Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Przepisy na imprezę: detoks party

Przyjęcie wcale nie musi się kojarzyć z obżarstwem po uszy i nam się nie kojarzy. Oto przepisy na imprezę, po której każda z nas wróci do domu piękniejsza i zdrowsza. Zobacz, jak przyrządzić tabule z kaszą, buraczany hummus, apetyczne burgery z jarmużem i pyszny sernik z truskawkami. 

Marek Alchimowicz 2015-12-04
przepisy fot. shutterstock.com

Tabule z kaszą (2 porcje)

190 kcal / 2 g tł. nas. / 6,7 g cukru

Ta libańska potrawa przeważnie zawiera kuskus lub bulgur, ale my zdecydujemy się na wersję z kaszą jęczmienną. Podmieniamy też zwyczajowo używane orzeszki piniowe na pistacje, bo zawierają najwięcej potasu i, jako jedyne z orzechów, dobre dla oczu luteinę i zeaksantynę.

Składniki:

  • 100 g kaszy jęczmiennej,
  • 2 garści świeżej natki pietruszki,
  • garść świeżej mięty,
  • 300 g świeżych, dojrzałych pomidorów, posiekanych, bez pestek,
  • 1/2 czerwonej cebuli, posiekanej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 garść grubo pokruszonych pistacji.

Metoda

1. Wsyp kaszę do garnka i zalej podwójną ilością wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj 5 minut, aż zrobi się miękka. Odcedź i wypłucz pod zimną wodą, zostawiając w sitku do odcieknięcia.

2. Pietruszkę i miętę drobno posiekaj (zostaw kilka listków mięty do dekoracji).

3. Przełóż odsączoną kaszę do miski, dodaj pomidory, cebulę, pietruszkę z miętą, sok z cytryny, oliwę, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj.

4. Dorzuć na wierzch pokruszone orzeszki pistacjowe i kilka listków mięty. Wstaw na chwilę do lodówki.

Jeśli szukasz skutecznego sposobu na detoks organizmu, zobacz także nasze oczyszczające przepisy na obiad albo sięgnij po bogate w składniki odżywcze herbaty

przepisy fot. shutterstock.com

Buraczany hummus (4-6 porcji)

165 kcal / 0,4 g tł. nas. / 5,6 g cukru

Okazuje się, że to nie VIP-y decydują o jakości imprezy, ale dipy. Ten będzie doskonały jako czekadełko, a połączenie oczyszczającej mocy buraków i obniżającej ciśnienie i cholesterol ciecierzycy wyjdzie wszystkim gościom na zdrowie.

Składniki:

  • 4 duże surowe buraki,
  • 400 g ciecierzycy,
  • starta skórka pomarańczy,
  • sok z 1 limonki,
  • szczypta mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • sól morska,
  • szczypta pieprzu,
  • rozdrobnione cząstki 1 pomarańczy,
  • posiekana świeża kolendra,
  • ćwiartki limonki do zaserwowania z daniem.

Metoda

1. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Buraki zawiń w metalową folię i wstaw do środka na 40 minut. Wyjmij, ostudź i obierz. Pokrój na kawałki i wrzuć do blendera.

2. Odcedź ciecierzycę, wypłucz (w ten sposób pozbędziesz się nadwyżek sodu) i wysusz na papierowym ręczniku. Dodaj do blendera razem ze skórką pomarańczy, sokiem z limonki, kuminem, oliwą, solą i pieprzem. Miksuj na gładką masę.

3. Przenieś całość do miski i ozdób drobinkami pomarańczy i kolendrą. Podawaj z ćwiartkami limonki.

przepisy fot. shutterstock.com

Burgery z komosą i jarmużem (4 porcje)

293 kcal / 1,5 g tł. nas. / 4,3 g cukru

Dobra impreza wymaga dobrego burgera, a ten akurat jest bardzo dobry. Ma dużo świetnych dla sylwetki składników i jeden kluczowy – kalafior.

Składniki:

  • 150 g komosy ryżowej,
  • 30 g obranych pistacji,
  • 1 kalafior (różyczki),
  • 1 ząbek czosnku, posiekany,
  • 1 dymka pokrojona na plasterki,
  • 1 posiekane jajko na twardo,
  • garść posiekanego jarmużu, kolendry i pietruszki,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki płatków owsianych,
  • 2 łyżeczki mąki bezglutenowej,
  • 8 dużych liści kapusty.

Metoda

1. Wsyp komosę ryżową do garnka, przykrywając ją 3-krotną ilością wody. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez kolejnych 12 minut, doprowadzając do lekkiego przegotowania. Odcedź i przelej zimną wodą. Zostaw do odsączenia.

2. Pistacje i różyczki kalafiora wrzuć do blendera i zmiksuj. Przełóż do miski, wymieszaj z komosą i innymi składnikami.

3. Daj chwilkę odpocząć masie i uformuj z niej 8 burgerów.

4. Rozgrzej patelnię z olejem, delikatnie wyłóż na nią burgery i smaż, aż nabiorą złocistego koloru – mniej więcej 5 minut z każdej strony. Podawaj zawinięte w liść kapusty.

przepisy fot. shutterstock.com

Sernik truskawkowy (10 porcji)

310 kcal / 8,2 g tł. nas. / 13,5 g cukru

Słodycz tego pysznego sernika na zimno uzyskujemy z miodu oraz z jogurtów: kokosowego i sojowego. A kruchy spód stworzymy z orzechów, daktyli i słonecznika. Zobaczysz, tak zdrowo to jeszcze nie łasuchowałaś.

Składniki

Nadzienie:

  • 250 g świeżych truskawek (i kilka do dekoracji),
  • 50 ml płynnego miodu,
  • 100 ml jogurtu sojowego,
  • 175 ml jogurtu kokosowego.

Baza:

  • 100 g orzechów brazylijskich,
  • 100 g orzechów laskowych,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • 20 daktyli bez pestek namoczonych przez 10 minut w gorącej wodzie,
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego,
  • 1 paczka biszkoptów,
  • szczypta soli.

Metoda

1. Rozgrzej suchą patelnię i upraż grubo pocięte orzechy i słonecznik, aż nabiorą złotawego koloru. Przestudź i wsyp do blendera. Zmiksuj i dorzuć pocięte daktyle, olej kokosowy i szczyptę soli. Zmiksuj całość, aż wszystkie składniki się połączą.

2. Masę równo rozsmaruj na spodzie okrągłej foremki do ciast. Biszkopty przełam na pół i poutykaj na brzegach masy jeden przy drugim, tworząc palisadę. Wstaw do lodówki i zajmij się nadzieniem.

3. Truskawki i miód wpakuj do blendera (umytego, hm...) i wymieszaj do gładkości. Dodaj oba jogurty i znowu zmiksuj.

4. Gładką masę wylej na przygotowaną wcześniej bazę i włóż z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj od razu z plasterkami truskawek.

WH 10/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij