Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.9

Przepisy na randkę: szparagi i musztarda

Szparagi zawierają białko, selen, żelazo i są znakomitą ucztą dla podniebienia, a musztarda dijon świetnie komponuje się z ich łagodnym smakiem. Dlatego też połączenie tych dwóch składników jest nie tylko gwarantem zdrowia, ale i prawdziwym afrodyzjakiem podczas randki.

WH 2015-06-16
szparagi fot. Kati Molin 2015/shutterstock.com

Szparagi, bez względu na kolor, są kalorycznym rajem: mają tylko 18 kcal w 100 g. Ponadto zawierają białko, selen, żelazo, fosfor i genialnie smakują na ciepło lub zimno z ciepłymi albo zimnymi sosami.

Musztarda, zwłaszcza jej ostrzejsza odmiana z Dijon, doskonale im towarzyszy. Mało, że zdrowa (działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie, leczy niestrawność), to jej ostry, wyraźny smak świetnie komponuje się z łagodnością szparagów.

Nasza polska specjalność – bułka tarta na maśle też smakuje doskonale, ale karze nas bezwzględnie ilością kalorii. Na następnych stronach zamieściliśmy przepisy na dania, które świetnie sprawdzą się podczas romantycznej kolacji.

Jeśli chcesz, aby Wasza randka była niezapomniana, znakomitym afrodyzjakiem może okazać się również fenkuł w pomarańczach albo awokado z papryką.

szparagi z jajkiem fot. A_Lein 2015/shutterstock.com

Przepis na szparagi z jajkiem w koszulce

  • 450 g szparagów z odciętymi, zdrewniałymi końcówkam,
  • 1 łyżeczki oliwy extra virgin sól,
  • pieprz 1 łyżka musztardy Dijon,
  • 1 łyżka majonezu light,
  • 1 łyżeczka białego octu winnego,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/4 łyżeczki zmielonej gorczycy,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 4 jajka

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyłóż szparagi na papier do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 10-15 minut, aż zmiękną i zaczną brązowieć.

2. W misce połącz musztardę, majonez, ocet, cukier i gorczycę. Dopraw solą, pieprzem i odstaw.

3. W garnku doprowadź do wrzenia 6 szklanek wody i sok z cytryny. Wbij jajko do małej miski, łyżką stołową zrób wir w garnku i delikatnie przelej do niego jajko z miski. Gotuj 3-4 minuty i wyciągnij łyżką cedzakową. Połóż je na ciepłym talerzu. Powtórz czynność z kolejnymi jajkami.

4. Rozdziel szparagi na 4 porcje, przykryj jajkami i polej sosem.

4 porcje: 115 kcal, 7 g tłuszcze (2 g nasycone), 7 g węglowodany, 2 g błonnik, 9 g białko

sałatka ze szparagami fot. stockcreations 2015/shutterstock.com

Przepis na sałatkę z makaronem i szparagami

1. Do dużej miski wlej zimną wodę i wrzuć do niej kilka kostek lodu – za chwilę zrobisz szparagom zimną kąpiel. Zagotuj w garnku lekko osoloną wodę, wyłącz, wrzuć 450 g szparagów (z odciętymi, twardymi końcówkami) i trzymaj 2 minuty.

2. Łyżką cedzakową przełóż szparagi do miski z wodą i lodem. Odsącz, pokrój szparagi na mniejsze kawałki i wrzuć do dużej miski.

3. Gałązkę pomidorów cherry pokrój na połówki i włóż do miski razem z 2 garściami rukoli. Wymieszaj i odstaw.

4. Ugotuj pełnoziarnisty makaron, odsącz i dodaj do warzyw.

5. W małej misce wymieszaj ½ posiekanej szalotki, 1 łyżkę musztardy Dijon, 1 łyżkę białego octu winnego, 4 łyżki oliwy, sól i pieprz. Przelej sos do miski z makaronem i delikatnie wymieszaj całą zawartość.

tortilla fot. Tobik 2015/shutterstock.com

Przepis na tortille z cebulą i szparagami

1. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą 4 krążki czerwonej cebuli i 120 g szparagów (pokrojonych w kawałki, bez zdrewniałych końcówek), podsmażaj 5 minut.

2. Dodaj 120 g czerwonej papryki (pokrojonej w kostki), szczyptę soli, pieprzu i smaż jeszcze 1 minutę.

3. Zawartość patelni przełóż do garnka, przykryj i gotuj na średnim ogniu. Wytrzyj patelnię papierowym ręcznikiem i podgrzewaj tortillę na małym ogniu minutę. Obróć placek, posyp 1 łyżką startego sera, połóż warzywa z garnka, złóż na pół i podsmażaj 4 minuty.Obróć i smaż kolejne 2 min. Powtórz z 3 tortillami.

4. Zrób sos z 1 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżki śmietany i kilku kropel ostrego sosu (np. tabasco). 

WH 04/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij