Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.6

Przepisy WH: zdrowe dipy na każdą okazję

Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie pyszne przepisy na dipy. Urozmaicą każdą imprezę i każdego grilla, świetnie nadają się na śniadanie, lunch i kolację, a co więcej, są tanie i bardzo zdrowe.

Anna Bajer 2015-04-14
fot. Lisa Gee fot. Lisa Gee

Świetnie smakują, dobrze nam robią na wygląd, ładnie wyglądają na stole, są zdrowe i robi się je lewą ręką – czego więcej wymagać od jedzenia? Może, aby nie kosztowały fortuny? I nie kosztują.

Sezon piknikowo-grillowo-ogródkowy zbliża się nareszcie wielkimi krokami, więc będzie jak znalazł. Nie dajcie się jednak zwieść pozorną sezonowością tych dipów.

One są, jak najbardziej, całoroczne, do szybkiego przygotowania byle kiedy i z byle okazji. Dla siebie, dla przyjaciół, dla rodziny. Na śniadanie, na lunch i na kolację. Z małymi, pełnoziarnistymi grzankami, z maczanymi w nich surowymi warzywami lub jako smarowidło do chleba – w każdym wariancie są doskonałe.

Dynia na piękną cerę

4 porcje | 187 kcal | 7,5 g tłuszcze nasyc. | 40 minut

  • 1 dynia piżmowa, w kostkach,
  • 2 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 4 dymki, drobno posiekane,
  • 50 g masła,
  • 1 łyżka świeżej kolendry,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 1/2 łyżeczki nasion czarnuszki.

Najpierw rozgrzej piekarnik do 200 °C. Na blachę wyłóż pokrojoną w kostki dynię, dopraw solą, pieprzem, cynamonem i skrop oliwą. Piecz 15 minut pod przykryciem, potem 15 minut bez. Podsmaż dymki na maśle. Przełóż je do blendera z upieczoną dynią i posiekaną kolendrą, zmiksuj. Dodaj jogurt, czarnuszkę, wymieszaj i dopraw.

Samo dobro: doskonałe działanie beta-karotenu na naszą skórę zostało dawno udowodnione, a dynia aż od niego pęka.

A co powiesz na krem z dyni z mleczkiem kokosowym? Przetestuj nasze wege przepisy prosto ze słonecznej Kalifornii.

fot. Lisa Gee fot. Lisa Gee

Kminek z marchewką na płaski brzuch

4 porcje | 141 kcal | 1 g tłuszcze nasyc. | 45 minut

  • 750 g biomarchewek, obranych i posiekanych,
  • 2 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1 łyżeczka kminku (i kolejna do posypania),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 2 łyżki świeżej mięty,
  • 100 g fety, pokruszonej.

Piekarnik na 200 °C i start. Marchew wysyp na blachę, dopraw solą, pieprzem, kminkiem i skrop oliwą. Piecz 30-40 minut. Przesyp do miski i zmiażdż tłuczkiem zawartość na gęstą pastę (dodaj odrobinę wody, jeżeli ciężko idzie). Zmiażdż czosnek, wlej sok z cytryny, dorzuć miętę i fetę. Podawaj ciepłe, posypane kminkiem.

Samo dobro: olejki zawarte w kminku skutecznie likwidują wzdęcia i wspomagają trawienie.

fot. Lisa Gee fot. Lisa Gee

Ciecierzyca na szczupłą talię

4 porcje | 278 kcal | 2,5 g tłuszcze nasyc. | 5 minut

  • sok z 1 cytryny,
  • 400 g ciecierzycy, odsączonej i opłukanej,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony z solą,
  • 5 łyżek oliwy extra virgin,
  • 2 dymki, drobno posiekane,
  • pęczek koperku, posiekany,
  • 1/2 pęczka kolendry.

Spieszysz się? Po prostu wrzuć wszystkie składniki (oprócz ziół) do miski, dodaj odrobinę wody i ręcznym mikserem zrób gładką masę. Dopraw, dodaj drobno posiekane zioła i skrop jeszcze oliwą.

Samo dobro: 60 g ciecierzycy dostarcza 10 g błonnika (nasze dzienne zapotrzebowanie to ok. 18 g), więc dawka jest potężna i wypełnia na długie godziny. Milowy krok do szczupłej sylwetki.

fot. Lisa Gee fot. Lisa Gee

Bakłażan i szafran na dobry nastrój

4 porcje | 174 kcal | 2,3 g tłuszcze nasyc. | 45 minut

  • 10 pręcików szafranu,
  • 2 bakłażany,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki jogurtu greckiego,
  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1/2 ząbka czosnku, zmiażdżony z solą,
  • pestki z 1/2 granatu,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej mięty.

Wrzuć szafran do szklanki z gorącą wodą na 5 minut. Rozgrzej piekarnik do 240 °C i włóż plastry bakłażanów na 25-40 minut, aż skórka będzie chrupiąca. Obierz je i wymieszaj z odsączonym szafranem, sokiem, jogurtem, oliwą i czosnkiem. Podawaj z granatem i listkami mięty.

Samo dobro: szafran łagodzi objawy PMS, wyciąga ze spleenu i smutków oraz pomaga w walce z bezsennością.

fot. Lisa Gee fot. Lisa Gee

Kasza bulgur na linię jak osa

4 porcje | 268 kcal | 5 g tłuszcze nasyc. | 20 minut

  • 50 g kaszy bulgur,
  • 250 g pomidorków cherry,
  • 5 łyżek oliwy extra virgin,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • 3 dymki, posiekane,
  • 1 zielone chili, posiekane, bez pestek,
  • 1 łyżka estragonu,
  • 1 łyżka mięty,
  • 1 łyżka uprażonych orzechów pinii.

Zalej kaszę zimną wodą i mocz 10 minut. Odsącz. Wrzuć pomidory na 10 sekund do wrzącej wody, obierz je, przekrój na pół i zmiksuj do gładkości z oliwą i sokiem z cytryny. Zmieszaj z kaszą i resztą składników. Posyp orzeszkami.

Samo dobro: bulgur ma mniej kalorii i tłuszczu niż brązowy ryż, ale za to dwa razy więcej błonnika. W walce z kilogramami to prawdziwy oręż.

fot. Lisa Gee fot. Lisa Gee

Jogurt grecki na wielki głód

4 porcje | 72 kcal | 1g tłuszcze nasyc. | 35 minut

  • 1,5 łyżeczki nasion kozieradki,
  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 czerwone chili, posiekane, bez pestek,
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku, posiekanego,
  • 2 łyżeczki czarnuszki,
  • 2 łyżki oliwy extra virgin.

Zacznij od ugotowania kozieradki przez 30 minut (zmień w trakcie 3 razy wodę, by pozbyć się goryczki). Opłucz i odsącz. Przełóż jogurt do miski, dopraw solą i zmiksuj z oliwą, czarnuszką, chili i tymiankiem. Skrop oliwą i posyp jeszcze czarnuszką.

Samo dobro: wysokiej jakości, świetnie przyswajalne białka w jogurcie sprawią, że bardzo długo będziesz czuła się syta. Idealne na przekąskę po południu, by wytrzymać do kolacji bez ssania w żołądku.

fot. Lisa Gee fot. Lisa Gee

Czerwona papryka na młody wygląd

4 porcje | 336 kcal | 3,5 g tłuszcze nasyc. | 40 minut

  • 2 duże czerwone papryki,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego z solą,
  • 1/2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 1,5 łyżki syropu z granatów,
  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1 łyżka pestek granatu.

Wrzuć papryki na grilla lub do piekarnika i upiecz, aż skórka zacznie się lekko przypalać. Wystudź, obierz ze skórki, pozbądź się pestek i błon, pokrój w paski. Wrzuć do blendera i zmiksuj z orzechami, czosnkiem, octem, oliwą i syropem. Dopraw. Posyp pestkami granatu dla smaku i dodatkowej porcji cynku.

Samo dobro: pieczenie lub grillowanie papryki na sucho pozwala jej zachować ogromne ilości odmładzających przeciwutleniaczy. 

fot. Lisa Gee fot. Lisa Gee

Awokado z chili na wszystko

4 porcje | 259 kcal | 2 g tłuszcze nasyc. | 10 minut

  • 2 awokado,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 czerwone chili, posiekane, bez pestek,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego z solą,
  • 1 łyżka kolendry,
  • 1/2 łyżki mięty,
  • 1/2 łyżeczki kuminu.
  • 1 łyżeczka kminku.

Obierz i wypestkuj awokado. Zmiksuj je do gładkości z pozostałymi składnikami. Dopraw i podawaj od razu (bo ściemnieje) na tostach.

Samo dobro: wiadomo, że kwasy tłuszczowe w awokado należą do jednych z najlepszych. W tym przypadku pomogą wchłonąć więcej karotenoidów z chili, a te zwiększają wszystko: od odporności po płodność. Wypróbuj koniecznie inne przepisy WH z awokado.

fot. Lisa Gee fot. Lisa Gee

Oliwki i anchois na alergię

4 porcje | 237 kcal | 3,5 g tłuszcze nasyc. | 5 minut

  • 300 g zielonych oliwek, bez pestek,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego z solą,
  • 3 fileciki anchois,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 zielone chili, posiekane, bez pestek.

Rekord świata w prędkości przygotowania. Zmiksuj wszystkie składniki i podawaj z żytnimi grzankami lub pełnoziarnistym tostem. Trzymaj proporcje, bo smaki są bardzo intensywne.

Samo dobro: to nie tylko jedna z najlepszych przekąsek na świecie, ale też – dzięki oliwkom i sardeli – jeden ze skuteczniejszych naturalnych leków przeciwhistaminowych. I smaczniejszy niż alegra.   

fot. Lisa Gee fot. Lisa Gee

Buraki i migdały na wyciszenie

4 porcje | 282 kcal | 2,5 g tłuszcze nasyc. | 50 minut

  • 400 g surowych buraków,
  • 100 g migdałów, zblanszowanych, bez skórki,
  • 10 łyżek wody,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1/2 ząbka czosnku, zmiażdżonego z solą,
  • 2 łyżki octu sherry,
  • 1 łyżka posiekanego świeżego koperku.

Gotuj buraki przez ok. 40 minut – sprawdź nożem, czy są miękkie. Odsącz, ostudź, obierz i pokrój na kawałki. Zmiksuj migdały i dolej odrobinę wody, by powstała pasta. Dodaj oliwę, czosnek, buraki i znowu zmiksuj. Dodaj ocet, koperek i wymieszaj widelcem. Genialne na świeżym, wiejskim chlebie.

Samo dobro: azotany zawarte w burakach rozszerzają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie i szybko zrobią z Ciebie joginkę. Ommm.  

WH 03/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij