Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Przepis na kolację: kaszotto ze szparagami

Przed Tobą kolejny prosty, pyszny i niedrogi przepis na kolację. To zielone, kremowe kaszotto – przełamane chrupkością prażonych, laskowych orzechów – będzie gwiazdą każdej kolacji. Oprócz Ciebie.

Marek Alchimowicz 2016-11-07
szparagi fot. shutterstock.com

Kaszotto ze szparagami

Składniki

  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • 1 garść szpinaku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 120 g kaszy perłowej,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łodyga selera, posiekana,
  • 1 pęczek szparagów
  • mała garść orzechów laskowych, uprażonych i grubo posiekanych.

Sposób

1. Posiekaj drobno szpinak z pietruszką i połącz z olejem, odrobiną wody, szczyptą soli i pieprzem. Możesz je zblendować lub utrzeć w moździerzu.

2. Zalej kaszę bulionem, wrzuć liść laurowy i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, dodaj przygotowane wcześniej pietruszkowo-szpinakowe pesto i posiekany seler. Gotuj 15 minut.

3. Wrzuć do garnka połowę szparagów pociętych w centymetrowe kawałki. Gotuj kolejne 5-10 minut, aż kasza będzie miękka. Twoje kaszotto powinno być już lekko kremowe.

4. Rozgrzej mocno patelnię z odrobiną tłuszczu i wrzuć resztę szparagów pociętych w kawałki (główki 4 cm, reszta 1 cm).

5. Podpieczone z każdej strony szparagi przełóż do garnka z kaszą, wymieszaj, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przełóż do misek i posyp uprażonymi, posiekanymi orzechami laskowymi.  

Wypróbuj także pozostałe pomysły na kolację – przepis na pieczonego łososia z brązowym ryżempotrawkę z marchewki i pomidorów oraz krem z brokułów i groszku.

WH 07-08/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij