Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Zdrowe przepisy: awokado + papryka

Nie od dziś wiadomo, że najprostsza droga do serca mężczyzny wiedzie przez żołądek. Awokado i czerwona papryka to prawdziwe afrodyzjaki. Przekonaj się sama i przetestuj nasze przepisy na romantyczny wieczór. 

WH 2015-04-02
fot. Levi Brown fot. Levi Brown

Frytki z batatów na ostro i dip z awokado (4 porcje)

  • 1 łyżka oliwy extra vergin,
  • 2 bataty (ok. 0,5 kg), pokrojone w kliny,
  • 1/4 łyżeczki ostrej, węgierskiej papryki,
  • 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy Cajun,
  • 1 awokado, obrane, bez pestki,
  • 50 g tofu,
  • 2 łyżki soku z limonki,
  • 1/8 łyżeczki soli.

1. Rozgrzej piekarnik do 225 °C. Skrop pokrojone bataty oliwą i wyłóż je na blachę z papierem do pieczenia.

2. Wymieszaj paprykę z przyprawą Cajun i obsyp ze wszystkich stron ziemniaki na blasze. Piecz 15 minut, aż zmiękną i zbrązowieją.

3. Do blendera wrzuć kawałki awokado, tofu, resztę przyprawy Cajun, sól i wlej sok z limonki. Zmiksuj na gładko. Podawaj w miseczce obok frytek.

W jednej porcji: 220 kcal, 11 g tłuszcze (1,5 g nasyconych), 28 g węglowodany, 7 g błonnik, 4 g białko.

Trzy warianty udanej randki

1. Grillowana ryba z salsą

Połącz 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w drobną kostkę, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry, 1 plaster ananasa (drobna kostka), 1 awokado (obrane, bez pestki, w drobną kostkę), 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczkę soku z limonki i 1/2 jalapeño (posiekana, bez pestek).

Wstaw do lodówki. Wymieszaj 2 łyżki oliwy z 2 łyżeczkami wędzonej papryki i wysmaruj mieszanką przygotowaną do grillowania rybę z obu stron. Grilluj 8 minut, przewracając mięso w połowie procesu. Wyłóż ryby na talerze i połóż na wierzch każdej przygotowaną salsę.

2. Faszerowane jaja

Przekrój wzdłuż 4 jajka na twardo i wyciągnij żółtka tak, by nie uszkodzić białek. Wrzuć je do miski, dodaj 1/2 awokado, 1 łyżeczkę soku z cytryny, 2 łyżki majonezu, 1/2 łyżeczki musztardy Dijon, 1/8 łyżeczki soli, cebuli w proszku, granulowanego czosnku i kminku.

Zmiażdż dobrze widelcem lub zmiksuj. Łyżeczką wypełnij białka masą i posyp słodką papryką w proszku.

3. Tacos z kurczakiem

Do blendera włóż 1/2 awokado, 1 łyżkę soku z cytryny, 1/4 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki kminku, 3 łyżki wody i 100 ml śmietany. Zmiksuj i wstaw do lodówki. W misce wymieszaj 2 łyżki oliwy z 1 i 1/2 łyżeczki wędzonej papryki i wysmaruj miksturą 4 piersi z kurczaka.

Smaż je na patelni 8-10 min z każdej strony. Przełóż je na deskę i pokrój na kawałki. Posyp ostrą papryką, dodaj posiekaną cebulę, starty ser (np. cheddar) i rozdziel na placki. Uzupełnij sosem z lodówki i zawiń.

WH 02/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij