Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na kolację: krem z brokułów i groszku

Sycącą, zdrową zupę możesz przyrządzić również na kolację. Przed Tobą pyszny i prosty przepis na krem z brokułów i groszku, który zawiera duże ilości błonnika i wartości odżywczych. Zrobisz go szybko i niskim kosztem. Gwarantujemy, że będzie smakowało.

Marek Alchimowicz 2016-11-02
fot. shutterstock.com

Krem z brokułów i groszku

Zupa na kolację? A co to za przesąd, że nie można? Zwłaszcza gdy dostajesz świetny smak, sycący błonnik i mnóstwo wartości odżywczych.

Składniki

  • 100 g quinoa,
  • 1 brokuł, oddzielnie kwiaty i łodygi,
  • 1 imbir, wielkości kciuka, posiekany,
  • 50 g czerwonej soczewicy,
  • 50 g zielonego groszku.

Sposób

1. Zalej quinoa w garnku 300 ml wody i dosyp szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 7 minut. Odsącz i odstaw.

2. W innym garnku zalej lekko osoloną wodą łodygi brokuła, soczewicę i posyp pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 15 minut, aż łodygi zmiękną.

3. Wrzuć teraz różyczki brokuła z groszkiem. Znowu doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień na średni i gotuj ok. 5 minut.

4. Zblenduj całość ręcznym blenderem. Ostrożnie, bo gorące.

5. Przelej do misek, dodaj na wierzch ugotowaną quinoa i posyp grubą solą morską i tłuczonym czarnym pieprzem.

Wypróbuj także pozostałe pomysły na kolację – przepis na pieczonego łososia z brązowym ryżem oraz potrawkę z marchewki i pomidorów.

WH 07-08/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij