Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Przepis na koktajl arbuzowy i inne nowinki dietetyczne

Jak pokonać ból głowy? Zamiast sięgać po tabletki, możesz zrobić arbuzowe smoothie wg naszego przepisu. Przy okazji dowiesz się, dlaczego kapusta może rywalizować z egzotycznymi superfoods i poznasz najnowsze badania dotyczące czerwonego wina.

WH 2016-07-11
arbuz, smoothie, koktajl, drink fot. shutterstock.com

 Arbuz na ból głowy

Specjaliści od żywienia i lekarze są tutaj zgodni: najczęstszą niechorobową przyczyną uporczywych bólów głowy jest odwodnienie organizmu. I tu pojawia się nasz bohater.

Składa się w 90% z wody, ma tylko ok. 30 kcal w 100 g (dość duży plaster waży ok. 300 g, więc to dalej kaloryczny pikuś) i zawiera duże ilości potasu i magnezu, które są kluczowe w zwalczaniu bólu głowy.

Wypróbuj nasze smoothie: 2 szklanki kawałków arbuza bez pestek wymieszaj z 1 szkl. pokruszonego lodu, 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, kilkoma kroplami miodu i 1/2 łyżeczki startego imbiru. Zblenduj i wypij. Lepiej?

Stawiaj na smak

Trzeba będzie odszczekać teorie o zbawiennym wpływie resweratrolu – jednym z polifenoli – w czerwonym winie. Uczeni z Uniwersytetu Medycznego w Baltimore przez 9 lat badali zdrowie mieszkańców Toskanii, miłośników, co oczywiste, wina i winogron

Okazało się, że zróżnicowany poziom resweratrolu we krwi nie decydował o lepszej kondycji badanych – chorowali oni jak wszyscy inni. Żeby ten polifenol był skuteczny, trzeba by podnieść zalecaną dawkę 2 kieliszków dziennie do 20, czego nie zalecamy. Nie odkryto, że resweratrol szkodzi, więc przyjemność z picia wina pozostaje nietknięta.

kapusta, warzywa fot. shutterstock.com

Więcej kapuchy!

W czasach powszechnego zachwytu nad egzotycznymi superfoods łatwo zapomnieć o rodzimych skarbach. Swojska kapusta ma więcej wit. C niż cytryna, całe pokłady wapnia, magnezu, potasu i żelaza oraz 40 kcal w 100 g.

Zawiera także indol – związek chemiczny pomagający w profilaktyce raka jajników i piersi. I wcale nie jest ciężkostrawna – wystarczy tylko, drobiazg, nie zalewać jej tłuszczem. Najzdrowsza jest surowa i kiszona.

Czerwona kapusta jest czerwona dzięki antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom, broniącym naszej urody i młodości przed wolnymi rodnikami (sprawdź też listę 13 produktów bogatych w  antyoksydanty).

bałagan, lody fot. shutterstock.com

Zasada 5 sekund

87 procent ankietowanych na Uniwersytecie Aston, i uważających, że gdy podczas jedzenia odrobina spadnie na podłogę, to można – jeżeli zrobi się to szybko – podnieść i zjeść, ma rację. Bakterie potrzebują 5 sekund na zagospodarowanie okruchów, więc ruchy, ruchy! 

WH 03/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij