Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Sos tamari: przepis na obiad

Sos sojowy ma wiele wcieleń. Tym razem z Martą Dymek z Jadłonomii przybliżymy Ci jego japońską wersję – aromatyczny sos Tamari. Wypróbuj nasz pyszny przepis na obiad z tym zdrowym dodatkiem w roli głównej.

WH 2016-07-05
sos tamari fot. Jadłonomia

Tamari brzmi jak imię skośnookiej księżniczki lub rodzaj samurajskiego miecza, ale to po prostu japoński sos sojowy. Tradycyjna metoda wyrabiania takiego sosu polega na zmieszaniu ziaren soi z ryżem lub pszenicą, dokładnym zmieleniu, a następnie długiej fermentacji. Na koniec otrzymuje się bardzo aromatyczną ciecz, którą poddaje się procesowi filtracji, aby uzyskać czysty, klarowny płyn.

W Japonii wytwarza się sześć rodzajów sosów sojowych, a każdy różni się proporcją składników oraz długością procesu wytwarzania– saishikomi shōyu jest fermentowany dwa razy, shiro shōyu zawiera bardzo dużą ilość zbóż, a w tamari nie ma ich wcale. Właśnie dlatego jest odpowiedni dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu.  

Składniki

  • 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
  • 3 łyżki sosu tamari
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej mieszanka ulubionych sałat (100g)
  • pomidorki koktajlowe (6 sztuk)
  • grubo krojony szczypior
  • uprażone ziarna sezamu (płaska łyżka)

Wypróbuj także przepis na sałatkę z jarmużem oraz orkiszową tarte z owocami.

tofu fot. shutterstock.com

Przygotowanie

1. Tofu pokrój w równą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, dodaj tofu i smaż na złoto przez 3-4 minuty.

2. W międzyczasie w szklance połącz pozostałe składniki. Kiedy tofu będzie równo obsmażone, na chwilę zdejmij patelnię z palnika i wlej przygotowany sos, intensywnie potrząsając patelnią, aby wszystkie kawałki tofu zanurzyły się w zalewie. Odstaw patelnię na palnik i redukuj sos do czasu, aż całkiem zniknie z patelni. Potem smaż jeszcze 1 minutę.

3. Usmażone tofu przełóż na talerz do ostygnięcia. W misce wymieszaj warzywa, dodaj tofu, skrop olejem sezamowym i dokładnie wymieszaj.

4. Resztę tofu schowaj w lodówce i zjedz później z dowolną sałatką, w kanapkach albo z kaszą. 

sosy fot. producenci

Dobre sosy

Sos Tamari Kikkoman

Klasyczna wersja sosu w wydaniu godnego zaufania producenta. www.kikkoman.pl

Sos Tamari Lima

Sos ze składników pochodzących z upraw ekologicznych i ze zmniejszoną ilością soli. www.biobrain.pl

Sos Tamara Terrasana Strong

To z kolei wersja o wyższej zawartości białek i bardziej skoncentrowanym smaku. www.urbanvegan.pl

WH 04/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    wygląda świetnie - wypróbuje przepis
    ~gaba, 2016-07-14 10:11:25
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij