Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na kolację: pieczony łosoś z brązowym ryżem

Proste składniki dają najlepsze efekty. Oto przepis na kolacje dla dwojga, który to potwierdza. Nie wymaga dużej zasobności portfela i nakładów pracy, ale smakuje doskonale. W bonusie otrzymasz mnóstwo zdrowych składników.

Marek Alchimowicz 2016-11-02
fot. shutterstock.com

Pieczony łosoś z brązowym ryżem

Pieczony łosoś jest zawsze świetny, ale tutaj tajemnicę smaku skrywają imbir i czosnek. Oba dodają słodkawej ostrości, która zachwyca. Palce lizać!

Składniki

  • 140 g brązowego ryżu,
  • 2 filety z łososia,
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 ząbek czosnku, plasterki,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • sok z 1 limonki,
  • 2 chińskie kapusty pak choi, przekrojone wzdłuż.

Sposób

1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C.

2. Do garnka wsyp ryż i zalej zimną, lekko osoloną wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz gaz i gotuj 20 minut.

3. Połóż filety na blasze (skórą do dołu), skrop je oliwą i połóż na nich imbir pokrojony w słupki. Posyp solą i świeżo zmielonym
czarnym pieprzem.

4. Piecz rybę przez 12-14 minut, aż będzie lekko różowa na środku, a imbir nabierze ciemnozłotego koloru.

5. Na patelni rozgrzej trochę tłuszczu i podsmaż przez minutę czosnek. Dolej nieco wody, sos sojowy i sok z cytryny, wymieszaj. Wrzuć pak choi (przekrojoną stroną do dołu) i podsmażaj przez minutę. Obróć i dodaj jeszcze minutę smażenia.

6. Filety podawaj z ryżem i kapustą, a całość na talerzu polej resztą sosu z patelni.

Wypróbuj inne przepisy na kolację – krem z brokułów i groszku oraz potrawkę z marchewki i pomidorów.

WH 07-08/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij