Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.7

Zapach ryby: jak się go pozbyć

Z masą składników odżywczych i bez chemicznych zanieczyszczeń ryby są naszymi faworytami w kuchni. Minusy? Chociaż głosu nie mają, to zapach i owszem... Zobacz, jak po smażeniu lub gotowaniu ryb i owoców morza pozbyć się nieprzyjemnej woni w kuchni.

Marek Alchimowicz 2015-07-01
ryba fot. Eskymaks 2015/shutterstock.com

Kupuj świeże ryby

Naprawdę świeże ryby wcale nie mają rybiego zapachu. Jeżeli już, to pachną morską wodą, oceaniczną bryzą i innymi przyjemnymi skojarzeniami. Najlepiej kupować ryby w całości, bo wtedy najłatwiej ocenić ich stan, i z (brrr...) oczami. Te nie kłamią: przejrzyste, jasne są OK; zmętniałe są daleko od OK. Mięso powinno być zwarte, jędrne, a łuski bez śluzu i błyszczące.

Wykąp je

Zanurzenie filetów przez pół godziny w zimnym mleku pozwala obniżyć nieprzyjemny zapach podczas gotowania.

Zmniejsz ogień

Niższa temperatura powoduje mniejsze wydzielanie się zapachów. Sprawdza się tu piekarnik i gotowanie na parze.

Umyj naczynia

Skorupki, pancerzyki, łuski, ości i inne resztki zawiąż w plastikowej torbie (zobacz jak skutecznie i szybko pokonać brud także w innych częściach domu). Talerze umyj od razu po posiłku, a patelnię lub garnek napełnij wodą z octem (lub cynamonem) i zagotuj na wolnym ogniu. Po 20 minutach nie będzie w kuchni śladu po zapachu.

Skoro nie musisz się już martwić o zapach, zobacz nasze przepisy na dania z rybą i owocami morza.

WH 04/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij