Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.4

Zdrowa kolacja: 5 przepisów

Dzięki naszym przepisom na kolacje najesz się i oczyścisz organizm z toksyn. Przed Tobą solidne, gorące dania - w sam raz po ciężkim dniu. Zobacz, jak zrobić lasagne z cukinią, krem z groszku, zapiekankę z dynią i inne smaczne i zdrowe potrawy.

WH 2016-08-18
jedzenie fot. shutterstock.com

Lasagne

gotowe w godzinę

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 cebula, posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 garść bazylii, drobno posiekanej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 400 g pomidorów, puszka,
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina,
  • 4 cukinie, długie paski,
  • 75 g pieczarek, plasterki,
  • 50 g startego parmezanu.

Sposób:

1. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż cebulę z czosnkiem przez kilka minut. Dodaj gałkę, cynamon, oregano, bazylię, przecier, sos Worcestershire i dobrze wymieszaj.

2. Teraz dorzuć mięso i podsmażaj ok. 10 minut, aż zbrązowieje, a następnie dodaj pomidory i łyżkę octu. Dopraw. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut.

3. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę mięsa i połóż na niej paski cukinii i plasterki pieczarek – powtarzaj czynność do wyczerpania zapasów. Posyp całość parmezanem i wstaw do piekarnika na 15-20 minut. Podawaj z sałatą. 

Wypróbuj także przepisy na śniadanie oraz przepisy na obiad, które oczyszczają organizm.

jedzenie fot. shutterstock.com

Zielony krem

gotowe w 25 minut

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 2 średnie cebule, drobno posiekane,
  • 4 duże garści mrożonego groszku,
  • 1,1 l bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1 gałązka mięty,
  • 1 gałązka bazylii,
  • 1 gałązka rozmarynu,
  • 1 garść natki pietruszki, posiekanej,
  • 4 owsiane ciasteczka.

Sposób:

1. W garnku rozgrzej olej na małym ogniu i wrzuć cebulę. Podsmażaj powoli ok. 10 minut. Dodaj groszek, wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut.

2. Wrzuć miętę, bazylię i rozmaryn – zostaw na kilka minut bez gotowania. Wyjmij cedzakiem zioła i zblenduj zupę do gładkości (uwaga, gorąca!).

3. Dopraw, rozlej do misek i posyp natką pietruszki. Po ciasteczku się należy – do zamoczenia i chrupania.  

jedzenie fot. shutterstock.com

Stek z grilla z pieczoną papryką i rukolą

gotowe w 25 minut

Składniki:

  • 2 czerwone papryki, bez pestek, pokrojone w paski,
  • 2 x 200 g rostbefu,
  • oliwa,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu, posiekana,
  • 1 łyżka oregano, suszonego,
  • 50 g orzeszków pinii,
  • 2 garści rukoli,
  • sok z cytryny.

Sposób:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 °C. Wrzuć na blachę pokrojone papryki i podpiekaj 15 minut, aż zmiękną i lekko zbrązowieją. Odstaw do ostudzenia.

2. Skrop steki oliwą i natrzyj pieprzem, rozmarynem i oregano.

3. Rozgrzej mocno grillową patelnię na dużym ogniu i ułóż na niej steki jeden obok drugiego. Smaż 4 minuty z każdej strony, następnie przełóż mięso na deskę, posól, przykryj folią i odstaw na chwilę.

4. Zmniejsz ogień pod patelnią i wrzuć orzeszki pinii. Podsmażaj, aż zrobią się złociste i chrupiące. Wymieszaj w misce rukolę z papryką, dodaj orzeszki, wciśnij sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Kilka kropel oliwy do środka zrobi jej jeszcze lepiej.

5. Podaj steki z miską sałaty obok. Prościej już nie można. 

jedzenie fot. shutterstock.com

Łosoś z ryżem z kalafiora i miso

gotowe w 25 minut

Składniki:

  • 2 filety z łososia,
  • 1/2 kalafiora,
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego,
  • 1 dymka, posiekana,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 1/4 czerwonej papryki chili, bez pestek, drobno posiekanej.

Glazura miso:

  • 2 łyżki pasty miso,
  • 1 cm imbiru, startego,
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • 1 łyżeczka tahini,
  • 1 limonka.

Sposób:

1. Zacznij od rozgrzania piekarnika do 160 °C i wymieszania w misce wszystkich składników glazury. Połóż filety na dwóch osobnych kawałkach folii aluminiowej i wysmaruj je glazurą. Teraz zawiń ryby, zostawiając jednak trochę luzu. Piecz ok. 15 minut.

2. Podziel kalafiora na różyczki i pulsująco zmiksuj, aż zacznie przypominać konsystencją ryż.

3. Rozgrzej dużą patelnię z olejem, wrzuć dymkę, kolendrę i chili. Zamieszaj, a po chwili dodaj kalafiorowy ryż. Podsmażaj około 5 minut.

4. Wyłóż warzywa na talerze, połóż na wierzch upieczone filety i skrop resztką glazury z miski.  

jedzenie fot. shutterstock.com

Zapiekanka z dynią, indykiem i pieczarkami

gotowe w 55 minut

Składniki:

  • 380 g dyni,
  • 4 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku, zmiażdżone,
  • 15 pieczarek, plasterki,
  • 4 gałązki tymianku, posiekane,
  • 4 gałązki rozmarynu, posiekane,
  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • 400 g pomidorów, puszka,
  • 250 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • 1 kalafior,
  • 125 ml mleka migdałowego,
  • 1 łyżka tahini.

Sposób:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 °C. Obierz dynię, pokrój na kawałki, skrop 2 łyżeczkami oleju i wstaw do piekarnika na 30 minut.

2. Na reszcie oleju w dużym garnku lekko podsmaż cebulę i 2 ząbki czosnku.

3. Dorzuć grzyby, tymianek, rozmaryn, wymieszaj i podsmażaj przez chwilę. Pora wrzucić mielone mięso – smaż kilka minut, aż zbrązowieje, potem wsyp pomidory i wlej bulion. Przykryj i gotuj kwadrans.

4. Na parze ugotuj kalafiora i zmiksuj go razem z upieczoną dynią, mlekiem migdałowym, jednym ząbkiem czosnku i tahini. Spróbuj i dopraw.

5. Przełóż do naczynia żaroodpornego zawartość garnka i wyłóż na wierzch zmiksowane warzywa. Piecz 30 minut, aż zapiekanka lekko zbrązowieje.  

WH 04/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij