Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Szparagi z pomidorami

Jeżeli masz ochotę na danie lekkie i szybkie w przygotowaniu, wypróbuj nasz przepis na szparagi z pomidorami. Będzie pysznie i zdrowo, a poza tym tę potrawę przyrządzisz w niecałe 20 minut. Potem laba!

WH 2016-10-19
szparagi z pomidorami szparagi z pomidorami

Smak lata? Pomidory i szparagi! To danie nie dość, że przywodzi na myśl słoneczne dni, to jeszcze sprawia, że człowiek od razu promienieje. Przede wszystkim za sprawą likopenu zawartego w pomidorach (sprawdź też, ile kalorii ma pomidor). Dodajmy do tego kwas foliowy, który kryje się w szparagach i już mamy kulinarny duet na medal.

Przepis na szparagi z pomidorami

Kcal: 269 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 5 g l Tł. nasyc.: 3,1 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 150 g pomidorków cherry
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 łyżki oliwy extra-virgin
  • 1/4 cytryny
  • 400 g szparagów
  • 3 pomidory, ćwiartki
  • 150 g miękkiego sera koziego
  • 2 łyżki octu sherry
  • garść bazylii
  • garść oregano
  • garść uprażonych płatków migdałów

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 °C. Na tacce do pieczenia wyłóż pomidorki cherry, ząbki czosnku w łupinkach, tymianek i skrop je oliwą. Posiekaj cytrynę najdrobniej, jak potrafisz, i rozsyp ją po całej tacce. Dopraw solą z pieprzem i wstaw do piekarnika na 18 minut.

2. Wrzuć szparagi do garnka z wrzącą wodą na 2-3 minuty (jeśli to Twój pierwszy raz ze szparagami, zobacz, jak gotować szparagi). Dobrze odsącz i wyłóż na talerze z ćwiartkami pomidorów. Chlapnij na wierzch kilka łyżeczek miękkiego koziego sera. Pachnie?

3. Wyjmij tackę z piekarnika. Wyciśnij czosnek z łupin i wymieszaj z całą resztą. Dodaj octu sherry i wylej miksturę na szparagi. Posyp listkami ziół i prażonymi migdałami.

WH 03/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij