Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Przepis na kolację: potrawka z marchewki i pomidorów

Zdrowe posiłki są pracochłonne i kosztowne w przygotowaniu? Bez żartów. Oto przepis na kolacje dla dwojga do zrobienia w pół godziny, za mniej niż dwie dychy. Zainteresowana? 

Marek Alchimowicz 2016-11-02
fot. shutterstock.com

Przyjęło się w powszechnej opinii, że najważniejszym posiłkiem dnia jest śniadanie. Zgadzamy się z tym, pod warunkiem że do wszystkich innych posiłków będziemy przywiązywać równie dużą wagę. Stąd wziął się nasz artykuł z pomysłami na kolacje. Nie te specjalne, gdy chcemy, by wszystkim opadły szczęki z wrażenia, tylko te codzienne, zwykłe, gdy wracamy skonani do domu po całym dniu harówy lub wieczornym treningu.

Nie znajdziecie tu modnych, wyfisiowanych składników – te użyte tutaj kupicie w każdym sklepie. I w dodatku kupicie tanio, bo to też było jednym z naszych kryteriów. Co dostajecie w zamian? Dowód na to, że zdrowe żywienie jest proste, szybkie w wykonaniu i osiągalne dla każdego.

W tych daniach znajdziecie wszystko, co niezbędne do funkcjonowania i regeneracji: chude białko, przeciwutleniacze, złożone węglowodany, błonnik, witaminy, minerały. Znajdziecie też oczywiście świetny smak, bo to on jest przecież decydujący.

Oprócz przepisu na potrawkę, mamy dla Was też pomysł na pieczonego łososia z brązowym ryżem oraz krem z brokułów i groszku

Potrawka z marchwi i pomidorków

Dream team w postaci mleka kokosowego, soczewicy i warzyw przynosi lekką, kremową konsystencję i doskonały smak.

Składniki

  • 1 cebula, posiekana,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 5 listków curry,
  • szczypta nasion kopru włoskiego,
  • 2 pomidory, grubo posiekane,
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana,
  • 1 duża marchew, grubo posiekana,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • 100 g czerwonej soczewicy,
  • 1/2 pęczka kolendry, grubo posiekanej,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób

1. Podsmaż na małej ilości tłuszczu cebulę, aż zrobi się przezroczysta. Dorzuć imbir, liście curry, koper włoski i gotuj dodatkowe kilka minut.

2. Dodaj kostki pomidorów, seler, marchewkę, 250 ml wody, mleko kokosowe i szczyptę soli z pieprzem. Doprowadź do wrzenia.

3. Zmniejsz ogień i wsyp soczewicę. Gotuj 15-20 minut i przerwij, gdy marchew będzie miękka. 4. Posyp posiekaną kolendrą i skrop sokiem z cytryny. Podawaj w miskach.

WH 07-08/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij