Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Zdrowe danie: pieczony łosoś z warzywami [prosty przepis]

Niskokaloryczne danie nie musi oznaczać potrawy o smaku papieru. Dzięki naszym prostym przepisom przyrządzisz naprawdę smaczny i zdrowy posiłek. Nie wierzysz? To wypróbuj pomysł na pieczonego łososia z warzywami.

WH 2016-11-17
łosoś pieczony z warzywami Pieczony łosoś z warzywami to uczta dla Twojego podniebienia i zastrzyk substancji odżywczych dla organizmu.

Przepis na pieczonego łososia z warzywami

Kcal: 317 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 9,9 g l Tł. nasyc.: 2,7 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 filety z łososia (ok. 125 g każdy)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chili
  • 20 g imbiru, słupki
  • 100 g jarmużu, poszarpany
  • 100 g różyczek brokuła
  • 200 g zielonego groszku
  • 1 marchewka, słupki
  • garść kolendry
  • garść kiełków fasoli
  • 2 łyżki soki z limonki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Sposób przygotowania:

1. Pierwszy krok to nastawić piekarnik na 200°C. Teraz przygotuj cztery duże kawałki folii aluminiowej i połóż na nich cztery porcje łososia.

2. Zmieszaj sos sojowy, sos chili z imbirem i wysmaruj tą mieszanką ryby. Zawiń filety w folię, ale niezbyt ściśle – zostaw trochę powietrza w paczce. Wstaw do piekarnika i zostaw na 12 minut.

3. W tym czasie przygotuj dressing z miodu, soku z limonki i oleju. Jarmuż oddziel od łodyg (nie wyrzucaj ich, bo do smoothies będą jak znalazł) i całą resztę w słupkach, kulkach i drobnych różyczkach zmieszaj i skrop dressingiem. Rozpakuj paczki z łososiem, a soki zebrane w folii wylej na warzywa. Podawaj razem.

Lubisz gotować, ale masz mnóstwo spraw na głowie? Spokojnie. Z naszymi przepisami wyjątkowe i zdrowe dania przygotujesz już w 20 minut. Spróbuj przepis na domowe burgery z wołowiną lub ryż z krewetkami. Bardziej egzotycznie? W takim razie sprawdź przepis na chińską zupę pho z shitake.

WH 03/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij