Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Pyszne desery: zdrowe, bo surowe

Uważasz, że słodycze, które są dobre dla zdrowia to marzenie ściętej głowy? Niekoniecznie, jeżeli postawisz na nasze proste desery. Raw food to mniej kilogramów, piękna cera, zastrzyk energii i świetne samopoczucie. Przygotowałyśmy dla Ciebie aż 10 zdrowych i pysznych przepisów.

Anna Bajer 2015-09-11
desery fot. Lisa Gee/wearestudio33.com

Dieta złożona z surowych produktów, tzw. raw food to mniej kilogramów, lepsza cera, więcej energii, dłuższa młodość i więcej zdrowia. Zostałyśmy więc specjalistkami od zbiorowego żywienia. Kalorii w nich niemało, ale raz się żyje, a poza tym na naszej stronie są plany treningów na wszystkie części ciała, prawda? Oto surowizna na 12 osób.

Czekoladowe brownie

862 kcal | 38 g tł. nasyc. | 40 g cukier | 20 minut

Baza:

  • 700 g daktyli bez pestek,
  • 230 g orzechów włoskich,
  • 230 g orzechów pekan,
  • 120 g kakao,
  • 2 łyżeczki morskiej soli.

Krem:

  • 480 ml oleju kokosowego,
  • 120 g kakao.
  • 4 łyżki syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka morskiej soli,
  • garść malin.

Robot kuchenny podłączony? Zmiksuj bazę, aż nabierze lepkiej konsystencji, i rozdziel ją do 12 szklanek. Z rozpuszczonym olejem wymieszaj na gładko resztę składników (bez malin) i uzupełnij szklanki. Wstaw do lodówki na godzinę. Udekoruj malinami.

Samo dobro: na surowo nie znaczy bez czekolady – bez przesady. Kakao jest jednak nieprzetworzone, więc dobrze robi naszemu sercu i mózgowi.

Rzuć okiem także na inne smaczne przepisy z czekoladą – tym razem nie tylko na słodko.

desery fot. Lisa Gee/wearestudio33.com

Cytrynowy przekładaniec

746 kcal | 35 g tł. nasyc. | 24 g cukier | 20 minut

Baza:

  • 360 g daktyli bez pestek,
  • 170 g orzechów włoskich,
  • 115 g kakao,
  • 1 i 1/2 łyżeczki wanilli w proszku.

Krem:

  • 450 g orzechów nerkowca, namoczonych,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 330 ml oleju kokosowego,
  • sok z 9 cytryn,
  • starta skórka z 1 i 1/2 cytryny,
  • 15 g esencji cytrynowej,
  • 110 g ksylitolu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy.

Zmiksuj składniki na biszkopta, przełóż do miski. Teraz zmiksuj krem. Ustaw 12 szklanek i wypełniaj je warstwami (biszkopt – krem, biszkopot – krem) aż do końca i do lodówki na godzinę.

Samo dobro: daktyle – dzięki potasowi – ułatwiają trawienie, zwalczają anemię i budują odporność.

desery fot. Lisa Gee/wearestudio33.com

Pina colada

450 kcal | 16 g tł. nasyc. | 32 g cukier | 20 minut

Baza:

  • 175 g daktyli bez pestek,
  • 320 g suszonego ananasa,
  • 100 g wiórków kokosowych,
  • 115 g migdałów,
  • 70 g orzechów makadamia,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Krem:

  • 225 g orzechów nerkowca, posiekanych,
  • 1/2 ananasa, obranego
  • 60 ml mleka kokosowego,
  • 75 ml oleju kokosowego,
  • 10 kropli olejku waniliowego.

Zalej wodą daktyle i suszonego ananasa, zostaw na godzinę. Zmiksuj bazę i napełnij szklanki. Teraz zmiksuj krem i uzupełnij szklanki. Dorzuć na wierzch kawałki orzechów makadamia i ananasa.

Samo dobro: anananas zawiera dużo manganu, a ten daje nam energetycznego kopa.

desery fot. Lisa Gee/wearestudio33.com

Mus czekoladowy

256 kcal | 2 g tł. nasyc.| 27 g cukier | 15 minut

  • 6 awokado,
  • 480 g daktyli bez pestek, moczonych 4 godziny,
  • 1 i 1/2 łyżki olejku waniliowego,
  • 140 g kakao,
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli.

Tu się nie przepracujemy. Kawałki obranego awokado wrzuć do miksera i zmiksuj na wysokich obrotach z resztą składników. Przełóż do 12 szklaneczek i na 2 godziny wstaw do lodówki. Podając, możesz sypnąć po kilka borówek na wierzch.

Samo dobro: wiadomo, że tłuszcze z awokado to te zdrowe i świetnie nam robią, ale nie wszyscy wiedzą, że kwasy omega-9, które są w środku, likwidują zaczerwienienia i podrażnienia skóry.

desery fot. Lisa Gee/wearestudio33.com

Ciasto marchewkowe

229 kcal | 4 g tł. nasyc. | 5 g cukier | 15 minut

Baza:

  • 160 g daktyli bez pestek, moczonych przez noc,
  • 160 g suszonych moreli,
  • 5 marchwi, startych,
  • 115 g siemienia lnianego,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli.

Krem:

  • 150 g orzechów nerkowca, namoczonych,
  • sok z 1 cytryny,
  • 3 łyżki oleju kokosowego,
  • 3 łyżki syropu z agawy,
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego.

Zmiksuj owoce na gęstą masę, dorzuć resztę, znowu zmiksuj i wypełnij 12 szklanek, zostawiając trochę miejsca u góry. Krem zmiksuj na wysokich obrotach i uzupełnij szklanki.

Samo dobro: beta-karoten, którego pełno w marchewkach, bardzo spowalnia starzenie się skóry.

desery fot. Lisa Gee/wearestudio33.com

Owocowa symfonia

420 kcal | 11 g tł. nasyc. | 27 g cukier | 20 minut

Baza:

  • 4 gruszki, starte,
  • 3 jabłka, starte,
  • 130 g rodzynek, posiekane,
  • sok z 2 pomarańczy,
  • starta skórka z 2 pomarańczy,
  • 1 i 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego.

Krem:

  • 450 g orzechów nerkowca, namoczonych,
  • 1 szklanka oleju kokosowego, roztopionego,
  • 1 szklanka syropu z agawy,
  • sok z 2 cytryn,
  • starta skórka z 3 pomarańczy.

Wszystkie składniki wrzuć do miski i odstaw na 8 godzin. Odsącz z soku i wypełnij szklanki (oczywiście 12). Krem zmiksuj na wysokich obrotach i uzupełnij szklanki. Udekoruj startą skórką.

Samo dobro: ziele angielskie jest wielkim źródłem witamin A, B6, C i przynosi szybko ulgę przy wzdęciach. 

desery fot. Lisa Gee/wearestudio33.com

Borówkowy pudding

345 kcal | 14 g tł. nasyc. | 15 g cukier | 20 minut

Baza:

  • 140 g orzechów włoskich,
  • 60 g wiórków kokosowych,
  • 190 g daktyli bez pestek,
  • 1 łyżeczka morskiej soli.

Dodatki:

  • 180 g orzechów nerkowca, namoczonych,
  • 360 g borówek,
  • 130 ml oleju kokosowego,
  • 1 łyżka stewii,
  • 10 kropel olejku waniliowego,
  • 1/3 łyżeczki morskiej soli.

Tu wyjścia są dwa: możesz zmiksować bazę, wypełnić szklanki, potem zmiksować osobno dodatki i dodać je do szklanek lub zmiksować wszystko za jednym zamachem. Tak czy owak, gotowe szklanki na 2 godziny do lodówki. Udekoruj borówkami.

Samo dobro: flawonoidy w borówkach (także w naszych jagodach) świetnie robią na pamięć.

desery fot. Lisa Gee/wearestudio33.com

Orzechowe kulki

674 kcal | 13 g tł. nasyc. | 50 g cukier | 25 minut

Kulki (ok. 60):

  • 780 g daktyli bez pestek,
  • 340 g migdałów,
  • 200 g orzechów laskowych,
  • 170 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki tahini,
  • 1 i 1/2 łyżki mielonego ziela angielskiego,
  • 1 i 1/2 łyżki cynamonu,
  • 1 i 1/2 łyżeczka soli morskiej.

Krem:

  • 1 i 1/2 mango,
  • 1 i 1/2 łyżki herbaty matcha,
  • 3 łyżki syropu z agawy,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 10 ml oleju kokosowego.

Zmiksuj i z powstałej masy uformuj małe kulki. Ile wyjdzie, tyle wyjdzie. Krem zrób z obranego mango i reszty. Do szklanek (zgadnij, ilu?) wrzuć kilka kulek i zalej kremem. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

Samo dobro: uważana za najzdrowszą ze wszystkich zielonych herbat, japońska matcha, jest pełna przeciwutleniaczy podnoszących odporność.

desery fot. Lisa Gee/wearestudio33.com

Truskawki w kremie

338 kcal | 17 g tł. nasyc. | 6 g cukier | 20 minut

  • 36 truskawek, schłodzonych

Sos:

  • 130 g masła kakaowego, roztopionego,
  • 75 g kakao,
  • 2 i 1/2 łyżki syropu z agawy.

Krem:

  • 360 g orzechów nerkowca, namoczonych,
  • 7 łyżek oleju kokosowego,
  • 8 łyżek syropu z agawy,
  • sok z 2 cytryn,
  • 2 i 1/2 łyżeczki olejku waniliowego.

Podczas gdy truskawki się chłodzą, wymieszaj składniki sosu. Zanurzaj w nim truskawki i odkładaj na papier do pieczenia lub aluminiową folię. Wstaw do lodówki, by czekolada stwardniała. Krem zmiksuj i napełnij nim szklanki. Dodaj na górę owoce i trzymaj w lodówce do chwili podania.

Samo dobro: truskawki aż się proszą o szampana, ale i bez niego są pełne przeciwutleniaczy i witaminy C.

desery fot. Lisa Gee/wearestudio33.com

Limonkowa świeżość

527 kcal | 15 g tł. nasyc. | 32 g cukier | 15 minut

Baza:

  • 380 g daktyli bez pestek,
  • 120 g wiórków kokosowych,
  • 50 g kakao,
  • 140 g orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczki soli.

Krem:

  • 1 szklanka soku z limonki,
  • 360 g orzechów nerkowca, namoczonych,
  • 1 awokado,
  • 1/2 mango,
  • 130ml masła kokosowego,
  • 90ml syropu z agawy.

Zmiksuj bazę, włóż do szklanek, zmiksuj krem i uzupełnij szklanki. Wstaw do lodówki na 2 godziny, a przed podaniem dołóż łódeczkę z limonki.

Samo dobro: nerkowce są wypełnione dobrymi, jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi i zmniejszają ryzyko choroby niedokrwiennej serca o 37%. Takie są. Awokado też dokłada swoje.

WH 07-08/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij