Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Pomysł na obiad: okoń morski z fenkułem [przepis]

Nie jemy ryb zbyt często. A szkoda, bo są bardzo zdrowe i megasmaczne. Dlatego najwyższy czas to zmienić! Wypróbuj nasz przepis i przyrządź na obiad lub kolację okonia morskiego z fenkułem i soczewicą. Pycha!

WH 2016-10-26
ryba z soczewicą Danie w 20 minut? Tak!

Jak jeść zdrowo, smacznie i ekspresowo? Wystarczy sięgnąć po nasze przepisy. Przygotowanie poniższego przepisu nie zajmie Ci więcej niż 20 minut. Będzie zdrowo i dietetycznie, więc nie musisz się martwic o zbędne kalorie i dodatkowe kilogramy. No a smak... Niebo w gębie! nie wierzysz? To spróbuj!

Przepis na okonia morskiego z fenkułem

Kcal: 382 l Porcje: 4 l Czas: 20 min l Cukier: 6,6 g l Tł. nasyc.: 5,3 g

Składniki (na 4 porcje):

  • 30 g masła
  • 2 fenkuły, plasterki
  • 1 cebula, plasterki
  • 200 g ugotowanej soczewicy
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 filety okonia morskiego
  • 1 pomarańcza
  • szczypiorek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka poszarpanych liści bazylii

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej połowę masła na dużej patelni. Wrzuć plastry fenkuła, cebuli i podsmażaj 6-8 minut, aż zmiękną. Dodaj soczewicę i zalej bulionem – po kilku minutach większość bulionu wyparuje. Dorzuć wtedy wypłukane kapary i wmieszaj resztę masła. Odstaw.

2. Spryskaj oliwą ryby i dopraw. Wrzuć na rozgrzaną patelnię skórą do dołu i smaż 3 minuty, potem obróć na drugą stronę i wyłącz ogień. Spokojnie, ryba sama dojdzie po kilku minutach, a będzie bardziej delikatna.

3. Zetnij czubki pomarańczy, obierz ją i pokrój w plasterki. Połóż je na talerzach, dodaj soczewicę z resztą dobra, a na wierzchu połóż filety.

WH 03/2016

Jeśli lubisz ryby, poznaj nasze pozostałe przepisy na dania z ryba i owocami morza. Zobacz też, ile ryby jeść tygodniowo. A po wszystkim sprawdź, jak pozbyć się zapachu ryby.

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij