Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.4

Kasze: rodzaje i właściwości

Towarzyszą nam od neolitu, gdy zaczęto uprawiać pola. Były z nami w najlepszych chwilach, gdy wynaleziono chleb, i w najgorszych, gdy odkryto gluten. Tak czy owak, to piękny związek i dobrze rokuje na przyszłość. Zobacz, dlaczego warto sięgnąć po kuskus, quinoę, bulgur, amarantus i inne rodzaje kasz.

Marek Alchimowicz 2016-07-01
kasze fot. shutterstock.com

Jaglana

Ze wszystkich kasz ma najwięcej żelaza i jest doskonałym źródłem krzemu, który dba o elastyczność skóry i zapobiega jej wiotczeniu. Poza tym zapewnia równowagę kwasowo-zasadową, więc jak znalazł dla popijających kawę z cukrem i alkohol.

Jagła mają dziesiątki zalet, ale jeżeli cierpisz na niedoczynność tarczycy, jedz ją maksymalnie raz w tygodniu. Wypłucz ją dobrze przed gotowaniem, potem wrzuć na wrzątek na 10 minut, wyłącz i pozostaw pod przykryciem.kolejne 10. Potem odcedź.

Bulgur

Jedna z pszenicznych kasz i niezbędny składnik słynnego tabbouleh jest skarbnicą kwasu foliowego i witamin z grupy B. Ten pierwszy jest niezbędny w ciąży, te drugie dają równowagę psychiczną. Wymaga tylko zalania wrzątkiem i przykrycia na 15-20 min. 

Gryczana

Zawiera rutynę i kwercetynę wzmacniające naczynia krwionośne, więc żegnajcie żylaki i pajączki. Nie ma w sobie glutenu, ale za to dużo błonnika i niski indeks glikemiczny.

Zalecana zwłaszcza przy cukrzycy, anemiach i zapaleniach układu moczowego. By kasza była sypka, wymieszaj ją z białkiem jajka, wstaw do piernika na 20 minut (70 st. C), potem pokrusz i gotuj 15 minut.

Wypróbuj także nasze przepisy na dania z kaszą.

kasze fot. shutterstock.com

Owsiana

Ze względu na mniejszą obróbkę technologiczną zawiera więcej składników mineralnych i błonnika. Ma tylko nieco mniej żelaza niż jaglana, tyle samo magnezu, za który ceni się gryczaną, i pełno fruktanów dbających o nasze jelita. Skrócisz konieczny czas gotowania (30 minut), jeżeli namoczysz ją na noc.

Jęczmienna

W zależności od wielkości nazywana jest pęczakiem, perłową lub wiejską, ale bez względu na wielkość zawiera sterole obniżające cholesterol i przeciwutleniacze. Pęczak gotuje się 45-60 minut, ale moczenie przez 2-3 godziny skraca ten czas.

Kuskus

Doskonała dla ćwiczących: bardzo dużo białka i węglowodanów, ale za to mało błonnika. Oprócz tradycyjnego zalewania wrzątkiem lub bulionem można ją gotować na parze na ściereczce przez 10 min.

kasze fot. shutterstock.com

Quinoa

Komosa ryżowa to botanicznie pseudozboże, ale jej zalety są, jak najbardziej, realne. Dość powiedzieć, że amerykańska NASA włączyła ją do diety astronautów, argumentując, że „choć nie istnieje rodzaj jedzenia, który dostarczałby wszystkich niezbędnych składników na raz, quinoa jest bardzo blisko osiągnięcia tego poziomu”. Przed gotowaniem należy ją dobrze wypłukać, potem do wrzątku, gotować 10-15 min.

Amarantus

Nie zawiera glutenu, ale za to całą masę skwalenu hamującego starzenie się komórek. Nazywa się go zbożem XXI wieku, ponieważ wartościami odżywczymi zdetronizował pszenicę, a białkiem i magnezem także całą inną zbożową konkurencję.

Ze względu na obecność aminokwasów egzogennych, których nie potrafi my sami produkować, wegetarianie powinni go mocno przytulić. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu.

WH 01-02/2016

{% mhinsertbox c="C_BOX_REKLAMA_PD_336_280" %}

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij