Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepisy na święta: zadziw swoich gości

Wigilia, wiadomo, tradycyjnie, ale potem jeszcze jest Boże Narodzenie i tam już można poszaleć z wystawnym obiadem dla całej rodziny. Oto garść pysznych przepisów na święta. Zobacz, jak zrobić pieczonego indyka, udziec jagnięcy z rozmarynem oraz aromatyczną szynkę glazurowaną miodem. Wielki efekt gwarantowany.

Marek Alchimowicz 2015-12-22
przepisy na święta fot. shutterstock.com

Pieczony indyk z solanki (12 porcji)

Solanka:

  • 0,5 kg morskiej soli,
  • 2 szklanki syropu klonowego,
  • 1/4 szkl. pokruszonych ziaren czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka zmielonych goździków,
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu,
  • 1 pęczek świeżej szałwii, grubo posiekanej.

Indyk:

  • 1 indyk (5-6 kg), rozmrożony,
  • 3 średnie cebule, grubo posiekane,
  • 2 średnie marchewki, grubo posiekane,
  • 2 łodygi selera, grubo posiekane,
  • 3 łyżki masła, w pokojowej temperaturze,
  • 6 gałązek tymianku.

1. Opłucz indyka z zewnątrz i wewnątrz, usuń szyję i podroby. Włóż go do dużego pojemnika i zalej wodą, tak by go całkowicie zakrywała. Wyjmij i wrzuć do wody składniki solanki (mieszaj, aż sól się rozpuści). Z powrotem włóż indyka i wstaw pojemnik do lodówki na nie mniej niż 12 godzin, ale nie więcej niż 24.

2. Wyjmij indyka, opłucz go, osusz papierowym ręcznikiem i wstaw bez przykrycia do lodówki na 8 do 12 godzin. Solankę wylej.

3. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Nadziej indyka 1/3 cebuli, marchewki, selera i 1 łyżką masła. Zwiąż nogi kuchennym sznurkiem. Do dużej brytfanny wrzuć pozostałe warzywa, gałązki tymianku i zalej je szklanką wody.

4. Rozsmaruj na indyku pozostałe 2 łyżki masła. Włóż ptaka do brytfanny piersiami do dołu i wstaw do piekarnika na 45 minut. Obróć go na bok, podlej sosem z dna i piecz 15 minut. Następnie obróć go na drugi bok, znowu podlej sosem i piecz kolejne 15 minut. Obróć teraz indyka piesiami do góry, wlej szklankę wody i dodaj kolejne 45 minut pieczenia. Mięso powinno mieć wewnętrzną temperaturę 71 °C.

5. Wyjmij brytfannę z piekarnika i odczekaj 15-20 minut, zanim zabierzesz się do porcjowania indyka. Mięso będzie bardziej soczyste.

Doskonałym dodatkiem będzie purée ziemniaczane i konfitura z borówek lub żurawiny.  

W jednej porcji: 378 kcal, 11 g tłuszcze (4 g tł. nasyc.), 4 g węglowodany, 1 g błonnik, 61 g białko.

Świąteczny bonus

W indyku pełno jest witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, minerałów i aminokwasów. Zwłaszcza jeden jest cenny, tryptofan, bo uspokaja i odstresowuje, co w rodzinne święta każdemu może się przydać.

Sprawdź także, jak nie przytyć w święta i poznaj 10 przepisów na dietetyczne słodkości w sam raz na Boże Narodzenie.

przepisy na święta fot. shutterstock.com

Udziec jagnięcy z rozmarynem (8 porcji)

  • 1 udziec jagnięcy (1,5-2 kg),
  • 3 duże ziemniaki, w mundurkach, pokrojone w łódki,
  • 1/4 szklanki oliwy extra vergine,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 3 duże gałązki rozmarynu,
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina,
  • 2 łyżki musztardy Dijon.

1. Rozgrzej piekarnik (tylko górny palnik) do 240 °C. Natrzyj mięso oliwą, dopraw morską solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

2. Wstaw mięso do brytfanny i włóż do piekarnika na mniej więcej 10 minut (bez przykrycia). Co kilka minut przewracaj, żeby zbrązowiało ze wszystkich stron. Po tym czasie wyjmij brytfannę i zmniejsz temperaturę do 200 °C (góra i dół).

3. Dorzuć do brytfanny łódki ziemniaków, czosnek i rozmaryn. W misce wymieszaj wino ze szklanką wody i musztardą. Wylej na mięso.

4. Przykryj luźno mięso folią aluminiową, wstaw do piekarnika i piecz około godziny, aż mięso pokaże na termometrze 60 °C. Wyjmij z piekarnika i odstaw na kwadrans, zanim zaczniesz kroić na porcje. Polej mięso wytworzonym sosem i ewentualnie dodatkowo skrop oliwą.

W jednej porcji: 426 kcal, 16 g tłuszcze (4 g tł. nasyc.), 27 g węglowodany, 3 g błonnik, 38 g białko.

Jagnięcinie świetnie pasują pieczone warzywa: marchewka, seler i szparagi.  

Świąteczny bonus

Jagnięcina zawiera szczególny rodzaj kwasów orotowych, które spowalniają procesy starzenia i powstrzymują namnażanie się komórek nowotworowych.

przepisy na święta fot. shutterstock.com

Szynka glazurowana miodem (15 porcji)

  • 1 surowa szynka z kością (4-4,5 kg),
  • 20 goździków,
  • 3/4 szklanki miodu, płynnego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 czerwone cebule, posiekane,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łodygi selera, posiekane,
  • 3 szklanka białego, wytrawnego wina,
  • 2 szklanki bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki musztardy Dijon,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego.

1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Ostrym nożem natnij wierzchni tłuszcz w kratkę i wbij w niego goździki. Dopraw solą i pieprzem. Połóż mięso w brytfannie z niskim rusztem (naciętą skórą do góry) i pędzelkiem wysmaruj je miodem.

2. Piecz 20 minut bez przykrycia i zmniejsz temperaturę piekarnika do 180 °C. Skrop oliwą cebulę, czosnek, seler i wrzuć je do brytfanny. Wlej do środka wino.

3. Wstaw brytfannę z powrotem do piekarnika i piecz 2 godziny (jeżeli użyjesz termometru, to temperatura gotowego mięsa powinna mieć 65 °C). Gdyby warzywa wyglądały zbyt sucho, dolej trochę wody.

4. Wyjmij szynkę i odstaw, by odpoczęła. W garnku zagotuj bulion i zredukuj go do połowy. Dodaj musztardę, ocet i gotuj 5 minut, aż zgęstnieje. Plastry szynki podawaj z sosem i warzywami. .

W jednej porcji: 433 kcal, 16 g tłuszcze (5 g tł. nasyc.), 17 g węglowodany, 1 g błonnik, 51 g białko.

Świąteczny bonus

Wieprzowina jest bogata w pełnowartościowe białko i jest doskonałym źródłem witaminy B1, od której zależy praca naszej tarczycy, układu nerwowego i całego metabolizmu.  

WH 12/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij