Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Szybki obiad: 4 dania z makaronem

Zastanawiasz się, co na obiad? Mamy dla Ciebie 4 banalnie proste przepisy na pyszne dania z makaronem. Zobacz, jak w mgnieniu oka przyrządzić m.in. spaghetti z suszonymi pomidorami czy tagliatelli z pesto i wędzonym łososiem. Oto 4 sposoby na smaczny i szybki obiad. Mamma mia!

WH 2016-06-03
makaron fot. shutterstock.com

Proste działania kulinarne dają proste efekty. Ale bardzo smaczne. Do przyrządzenia nawet w warunkach polowych. Potrzebujesz tylko garnka do ugotowania makaronu. Reszta jest dodawaniem.

Jak ugotować makaron

Makaron, bez względu na to, jakiego jest rodzaju, wrzucamy do dużej ilości wrzącej i osolonej wody. Gotujemy, aż będzie „al dente” (makaron jest sprężysty, ale nie twardy); możemy gotować tyle, ile nakazuje instrukcja na opakowaniu, ale wypraktykować swoje i tak trzeba.

Potem działamy szybko: odcedzamy, wstrząsamy cedzakiem i łączymy z sosem. Nie dodajemy oliwy do gotowania i nie przelewamy go zimną wodą na koniec – makaron zrobi się śliski i źle będzie się łączył z sosem.

1. Makaron z suszonymi pomidorami

Składniki:

  • makaron spaghetti (pełnoziarnisty)
  • czarne oliwki (1/4 szklanki)
  • suszone pomidory (1/2 szklanki)
  • oliwa extra vergine
  • oregano
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

 Przygotowanie:

Kroimy w paski suszone pomidory, dodajemy przekrojone na pół czarne oliwki bez pestek i zalewamy oliwą extra vergine. Do tego oregano, bazylia, posiekana natka pietruszki (po 1 łyżce) i 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Sól, pieprz i wymieszać.

Do sosu dodajemy paczkę gorącego, ugotowanego w osolonej wodzie i odcedzonego makaronu spaghetti.

2. Makaron z wędzonym łososiem i pesto

Składniki:

  • makaron tagliatelli
  • pesto
  • oliwa z oliwek
  • wędzony łosoś
  • natka pietruszki
  • sok z cytryny

 Przygotowanie:

Pesto (2 łyżki) mieszamy z oliwą z oliwek extra vergine (5 łyżek). Wędzonego łososia kroimy w cienkie paski i siekamy natkę pietruszki. Dodajemy sok z połowy cytryny i mieszamy.

Paczkę gorącego i odcedzonego makaronu tagliatelli (długie i szerokie wstążki) dorzucamy do sosu i mieszamy. Uwaga, pesto jest bardzo słone, więc ostrożnie z soleniem makaronu.

 3. Makaron z parmezanem

Składniki:

  • makaron spaghetti (pełnoziarnisty)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine (5 łyżek)
  • natka pietruszki
  • oregano
  • tarty parmezan (1/2 szklanki)

 Przygotowanie:

Zmiażdżony czosnek zalewamy oliwą z oliwek extra vergine, siekamy natkę pietruszki i świeże oregano – od biedy może być suszone – (po 2 łyżki) oraz przyprawiamy solą i pieprzem.

Gotujemy makaron spaghetti, odcedzamy i dodajemy do sosu. Posypujemy całość tartym parmezanem, mieszamy i podajemy.

4. Makaron z pomidorami i serem brie

Składniki:

  • makaron pełnoziarnisty
  • 3 pomidory
  • ser brie
  • bazylia
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine

 Przygotowanie:

Pomidory i ser brie kroimy na drobne kawałki, dodajemy bazylię (1 łyżkę) i zmiażdżony czosnek. Całość zalewamy oliwą z oliwek extra vergine.

Osolony i odcedzony gorący makaron muszle wrzucamy do sosu i dokładnie mieszamy – namoczony w oliwie ser rozpuści się pod wpływem gorąca. Nie przelewaj makaronu zimną wodą.

F 2002/07-08

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Często kupuje gotowe pesto , najczęściej z Primo Gusto, bo te ma dobry skład no i jest przepyszne, czasami makaron podaję z oliwą, ziołami czosnkiem i tez jest pyszny.
    ~krycha, 2016-10-20 23:35:50
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij