Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Proste przepisy na dania z makaronem

Linguine z orzechami, rigatoni z bakłażanem, fusilli z cukinią... – jeżeli szukasz niecodziennego przepisu na danie z makaronem, to dobrze trafiłaś. Nasze propozycje są i smaczne, i zdrowe. Poza tym przygotujesz je błyskawicznie. Wypróbuj sama.

WH 2016-01-22
makaron, danie, obiad fot. shutterstock.com

„Unikaj makaronów!”, „Sosy są najbardziej tuczące w makaronach!” – ile razy to słyszałaś i z żalem odkładałaś ulubiony posiłek na bok? Mamy dobre wieści – koniec z tym! Makaron i sos mogą być parą na zawsze, pod warunkiem że dobrze się dobiorą. 

Bazylia na dłuższą młodość

Porcji 4 | Kcal 464 | Czas 50 minut

  • 1 bakłażan,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone,
  • 100 ml czerwonego octu winnego,
  • 6 pomidorów, w kostkę,
  • 375 g rigatoni,
  • 125 g ricotty, skruszonej,
  • garść bazylii.

Bakłażana pokrój wzdłuż, a następnie w cienkie paski. Umieść w durszlaku, posól i zostaw na 30 minut. Podgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek, bakłażana i chwilę podsmażaj. Wlej ocet, dorzuć pomidory i gotuj przez 10 min. Rigatoni ugotuj al dente, odcedź i dodaj do reszty. Udekoruj bazylią i pokruszoną ricottą.

Samo dobro: Antyoksydanty w bazylii skutecznie walczą z oznakami starzenia, poprawiają nastrój i walczą z bezsennością. A Polka wyspana to piękna Polka, prawda?

Jeśli chcesz spróbować warzywnej alternatywy dla makaronu, to wśród naszych pomysłów na obiad znajdziesz spaghetti z cukinii, dynię makaronową i bakłażanowe paski. Brzmi ciekawie, prawda?

Homar na wzmocnienie

Porcji 4 | Kcal 635 | Czas 20 minut

  • 2 puszki mięsa homara,
  • 320 g linguine,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 4 łodygi szczypiorku, posiekane,
  • 1/2 łyżeczki posiekanej papryki chili,
  • 25 ml białego wina wytrawnego,
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki.

Makaron gotuj al dente. Podgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek, szczypiorek i chili. Smaż przez 1 min. Wymieszaj z odsączonym mięsem homara i podgrzewaj przez 1 min. Dodaj wino i odcedzony makaron. Wymieszaj z pietruszką.

Samo dobro: Kwasy omega-3, zawarte w homarze i oliwie, pomagają w budowaniu mięśni.

makaron, danie, obiad fot. shutterstock.com

Orzech włoski dla serca

Porcji 4 | Kcal 879 | Czas 10 minut

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki bułki tartej,
  • 25 g masła,
  • 100 ml śmietany,
  • 375 g linguine,
  • 50 g parmezanu startego,
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki.

Zanurz orzechy we wrzątku, żeby zmiękły, i rozdrobnij na masę w moździerzu kuchennym. Dodaj bułkę tartą i masło, przełóż do miski i dodaj śmietanę. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Odcedź i przełóż z powrotem do garnka, dodając masę z orzechami. Udekoruj parmezanem i pietruszką.

Samo dobro: Witamina E w orzechach zapobiega zwężaniu się tętnic szyjnych, co może chronić przed zawałem serca. Zobacz też inne sposoby na zdrowe serce

makaron z pesto, obiad, kolacja, przepis fot. shutterstock.com

Groszek i bób na wielki głód

Porcji 4 | Kcal 538 | Czas 15 minut

  • 200 g świeżego groszku,
  • 200 g świeżego bobu,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 50 ml oliwy,
  • 600 g tagliatelle,
  • garść mięty, posiekanej,
  • 50 g parmezanu, startego.

Groszek i bób gotuj przez 3 min. Odcedź i zanurz w zimnej wodzie. Czosnek gotuj w oliwie przez 1 min, dodaj groszek, bób i gotuj następne 2 min. Makaron ugotuj al dente, odcedź i dodaj do groszku z bobem. Wymieszaj i dodaj miętę. Serwuj z parmezanem.

Samo dobro: Ta porcja bobu i groszku to 22% dziennej zalecanej dawki błonnika, który na długo Cię nasyci. Ważne, gdy chcesz stracić na wadze. Sprawdź też 15 innych produktów bogatych w błonnik.

 

fot. koss13 2015/shutterstock.com fot. koss13 2015/shutterstock.com

Cukinia na szczupłą talię

Porcji 4 | Kcal 497 | Czas 10 minut

  • 375 g fusilli,
  • 2 cukinie,
  • 4 łyżeczki oliwy,
  • 1 łyżeczka posiekanej papryki chili,
  • 2 ząbki czosnku, posiekane,
  • garść startego sera pecorino.

Ugotuj makaron al dente, w trakcie krojąc cukinie na podłużne paski. Podgrzej 2 łyżeczki oliwy i wrzuć chili, czosnek i cukinię na 3 min. Odcedź makaron i dorzuć zawartość patelni. Dokończ, dodając pecorino z resztą oliwy i serwuj.

Samo dobro: Cukinia jest bardzo lekkostrawna, nie odkładają się w niej metale ciężkie, działa odkwaszająco na organizm, a witaminy A i C, których w niej pełno, pomagają metabolizować cholesterol

makaron, danie, obiad fot. shutterstock.com

Małże na piękną cerę

Porcji 4 | Kcal 770 | Czas 25 minut

  • 2 kg małży,
  • 350 g linguine,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku, pokrojony,
  • szczypta płatków chili,
  • 250 g pomidorów,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1 łyżeczka posiekanej pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanej bazylii.

Umyj małże i zostaw w zimnej wodzie na 10 min. Wrzuć do podgrzanej suchej patelni i zostaw pod przykryciem na 5 min. Otwórz małże, ugotuj linguine. Podgrzej łyżeczkę oliwy, dodaj czosnek, chili, pomidory i gotuj przez 5 min. Odcedź makaron i połącz z małżami i sosem. Podawaj z oliwą, bazylią i sokiem z cytryny.

Samo dobro: Kwas cytrynowy z soku pomaga usunąć zanieczyszczenia w komórkach skóry. Poznaj też pozostałe produkty na piękną skórę, które pozwolą Ci cieszyć się promienną cerą.

makaron, danie, obiad fot. shutterstock.com

Rodzynki na mocne kości

Porcji 4 | Kcal 760 | Czas 20 minut

  • 1 kalafior,
  • 375 g fusilli,
  • 1 łyżeczka oliwy,
  • 100 g pancetty, posiekanej,
  • 100 g orzeszków piniowych,
  • 100 g rodzynek,
  • 2 łyżeczki posiekanej pietruszki,
  • Parmezan.

Główki kalafiora gotuj w osolonej wodzie, aż zmiękną. Usuń kalafior, ale zostaw wodę do zagotowania. Wrzuć do niej makaron i gotuj al dente. Podgrzej oliwę na patelni i podsmaż pancettę. Dodaj orzeszki, rodzynki i kalafior. Do całości dodaj odcedzony makaron. Serwuj z pietruszką i parmezanem.

Samo dobro: Rodzynki są doskonałym źródłem boru – mikroelementu wzmacniającego kości.

Tekst: Anna Bajer 

WH 10/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij