Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.3

Ser żółty: kalorie vs. zdrowie

Ser żółty to kaloryczna bomba, ale także bogate źródło białka pomagającego budować masę mięśniową oraz chroniącego kości i zęby wapnia. Zobacz, ile sera możesz zjeść, nie dostarczając sobie niepotrzebnych kalorii.

WH 2014-12-16
fot. Corbis fot. Corbis

1 plaster sera – za mało

Wbrew pozorom, to nie biały ser dostarcza nam największej ilości wapnia – to żółte sery królują pod względem ilości tego minerału. By zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wapń, wystarczy, że zjesz 6 plastrów sera. Tylko że tych 6 plastrów to (w zależności od rodzaju sera) nawet 600 kcal!

Żółte sery są bowiem bardzo tłuste i to stąd głównie wynika ich wysoka kaloryczność. Jednocześnie są bogactwem wapnia, które organizm kobiety gromadzi do 30. roku życia.

 

W późniejszym wieku, jeśli dostarczasz go w diecie w niedostatecznej ilości, organizm będzie go czerpał ze swoich magazynów, czyli z kości. To prowadzi do osteoporozy. Jeden plaster dziennie byłby zbyt dużą stratą dla zdrowia i kubków smakowych.

Ser żółty to często pierwsza rzecz, którą wrzucamy do koszyka gdy jesteśmy na zakupach. Co z resztą? Zobacz 100 najlepszych produktów spożywczych z supermarketu i bądź pewna, że kupujesz z głową.

2-3 plastry sera dziennie – w sam raz

2-3 plastry dziennie to wprawdzie pod względem kalorycznym niemal jeden cały posiłek, ale jednocześnie 12 g białka niezbędnego do wzmocnienia Twoich mięśni.

Zatem, jeśli intensywnie ćwiczysz, żółty ser jak niemal żaden inny produkt da siłę Twoim mięśniom. A kalorycznością, w przypadku systematycznych treningów, w ogóle nie powinnaś się przejmować.

Trzeba też zwrócić uwagę, że białko z żółtego sera jest białkiem pochodzenia zwierzęcego, a to znacznie lepiej niż roślinne jest przyswajane przez organizm. Jeśli jednak nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego, zobacz 7 warzyw bogatych w białko.

Więcej niż 4 plastry sera dziennie – za dużo

Oprócz wszystkich zalet żółtego sera, ma on jedną, ale za to mocną wadę: tłuszcze nasycone. Jeśli będziesz często przekraczać 40 g dziennie (4-5 plastrów), zaczniesz szkodzić swojemu organizmowi. Dietetycy uważają, że około 25% energii powinno pochodzić z tłuszczów, głównie jednak tych zdrowych.

Optymalna dzienna dawka dla kobiety to około 60 g (5-6 stołowych łyżek). Jeśli większość potrzebnych Ci tłuszczów będzie nasycona, narażasz swój organizm na zaburzenia, które mogą skutkować otyłością, cukrzycą lub chorobami serca.

Bardzo zdrowa i bardzo kaloryczna jest także oliwa z oliwek. Zobacz, jaka dawka oliwy jest optymalna dla zdrowia.

WH 06/2014

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij