Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdrowe przepisy: orzechy i kolendra

Zdrowe serce, lepsza pamięć i koncentracja, piękna cera, lśniące włosy − to wszystko zasługa orzechów włoskich. Pomagają też na żołądek i system nerwowy. Zobacz, z czym połączyć je w kuchni i przetestuj trzy zdrowe przepisy z orzechami i kolendrą w roli głównej. 

WH 2016-04-21
przepisy fot. shutterstock.com

To prawda – orzechy włoskie są kaloryczne. To prawda – prawie 52% ich składu to tłuszcz, ale za to jaki! Tylko ten najlepszy, jak z najszlachetniejszych mięs lub ryb, więc jeżeli rzadko je jadasz, orzechy są dla Ciebie. A oprócz świetnego składu, świetnie też robią na prawie wszystko: serce, mózg, cerę, włosy, żołądek i system nerwowy.

Kolendra natomiast zachwyca nie tylko smakiem, ale także swoimi oczyszczającymi i uspokajającymi właściwościami. Razem z orzechami tworzą parę, która wygrałaby „Taniec z gwiazdami”.

Nadziewane piersi z kurczaka (4 porcje)

  • 1/4 szklanki suchego kuskusu,
  • 3/4  szklanki kolendry,
  • 1/3  szklanki orzechów,
  • 4 suszone figi,
  • 1/2 szalotki,
  • 1/2 łyżeczki miksu ras-el-hanout (ew. kuminu),
  • 4 piersi z kurczaka, bez skóry,
  • 1 łyżka oliwy.

1. Rozgrzej piekarnik do 190 °C. Zagotuj 1/2 szklanki wody, zalej nią kuskus w misce, przykryj i odstaw na 5 minut. Posiekaj drobno kolendrę, orzechy, szalotkę i figi. Dorzuć je do kaszy, dosyp miks przypraw do kuskusu, ras-el-hanout, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw.

2. Natnij filety z boku, tworząc torebki, i włóż do środka każdego po 3 łyżki gotowego kuskusu.

3. Rozgrzej patelnię z oliwą na średnim ogniu i podsmaż filety, aż zbrązowieją z obu stron (ok. 3 min.). Przełóż naczynie do piekarnika.

4. Piecz ok. 7 minut. Podawaj z posiekaną kolendrą i resztą kaszy.

W jednej porcji: 320 kcal, 12 g tłuszcze (1,5 g tł. nasycone), 27 g węglowodany, 4 g błonnik, 29 g białko.

Wypróbuj także smaczne i bardzo zdrowe przepisy z dynią i pieprzem cayenne oraz gruszką i imbirem.

przepisy fot. shutterstock.com

Krewetki w miodowo-orzechowym sosie (4 porcje)

Wymieszaj 1 łyżkę miodu w 1/2 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj 1/2 szklanki grubo pokruszonych orzechów. Gotuj 2 minuty i odcedź. Rozgrzej na średnim ogniu grillową patelnię z odrobiną tłuszczu. 450 g dużych krewetek – obranych i oczyszczonych – posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wrzuć na patelnię. Smaż 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą różowego koloru.

Na drugiej, rozgrzanej patelni połącz ze sobą 1/4 szklanki jogurtu greckiego 2%, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczkę soku z cytryny i podgrzewaj przez chwilę. Dodaj usmażone krewetki i odsączone wcześniej orzechy. Zamieszaj i podawaj z 2 łyżkami posiekanej, świeżej kolendry.

przepisy fot. shutterstock.com

Makaron z kolendrowym pesto (4 porcje)

Na suchej patelni i średnim ogniu upraż 1/4 szklanki orzechów włoskich (jakieś 5 minut, aż zaczną pachnieć). Wrzuć je do malaksera razem z 2 szklankami kolendry (liście i łodygi), 1 ząbkiem czosnku, 2 łyżkami oleju z orzechów włoskich, 1 łyżką soku z cytryny i 1/2 łyżeczki soli, po czym zmiksuj na gładko.

Opakowanie makaronu (fusilli lub farfalle) ugotuj al dente i odsącz. Wymieszaj z pesto i dorzuć garść przekrojonych na pół pomidorków cherry. Podawaj na ciepło lub na zimno. 4 porcje.

WH 12/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij