Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Przepis na sałatkę idealną

Jej śmiertelnym wrogiem jest powtarzalność i nuda. Najlepszym przyjacielem wiedza, że dobra sałatka to dużo, dużo więcej niż zalana dressingiem zielenina. Przed Wami przepis na sałatkę idealną w pigułce, czyli sześć kroków i podpowiedzi, jak stworzyć kuchenne arcydzieło.

Marek Alchimowicz 2015-09-01
sałatki fot. shutterstock.com

Prostota przygotowania sałatki może być zwodnicza – ot, trzeba do michy wrzucić, co tam mamy pod ręką, wymieszać, dodać oliwę (bo już wiemy, że zdrowa, prawda?) i gotowe. Nie do końca.

Dobra sałatka jest przemyślaną kompozycją smaków, estetycznego zmysłu, wyobraźni i fantazji. Przed Wami sześć kroków i podpowiedzi, jak tworzyć kuchenne arcydzieła.  

Bądź kreatywna na starcie

Sałata lodowa przyjemnie chrupie w zębach, ale jako baza nie jest najlepsza. Wybieraj ciemnozielone warzywa, bo zawartość kwasu foliowego i witamin A, C, K jest w nich dużo większa niż w bladziutkiej lodowej. A dodatki błonnika i złożonych węglowodanów w pełnych ziarnach załatwią głód na wiele godzin.

Spróbuj tego:

  • 1 i 1/2 szklanki rzymskiej (skorzystaj z naszego krótkiego przewodnika i dowiedz się więcej o odmianach i zastosowaniu sałaty), rukoli, jarmużu bądź szpinaku,
  • komosa lub kuskus,
  • makaron soba, pełnoziarniste linguine.
sałatki fot. shutterstock.com

Zadbaj o białko

To właśnie ono zdecyduje, czy Twoja sałata będzie przystawką, czy daniem głównym.

Spróbuj tego:

  • ryby (także te wędzone lub z puszki),
  • krewetki (pieczone, gotowane lub z grilla),
  • pierś z kurczaka bez skóry (pieczona lub grillowana),
  • ugotowana fasola (cannellini lub czarna),
  • tofu.
sałatki fot. shutterstock.com

Dodaj koloru

Kolorowe warzywa cieszą nie tylko oko, ale cały organizm. Zwykła ćwiartka czerwonej papryki dostarcza ponad 40% dziennego zapotrzebowania na witaminę A, likopen w pomidorach powalczy z ryzykiem nowotworu, a pełne potasu buraki wyregulują ciśnienie krwi.

Spróbuj tego:

  • papryka (żółta, pomarańczowa, czerwona),
  • pomidory (czerwone, żółte, zielone, koktajlowe),
  • buraki (gotowane lub pieczone), botwinka,
  • marchewka,
  • czerwona cebula.
sałatki fot. shutterstock.com

Dorzuć coś miękkiego

Na przykład sery, najlepiej pleśniowe. Świetnie się łączą z chrupkością warzyw i są doskonałym źródłem białka i wapnia. Niestety, są też równie doskonałym źródłem kalorii, więc dorzucać jak najbardziej, ale rozważnie.

Spróbuj tego:

  • brie, camembert, ale też niebieskie, np. roquefort czy swojski lazur, kozie i feta,
  • awokado,
  • serca palmy.
sałatki fot. shutterstock.com

Nie bój się smaków

I słodkie, i kwaśne, i pikantne dodają głębi naszym sałatom, przełamując ich – bez obrazy zieleniny – pewną prostotę smaku. Dlatego winegrety oparte są w większości na wyrazistych składnikach: musztardzie, occie, czosnku, cytrynie itp.

Spróbuj tego:

  • cząstki świeżych cytrusów (grejpfruty, pomarańcze), gruszki, połówki winogron,
  • rzodkiewki, szalotki, szczypior, starty lub marynowany imbir, papryczki chili lub jalapeño,
  • zioła: kolendra, mięta, oregano, estragon, rozmaryn, bazylia.
orzechy fot. Alik Mulikov 2015/shutterstock.com

Postaw kropkę nad i

Mamy już miskę pełną koloru, białka, błonnika, miękkości i smaku – pora na ostatni akcent, który zwieńczy dzieło. Coś chrupiącego, a przy okazji pełnego przeciwutleniaczy, dobrych tłuszczów i witamin.

Spróbuj tego:

  • uprażone i posiekane orzechy pekan, włoskie, ziemne, makadamia, piniowe lub migdały,
  • pestki dyni, słonecznika lub ziarna sezamu,
  • własnoręcznie zrobione grzanki z pełnoziarnistego chleba lub pity, posypane ziołami.

WH 07-08/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij