Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdrowe drugie śniadanie: awokado z tortillą i fetą [prosty przepis]

Tortilla z awokado, fetą, czarną fasolą i papryką to naprawdę świetny pomysł na zdrowe drugie śniadanie. Przygotuj wcześniej w domu i zabierz ze sobą do pracy. Gdy zgłodniejesz, wyciągnij ją z pudełka podgrzej i voilà! Pyszne i pożywne danie gotowe. 

WH 2016-11-25
tortilla z awokado Tortilla z awokado smakuje i na ciepło, i na zimno.

Przepis na tortillę z awokado i fetą

Kcal: 596 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 5,9 g l Tł. nasyc.: 5,8 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 1/2 czerwonej cebuli sok i starta skórka z 2 limonek
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 6 dymek, posiekanych
  • 1 zielona papryka, posiekana, bez pestek
  • 1 łyżka pasty chipotle
  • 2 x 400 g puszki czarnej fasoli
  • 400 g puszki kukurydzy
  • 1 jalapeño, drobno posiekane
  • 100 g fety, pokruszonej
  • 1 awokado, posiekane
  • 4 tortille, pełnoziarniste

Sposób przygotowania:

1. Piórka cebuli wymieszaj w misce z sokiem z limonki, solą i miodem. Odstaw.

2. Rozgrzej patelnię z tłuszczem, wrzuć dymki i paprykę i podsmażaj 5 minut, aż zmiękną. Dodaj pastę, odsączoną i opłukaną fasolę, gotuj jeszcze 5 minut. Teraz wrzuć odsączoną kukurydzę, chili i połowę fety. Dopraw i wmieszaj kawałki awokado.

3. Podgrzej placki, nafaszeruj je masą, dodaj marynowaną cebulę i posyp fetą.

Jeśli szukasz pomysłów na zdrowe, niskokaloryczne dania, wypróbuj koniecznie przepis na makaron z kurczakiem do lunchboxa lub curry z ciecierzycy. A jeśli masz ochotę na coś bardziej egzotycznego, sprawdź, jak smakuje chińska zupa pho z shitake lub dziki ryż z krewetkami. Wszystkie te dania przygotujesz w nie więcej niż 20 minut. 

WH 03/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij