Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.5

Przepis na burgery z dyni [zdrowe przepisy]

Oto prosty, szybki i pyszny przepis na burgery w wersji wegetariańskiej. Mięso zastąpiliśmy dynią, która jest kopalnią cynku, potasu i witamin. Dodatkowo pomaga uzyskać zgrabną sylwetkę, obniża ciśnienie krwi i odkwasza organizm. Zobacz, jak zrobić je krok po kroku.

Katarzyna Górna-Drzewosz 2016-05-20
burgery bez mięsa fot. archiwa prywatne

Ich blogi mają tysiące odsłon i fanek. Najbardziej popularne polskie blogerki kulinarne dzielą się z WH swoimi przepisami na dania proste, szybkie i zdrowe. 

Autorka: Magda Cielenga-Wiaterek (zielenina.blogspot.com)

Prawniczka, która pasję do paragrafów zamieniła na miłość do gotowania i i zdrowej kuchni. Prawo wykorzystuje do tego, by walczyć w obronie zwierząt i środowiska. W tym roku wydała książkę „Zielenina na talerzu”.

„Najzdrowsza kuchnia to ta, która rządzi się prawami natury i wykorzystuje sezonowe składniki”.

Burgery bez mięsa

Dynia jest nie tylko bombą cennych składników ( cynk, potas, fosfor, beta-karoten i witaminy z grupy B, ale to warzywo całkowicie pozbawione sodu. Pomaga w odchudzaniu, obniża ciśnienie i odkwasza organizm.

Składniki

  • 1 szklanka białej fasoli, namoczonej na noc
  • 2 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • mała gałązka rozmarynu i tymianku
  • 1/4 niewielkiej dyni, na przykład hokkaido
  • 1/4 szklanki płatków drożdżowych, bezglutenowych
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • bezglutenowa bułka tarta lub inna ulubiona panierka
  • olej do smażenia

Zobacz także, jak zrobić sałatkę z jarmużem według pomysłu Marty Dymek i wypróbuj przepis na orkiszową tartę z owocamiłososia na parze oraz gofry z fenkułem autorstwa Darii Ładochy, Sylwii Majcher i Mai Sobczak. 

dynia fot. shutterstock.com

Przygotowanie

1. Fasolę opłucz, zalej 3 szklankami wody, dodaj oliwę i zgnieciony ząbek czosnku oraz zioła. Doprowadź do wrzenia, zdejmij pianę. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż fasola będzie miękka (45 minut). 

2. Usuń pestki z dyni – nie obieraj ze skóry, lecz pokrój w kostkę i podduś. Potem zblenduj (dynię hokkaido miksuje się razem ze skórą) wszystkie składniki na gładką masę. Dopraw i obtocz w bułce tartej. Smaż porcjami na rozgrzanym oleju. Tłuszcz odsącz papierowym ręcznikiem.

WH 01-02/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

  • avatar
    zgłoś
    Mam podobny przepis. Pychota:) Polecam je z olejem dyniowym z olejów świata bo same są trochę mdłe ale razem rewelka
    ~sandi, 2016-09-28 22:11:52
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij