Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Zdrowe przepisy: orkiszowa tarta z owocami

Blogerka kulinarna Daria Ładocha podzieliła się z nami szybkim i pysznym przepisem na tartę z owocami. To zdrowe ciasto wykonane z mąki orkiszowej, gruszek i daktyli jest prawdziwym zastrzykiem energii i świetnie podkręca metabolizm.

Katarzyna Górna-Drzewosz 2016-05-12
tarta fot. Bartłomiej Kulita

Ich blogi mają tysiące odsłon i fanek. Najbardziej popularne polskie blogerki kulinarne dzielą się z WH swoimi przepisami na dania proste, szybkie i zdrowe.

Autorka: Daria Ładocha (Mamałyga)

Podpisuje się pod teorią, że jesteśmy tym, co jemy. W przepisach, które proponuje na swoim blogu stawia przede wszystkim na zdrowe składniki. I smak. Każdy posiłek musi wyglądać, pachnieć i cieszyć podniebienie.

„To co jest zdrowe dla jednej osoby, niekoniecznie służy drugiej. Wolę używać terminu świadome żywienie”.

Orkiszowa tarta

To ciasto to coś znacznie więcej niż niebo w gębie. Długo cieszy smakiem i energią, którą uwalnia powoli, a dodatkowo podkręca metabolizm.

Składniki

  • 240 g mąki orkiszowej,
  • 160 g masła,
  • 75 g cukru pudru 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietanki 30%

Owocowe nadzienie:

  • 100 g suszonych daktyli, namoczonych w wodzie
  • 3 gruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Zobacz także, jak zrobić sałatkę z jarmużem według pomysłu blogerki Marty Dymek.

gruszki fot. shutterstock.com

Przygotowanie

1. Ciasto Z mąki orkiszowej, masła, cukru pudru, żółtek oraz łyżki śmietany wyrób ciasto, zawiń w folię i wstaw do lodówki na pół godziny. W tym czasie przygotuj formę do pieczenia tart – wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i posyp bułką tartą.

Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je na cienki placek, wyłóż nim formę, nakłuj widelcem i zapiekaj w piekarniku na złoty kolor przez 15 minut.

2. Gruszki umyj, obierz ze skórki i pokrój w łódeczki, usuwając gniazda nasienne. W rondlu rozpuść masło, dodaj miód, cynamon oraz gruszki. Duś około 10 minut bez przykrycia. Daktyle odsącz z wody i pokrój na mniejsze kawałki.

3. Ułóż owoce na tarcie i jeśli zostanie kruchego ciasta, zetrzyj na wierzch na kruszonkę. Piecz przez kwadrans. Orkisz i daktyle przyspieszają metabolizm. To też dawka salicylanów, które działają jak aspiryna.

WH 01-02/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij