Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Przepis na gofry z fenkułem [zdrowe przepisy]

Fenkuł niweluje kaszel, poprawia pracę serca, chroni przed miażdżycą i działa antybakteryjnie. Pora wykorzystać jego zdrowotny potencjał w kuchni. Przed Tobą przepis na gofry z mąki orkiszowej, mleka ryżowego i syropu imbirowego, podawane z koprem włoskim. 

Katarzyna Górna-Drzewosz 2016-05-19
gofry z fenkułem fot. Mateusz Nasternak

Ich blogi mają tysiące odsłon i fanek. Najbardziej popularne polskie blogerki kulinarne dzielą się z WH swoimi przepisami na dania proste, szybkie i zdrowe. 

Autorka: Maja Sobczak (Qmam kasze)

Zdrowe gotowanie to część jej misji, którą jest – najkrócej mówiąc – uważne życie. Jest psychologiem i dietetykiem holistycznym, dlatego jedzenie i gotowanie znaczy dla niej więcej niż zaspokajanie apetytu. No chyba że chodzi o apetyt na życie.

„Moje receptury są jak smaczne lekarstwa, naturalne, głównie roślinne uszczęśliwiające ciało i umysł”

Gofry z fenkułem

Fenkuł, znany również jako koper włoski to roślina, która leczy znacznie więcej niż kolki u niemowląt. Niweluje kaszel, pomaga w gojeniu ran, działa antybakteryjnie, ale również - dzięki olejkom eterycznym poprawia pracę serca i chroni przed miażdżycą.

Składniki

  • 1 szklanka mleka ryżowego z wanilią
  • 1 łyżeczka syropu imbirowego
  • 1 szklanka mąki orkiszowej typ 500 lub 750
  • szczypta różowej soli
  • 1/4 łyżeczki sody (opcjonalnie)
  • łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 fenkuły
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 szczypta utartej wędzonej soli
  • 2 łyżeczki syropu imbirowego
  • szczypta czerwonego pieprzu

Zobacz także, jak zrobić sałatkę z jarmużem według pomysłu Marty Dymek i wypróbuj przepis na orkiszową tartę z owocami oraz łososia na parze autorstwa Darii Ładochy i Sylwii Majcher. 

Przygotowanie

1. Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką w misce. Konsystencja powinna być średniej gęstości. Rozgrzej gofrownicę, wysmaruj pędzlem zamoczonym w maśle. Wylej ciasto i zamknij na kilka chwil. Gofry powinny być gotowe po około 5-10 minutach. Najlepiej sprawdzić, uchylając gofrownicę. Przestudź je w pozycji stojącej – chodzi o to, żeby były chrupiące i pyszne!

2. Fenkuł oczyść, odkryj pióropusz i pokrój całość na pióra. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć fenkuł i smaż na dość wysokim ogniu, tak by był podsmażony, ale nadal lekko chrupiący. Dodaj syrop imbirowy, szczyptę wędzonej soli i chwilę przesmaż. Na chrupiącego gofra połóż fenkuł i dodaj kawałek kopru i szczyptę rozgniecionego w palcach czerwonego pieprzu.

WH 01-02/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij