na średnim ogniu podsmaż oliwę z cynamonem. Dorzuć maliny, posiekane jabłko, posiekane orzechy, pestki, daktyla i delikatnie zamieszaj. Przełóż wszystko na blachę, skrop olejem, posól i podsusz w piekarniku. Suchą mieszankę wymieszaj z suszonymi wiśniami.  

shoty fot. shutterstock.com

Sekret nr 1: jak zrobić świetną bazę

Wprowadź zwyczaj mrożenia kawałków świeżych warzyw i owoców – nie tracą smaku ani wartości, a pozwoli Ci to sięgać po nie, gdy zechcesz. Wrzucaj je do blendera i miksuj 10-15 sekund, żeby powstały duże kawałki.

Następnie wlej mleko (niekoniecznie krowie, a nawet piej inne), dorzuć proszki, zioła i znowu miksuj 10-30 sekund. Smoothie ma być zmieszane, ale niezbyt gładkie – takie do jedzenia łyżką, a nie do picia przez słomkę.  

Sekret nr 2: jak przybrać i suszyć dodatki w piekarniku

1. Skrop dodatki olejem, posyp solą i wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 75 st. Celsjusza na 20 minut.

2. Wyłącz piekarnik, obróć na blasze dodatki na drugą stronę i zostaw lekko otwarty piekarnik przez 1 godz.

3. Zamknij piekarnik i włącz znowu na 75 st. C na 15 min. Obróć dodatki i dodaj jeszcze 15 minut suszenia.  

WH 12/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij