Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Smak wakacji: arbuz i melon

Melony miodowe, zielone i kanatlupa a do tego arbuzy… lato bez nich to nie jest lato! Są niskokaloryczne, gaszą pragnienie i świetnie smakują. Poznaj proste przepisy na te owoce sezonowe.

Marek Alchimowicz 2015-06-08
fot. Marcus Nilsson, Kenji Toma

Arbuz

Uwaga, działa nie tylko na kubeczki smakowe. Zawiera także cytrulinę – aminokwas zwiększający przepływ krwi w naczyniach. Po co nam ta wiedza? Hmm, no choćby po to, żeby z cytruliny robić sojusznika, gdy mamy ochotę na seks. Zjedzony arbuz i jego cudowne właściwości sprawią, że lepiej ukrwione organy – zwłaszcza te najważniejsze w tej sytuacji – będą większe (u niego) i bardziej wrażliwe (u Ciebie). Aha, cytrulina jest też dobra dla serca, ale kto by się zajmował głupstwami w takiej chwili, prawda?

Potęga opozycji: słodycz arbuza świetnie kontrastuje z sosami winegret i słonymi serami.

Arbuz z kozim serem i balsamico (6 porcji)

  • 220 g rukoli,
  • 500 g arbuza bez pestek (pokrojonego w plastry, jak na zdjęciu),
  • 180 g koziego sera (pokrojonego na 12 okrągłych plastrów),
  • oliwa extra vergine,
  • ocet balsamiczny.

1. Wysyp garść rukoli na każdy z 6 talerzy. Połóż plaster arbuza.

2. Połóż na nim krążek sera, posyp liśćmi rukoli. Potem znowu plaster arbuza, krążek sera, liście rukoli i tak do wyczerpania składników, aż powstaną małe wieże.

3. Skrop każdą porcję oliwą i octem balsamicznym.

W jednej porcji: 102 kcal, 6 g tłuszcze (4 g nasycone), 6 g węglowodany, 0 g błonnik, 6 g białko

fot. Marcus Nilsson, Kenji Toma

Melon kantalupa

Ten koleżka też ma swoich oddanych fanów. Nie bez racji zresztą, ponieważ jest wyjątkowo soczysty i aromatyczny. Doskonale smakuje sauté albo lekko posypany imbirem lub świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczyptą morskiej soli. Wyjątkowo często spotykany w dietach ze względu na oczyszczające działanie, ale też polecany przez... okulistów. Dostarcza 120% dziennego zapotrzebowania na dbającą o nasz wzrok witaminę A.

Sałatka z kantalupą i szynką serrano (6 porcji)

  • 1 średnia kantalupa, obrana i wypestkowana,
  • 125 g cienkich plasterków szynki serrano,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka świeżego tymianku,
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz.
Sięgnij do ogródka: Nie tylko tymianek – mięta lub kolendra też będą świetnie pasować

1. Pokrój melona w plasterki obieraczką do warzyw, skrawakiem do sera lub ostrym nożem.

2.Pokrój szynkę w paski.

3. Wrzuć szynkę z melonem do miski, skrop oliwą, dorzuć tymianek i przypraw solą z pieprzem. Wymieszaj.

W jednej porcji: 165 kcal, 9 g tłuszcze (2 g nasycone), 9 g węglowodany, 1 g błonnik, 12 g białko

fot. Marcus Nilsson, Kenji Toma

Melon miodowy

Najsłodszy ze wszystkich melonów i pewnie dlatego najbardziej popularny. Jak wszystkie inne, w 90% składa się z wody, więc doskonale gasi pragnienie, ale ta woda pełna jest witamin B1, B2, B6, PP, E, C, A i związków mineralnych – zwłaszcza potasu. Wiedza, że 100 g ma tylko 40 kcal, jeszcze poprawia jego smak, a melonowa zdolność spalania tłuszczu sprawia, że ma się ochotę wyjść za niego za mąż.

Cooler melonowy (4 szklanki)

  • 450 g kostek melona miodowego,
  • 220 ml wody gazowanej,
  • sok z 1 limonki,
  • listki świeżej mięty,
  • 4 truskawki,
  • 1 limonka w plasterkach,
  • rozdrobniony lód.
    Moc witamin: delikatny smak idzie w parze z potężną dawką witaminy C – świetnej dla naszej skóry

1. Zmiksuj melona, wodę i sok z limonki.

2. Przez drobne sito przelej miksturę do 4 szklanek z lodem, dociskając pulpę łyżką.

3. Uzupełnij szklanki wodą gazowaną. W razie potrzeby możesz dosłodzić syropem z agawy.

4. Udekoruj szklanki miętą, plasterkami limonki i połówkami truskawek.

W jednej porcji: 36 kcal, 0 g tłuszcze, 8 g węglowodany, 2 g błonnik, 1 g białko

fot. Marcus Nilsson, Kenji Toma

Melon zielony

Znany pod nazwą Piel de Sapo. Ma skórkę podobną do arbuzowej i fantastyczny słodko-pikantny smak. Jak nic pasuje do koktajlu dla całkiem dorosłych dziewcząt w upalne popołudnie.

Koktajl z zielonym melonem, liśćmi curry i prosecco (4 porcje)

  • 450 g zielonego melona,
  • 250 ml prosecco lub innego wina musującego,
  • kilka gałązek świeżego curry (5 zł/ pęczek, www. littleitalia.pl),
  • 2 cytryny,
  • rozdrobniony lód.
    Spróbuj egzotyki: aromat świeżych liści curry to korzenno-cytrusowa eksplozja.

1. Zmiksuj melona z sokiem z 1 cytryny i listkami curry. Przez drobne sito przelej miksturę do 4 szklanek z lodem, dociskając pulpę łyżką.

2. Uzupełnij szklanki musującym winem.

3. Wrzuć plasterki cytryny i dodaj świeże liście curry.

W jednej porcji: 150 kcal, 0 g tłuszcze, 13 g węglowodany, 1 g błonnik, 1 g białko

Jak wybrać najlepszy melon?

Kupując melona, weź go do ręki - dojrzały i soczysty będzie cięższy niż mogłabyś sądzić po wyglądzie. Powąchaj go przy szypułce – powinien owocowo pachnieć. Wybieraj te z gładką skórką bez przebarwień.

Czeka Cie babski wieczór, przyjęcie lub randka? Poznaj szybkie przekąski i proste przepisy na imprezę.

WH 04/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij