Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
4.0

Zdrowe przepisy: sałatka z jarmużem

Przed Tobą przepis na szybką i zdrową sałatkę według pomysłu blogerki kulinarnej Marty Dymek. Jej składniki – jarmuż, kapusta włoska i kalafior dostarczą organizmowi całe mnóstwo składników odżywczych i zapewnią wzmocnienie odporności.

Katarzyna Górna-Drzewosz 2016-05-11
sałatka z jarmużem fot. archiwa prywatne

Ich blogi mają tysiące odsłon i fanek. Najbardziej popularne polskie blogerki kulinarne dzielą się z WH swoimi przepisami na dania proste, szybkie i zdrowe. 

Autorka: Marta Dymek (Jadłonomia)

Dla gotowania rzuciła pracę w agencji reklamowej. Dziś jej blog jest jednym z najpopularniejszych w sieci. Zrezygnowała z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Z roślin potrafi wyczarować burgery i pasztety, zupy, soki i słodkie ciasta.

„Jarmuż słusznie wrócił na salony. To jedna z najzdrowszych roślin na świecie”.

Sałatka z jarmużem (4 porcje)

Żelazo, wapń, białko i witamina C – składniki odżywcze w tej sałatce zwiększą Twoją odporność na wirusy. Jarmuż jest też skarbnicą sulforafanu, przeciwutleniacza, który chroni przed nowotworami płuc i jelita grubego.  

Składniki

  • 4 liście jarmużu / 100 g
  • 4 liście włoskiej kapusty / 100 g
  • liście oderwane z 1 kalafiora
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 2-4 łyżki wegańskiego majonezu
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka syropu klonowego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól i czarny pieprz
  • nasiona chia do posypania

Wypróbuj także przepisy na kanapki pełne witamin oraz zdrowe desery.

jarmuż fot. shutterstock.com

Przygotowanie

1. W czajniku zagotuj 1,5 litra wody, obok naszykuj durszlak. Jarmuż, kapustę włoską oraz liście kalafiora umyj i wykrój grube łodygi ze środka; następnie liście poszatkuj na cienkie paski, a łodygi w drobną kostkę.

2. Tak przygotowaną zieleninę przełóż na durszlak i powoli przelej gorącą wodą, a następnie szybko przelewaj zimną wodą z kranu – dzięki
temu liście zachowają zielony kolor oraz witaminy. Następnie osusz na papierowym ręczniku.

3. Osuszone liście przełóż do dużej miski razem z pozostałymi składnikami i wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem i posyp nasionami chia. Jedz od razu po przygotowaniu.

WH 01-02/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij