Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

2


OCEŃ
3.5

Przepisy na szybkie przekąski: zdrowe desery i dipy

Masz mało czasu na organizację imprezy? Oto garść przepisów na szybkie przekąski – zdrowe desery i dipy, których zrobienie zajmie Ci zaledwie parę chwil. W bonusie otrzymasz piękną cerę i lśniące włosy. Tu każdy ze składników jest na wagę zdrowia i urody.

Marek Alchimowicz 2015-12-11

Mus kakaowy

1 awokado, 3 łyżeczki kakao, cukier kokosowy Ubij masę trzepaczką lub zmiksuj w blenderze, posyp szczyptą cukru i gotowe. Awokado musi być bardzo dojrzałe.

Krem z kakaowca

200 g orzechów nerkowca, sok z 1/2 cytryny, 150 ml wody Przez noc namocz orzechy w wodzie, rano dodaj sok z cytryny i do blendera, aż masa zrobi się pulchna.

Mus z masła

4 łyżeczki masła orzechowego, 1 puszka mleka kokosowego, 4 łyżeczki syropu klonowego Po prostu wymieszaj lub zblenduj wszystko i przełóż masę do foremek.

Szybkie brownie

7 daktyli, 2 łyżeczki kakao, garść orzechów pekan Daktyle bez pestek zmiksuj, dorzuć pokruszone orzechy i kakao, i znowu zmiksuj przez pół minuty. Ułóż w kwadraty.

Lody bananowe

4 banany, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki masła orzechowego Pokrój dojrzałe banany i wstaw do zamrażalnika. Zamrożone wymieszaj z masłem i miodem – gotowe!

Jeśli masz słabość do słodkości, rzuć także okiem na pozostałe przepisy na zdrowe ciasteczka.

Tzatziki

Zetrzyj na grubej tarce umytego, ale nieobranego ogórka, posól i, jak puści sok, dokładnie odciśnij. Do szklanki jogurtu greckiego dodaj 1 zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżkę octu winnego, odciśniętego ogórka i dopraw solą oraz pieprzem. Możesz posypać posiekanym koperkiem.

Guacamole

Wyjmij łyżką miąższ z awokado i pokrój go na drobne kawałki. Przełóż do miski i skrop sokiem z limonki. 1 cebulę i 1 pomidor koktajlowy drobno pokrój, posiekaj 1 papryczkę chili bez pestek i wszystko wymieszaj z awokado. Dopraw solą, skrop oliwą i wymieszaj.

Tapenada

200 g czarnych oliwek zmiksuj w blenderze. Dorzuć drobno pokrojoną ostrą papryczkę, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, posiekaną natkę pietruszki, sól, 3 łyżki octu balsamicznego i 4 oliwy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj – do uzyskania jednolitej masy – i odstaw do lodówki.

Hummus

Namoczoną przez noc ciecierzycę (20 dag) odcedź i gotuj około 2 godzin. Dodaj łyżeczkę soli morskiej. Odcedź i zmiksuj w blenderze. Dodaj pastę tahini (10 dag), czosnek (2 ząbki), sok z cytryny (2 łyżki) i tyle oliwy, by powstała gładka masa. Na końcu dodaj uprażony, zmielony kumin.

WH 10/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij