Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.9

Przekąski na imprezę: niskokaloryczne, proste przepisy

Każda okazja do świętowania jest dobra, więc nie powinno ich brakować. Dlatego mamy dla Ciebie kilka prostych przepisów na niskokaloryczne przekąski, które możesz serwować gościom bez obaw. Zobacz, jak przygotować pyszne przystawki.

WH 2015-01-24
przystawki, przekąski fot. Tara Donne

Wiadomo, że je się oczami, więc czasem warto chwilę pobawić się w kuchni, by wszystkim szczęka opadła. Oto nasze pomysły na przystawki do 100 kcal dla Twoich gości.

Winogrona w brandy

Sposób wykonania (24 łyżeczki):

W misce wymieszaj 70 ml miodu, 40 ml brandy, trochę soku z cytryny i szczyptę cynamonu. Pół kilo umytych winogron oddziel od gałązki i wrzuć do miski. Delikatnie wymieszaj, żeby pokryć je zalewą. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Przekrój winogrona na połówki, wyłóż na łyżeczki lub do kieliszków i dodaj trochę marynaty. Posyp posiekanym świeżym estragonem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

1 porcja (3 łyżeczki):

  • kcal – 90
  • tłuszcze – 0 g
  • węglowodany – 22 g
  • cukier – 20 g
  • błonnik – 1 g
  • białko – 0 g

Shoty z kremem dyniowym

Sposób wykonania (24 shoty):

W garnku przygotuj 500 ml bulionu warzywnego. Do wrzątku wrzuć 400 g dyni (może być z puszki) i 4 łyżki czerwonej, tajskiej pasty. Doprowadź do wrzenia na średnim ogniu i gotuj 3 minuty. Dodaj puszkę mleczka kokosowego light (odłóż 3 łyżki na bok) i gotuj kolejne 3 minuty. Dodaj sól. Zmiksuj wszystko na gładko i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Napełnij kieliszki do shotów, uzupełniając je mleczkiem kokosowym. Dorzuć na górę kawałeczek czerwonej papryki jalapeño i listek świeżej kolendry.

1 porcja (3 shoty):

  • kcal – 60
  • tłuszcze – 4 g (3 g nasycone)
  • węglowodany – 6 g
  • cukier – 2 g
  • błonnik – 1 g
  • białko – 1 g
przystawki, przekąski fot. Tara Donne

Buraczkowe szaszłyki

Sposób wykonania (12 szaszłyków):

Kup tackę ugotowanych buraczków baby lub ugotuj sama na parze 6 sztuk. Cienko obierz i przekrój na pół. Połówki nadziej na wykałaczki albo szpadki. Złóż liście szpinaku baby na pół i także je nadziej. Zakończ nadzianiem kawałka koziego sera. Powtórz tę czynność 12 razy. Ułóż szaszłyczki na talerzu, posyp je pokruszonymi orzechami włoskimi i skrop łyżeczką gęstego balsamico.

1 porcja (2 szaszłyki):

  • kcal – 100
  • tłuszcze – 7 g (2,5 g nasycone)
  • węglowodany – 7 g
  • cukier – 5 g
  • błonnik – 1 g
  • białko – 4 g

Warto jeść buraki, ponieważ zawierają w sobie całą gamę antyoksydantów – m.in. betainę, która wspomaga zwalczanie stanów zapalnych w naszym organizmie. Poznaj pozostałe z 13 produktów pełnych antyoksydantów.

przystawki, przekąski fot. Tara Donne

Nadziewane figi

Sposób wykonania (24 porcje):

Świeże figi natnij nożem w rozgwiazdę. Rozchyl je i włóż do środka posiekane listki świeżego tymianku i migdały bez skórki. Wyłóż je na talerz lub tackę i skrop syropem klonowym. Posyp całość świeżo posiekanym tymiankiem, startą skórką z cytryny i grubo mieloną solą morską.

1 porcja (3 kęsy):

  • kcal – 50
  • tłuszcze  – 2 g (0 g nasycone)
  • węglowodany – 9 g
  • cukier – 7 g
  • błonnik – 2 g
  • białko – 1 g
przystawki, przekąski fot. Tara Donne

Słodko-słona tortilla

Sposób wykonania (16 trójkątów):

Skrop placki oliwą. Pokrój zielone gruszki w cienkie plastry i rozłóż je na tortillach, zostawiając około 1 cm od brzegu wolne miejsce. Pokrusz ok. 100 g sera feta i wysyp równomiernie na placki. Skrop octem balsamicznym i oliwą. Włóż do piekarnka 180 ˚C i podpiekaj 9-11 minut, aż brzegi zrobią się chrupkie. Wyjmij i wystudź. Dorzuć liście rukoli, 3 łyżki pestek granatu, 1/2 łyżeczki octu balasmicznego i sól z pieprzem do smaku. Pokrój w małe trójkąty.

1 porcja (2 trójkąty):

  • kcal – 60
  • tłuszcze – 2,5 g (1 g nasycone)
  • węglowodany – 9 g
  • cukier – 3 g
  • błonnik – 1 g
  • białko – 2 g
przystawki, przekąski fot. Tara Donne

Czipsy z batatów

Sposób wykonania (24 chipsy):

Obierz kilka batatów i pokrój je w cienkie plasterki. Skrop je oliwą i posyp grubo mieloną morską solą. Wyłóż je w jednej warstwie na papierze do pieczenia i wstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 235 ˚C na 18-22 min. Obróć je po 10 minutach i piecz, aż zrobią się złocistobrązowe. Odstaw do wystygnięcia. Połóż na każdym 1/2 łyżeczki jogurtu greckiego 0% i dodaj kroplę ostrego sosu chili. Posyp posiekaną dymką, solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

1 porcja (3 czipsy):

  • kcal – 40
  • tłuszcze – 1,5 g (0 g nasycone)
  • węglowodany – 5 g
  • cukier – 2 g
  • błonnik – 1 g
  • białko – 1 g
przystawki, przekąski fot. Tara Donne

Fish'n'chips

Sposób wykonania (24 chipsy):

Ugotuj kilka ziemniaków w osolonej wodzie na półtwardo. Pokrój je w cienkie talarki i podsmaż na patelni z obu stron. Ostudź na papierowym ręczniku i wyłóż na talerz. Połóż na chipsach kawałki wędzonego łososia i na każdym kroplę śmietany 18%. Posyp posiekanym koperkiem i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

1 porcja (3 chipsy):

  • kcal – 80
  • tłuszcze – 3,5 g (1 g nasycone)
  • węglowodany – 2 g
  • cukier – 0 g
  • błonnik – 0 g
  • białko – 9 g

 

przystawki, przekąski fot. Tara Donne

Dip z edamame

Sposób wykonania:

W blenderze połącz ze sobą 500 g rozmrożonej i wyłuskanej fasoli edamame (do kupienia w Kuchniach Świata), 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżeczki świeżo startego imbiru, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1/2 łyżeczki morskiej soli i 100 ml wody. Miksuj do gładkości. Podawaj z waflami ryżowymi, krakersami, chlebkiem pita, słupkami ogórka i marchewki.

12 porcji, 100 g:

  • kcal – 60
  • tłuszcze – 3 g (0 g nasycone)
  • węglowodany – 5 g
  • cukier – 1 g
  • błonnik – 2 g
  • białko – 4 g

Co jeszcze na stół?

1. Oliwki

Bezwględnie oliwki, najlepiej wydrylowane, zielone i czarne. Z owoców świetne są winogrona i wszystkie inne, podzielone na cząstki. Sprawdzają się też małe pikle.

2. Szybki poncz

350 ml soku żurawinowego + 220 ml nektaru gruszkowego + 1 l musującego białego wina (może być gazowana woda, ale po co?) + 1 pomarańcza w plasterkach

3. Deska serów

Sprawdza się zawsze na przyjęciach. Sery powinny być różne: niebieskie (roquefort, gorgonzola), pleśniowe (brie, camembert), twarde (gruyere) i np. kozie. Orzechy, gruszka, winogrona pasują obok.

W karnawale czeka Cie wiele okazji do imprezowania, dlatego zobacz też nasze pomysły na szybkie przekąski i proste drinki. Gwarantujemy, że będzie tanio, szybko, efektownie, a jako bonus dorzucamy trochę egzotyki, dbałości o linię oraz zdrowie.

Tekst: Marek Alchimowicz

WH 01/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij