Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przepisy WH: włoskie smaki

Szukasz kulinarnych inspiracji? Tym razem szef kuchni WH postanowił sięgnąć do śródziemnomorskiej kuchni z południa Włoch i połączyć natkę pietruszki, cytrynę i parmezan. Wypróbuj nasze trzy proste przepisy z tymi składnikami i zaskocz swoich współbiesiadników. Gustosi, signore!

WH 2015-11-16
kukurydza fot. Getty Images

Niepozorna natka pietruszki powinna rosnąć w doniczce na każdym kuchennym parapecie. Wątlutka ciałem w środku skrywa siłę Pudziana – już jedna łyżka listków pokrywa nasze dzienne zapotrzebowanie na wit. A i C! Do tego beta-karoten, wit. E, żelazo, kwas foliowy i mnóstwo innego dobra.

Cytryna jeszcze zwiększa witaminowo-minerałową bombę, ale dodaje oczyszczanie organizmu i pomoc w odchudzaniu. A parmezan jest lekkostrawny, obniża ciśnienie krwi i ponadto genialnie smakuje. Oto trzy przepisy na smaczne wykorzystanie tych składników.

Grillowana kukurydza z masłem cytrynowo-pietruszkowym

Składniki (na 4 porcje):

  • 4 kolby kukurydzy z liśćmi
  • oliwa w sprayu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki startego parmezanu

Przygotowanie:

1. Zanurz kolby z liśćmi w misce z zimną wodą i lodem na 10 minut. Wyjmij, ściągnij do połowy liście z kolby, spryskaj ziarna oliwą i wciągnij liście z powrotem. Połóż kolby na grillu i obracając od czasu do czasu, piecz 10-15 minut, aż liście zrobią się złotobrązowe. Przesuń kolby z dala od bezpośredniego żaru i przykryj grilla jeszcze na 5 minut.

2. W małym garnku na kuchence rozpuść masło z sokiem i natką.

3. Zdejmij liście z kolb (załóż kuchenne rękawice), przełóż je na półmisek i polej roztopionym masłem. Posyp startym parmezanem.

W jednej porcji: 160 kcal, 9 g tłuszcze (4 g tł. nasyc.), 19 g węglowodany, 2 g błonnik, 5 g białko

makaron z pesto, obiad, kolacja, przepis fot. shutterstock.com

Sałatka z makaronem

Wymieszaj ze sobą 3 łyżki pesto, 2 łyżki soku z cytryny, starty parmezan, 1 łyżkę oliwy extra virgin i 1/4 łyżeczki soli morskiej. Przelej miksturę do 180 g ugotowanego i odsączonego ulubionego makaronu, dodaj 1/2 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki, 1/2 szklanki podpieczonej czerwonej papryki i dokładnie wymieszaj.

Marynata lub dressing

Połącz 4 łyżki octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy i 2 soku cytrynowego. Częścią mikstury wysmaruj 2 duże kapelusze pieczarek i 4 plastry czerwonej cebuli.

Zgrilluj je, pokrój i wymieszaj z 80 g plastrów mozzarelli, kilkoma połówkami pomidorków cherry, 3 łyżkami natki pietruszki, 2 łyżkami parmezanu i resztą dressingu.

Sos słodko-kwaśny, bazyliowy, Satay? Jeśli chcesz urozmaicić swoje dania, sprawdź 8 pomysłów na pyszne sosy.

WH 09/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij