Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

1


OCEŃ
3.7

Pomidory i ich właściwości. Jak wykorzystać je w kuchni?

Pomidory koktajlowe, pomidory malinowe, pomidory Marmande, a nawet... zielone pomidory. To bogactwo odmian sprawia, że pomidory rządzą w wielu kuchniach świata. Zobacz, jak wykorzystać je na nowo na polskim stole.

Marek Alchimowicz 2014-07-18
pomidory fot. shutterstock.com

Odmian pomidorów jest przynajmniej kilkadziesiąt, ale pewne rzeczy są wspólne dla wszystkich. Na pewno sól morska, z którą wszystko smakuje lepiej, a nie warzona, sztucznie jodowana. Na pewno świeżo mielony, czarny pieprz o niepowtarzalnym aromacie, na pewno oliwa extra vergine i na pewno zioła – zwłaszcza bazylia.

Prof. Peter Barham z Bristol University idzie jeszcze dalej. Udowodnił, że enzymy w pomidorach, decydujące o ich smaku i zapachu, uwalniają się w inny sposób – w zależności od tego, czy kroimy pomidora z góry na dół, czy w poprzek. W sosie nie ma to oczywiście żadnego znaczenia, ale na kanapce, kto wie? Trzeba wypróbować, bo mądrala nie wskazał, który sposób jest bardziej efektywny.

fot. Russel Smith fot. Russel Smith

Popularne odmiany pomidorów

Zielone pomidory: pamiętacie film „Smażone, zielone pomidory”? To właśnie one, pozornie kwaśne, po usmażeniu na złoto stają się słodsze i bardziej aromatyczne niż ich czerwoni konkurenci. Warzywne brzydkie kaczątka.

Żółte pomidory: słodkie owoce w kształcie śliwki lub gruszki. Miąższ zwarty, łagodny. Mają jednak mniej likopenu, który jest silnym antyoksydantem, niż czerwone odmiany pomidorów.

Pomidory Marmande: dosyć duże owoce, nawet do 250 g, z cienką skórką i małą ilością pestek. Środek lekko wodnisty, o słodkawym aromacie.

Pomidory Cherry: odmiana koktajlowa, która nabiera jeszcze więcej smaku, gdy potrzyma się owoce w czerwonym winie.

Pomidory San Marzano: wydłużony kształt jest ich znakiem rozpoznawczym. Idealne na przetwory lub do suszenia, ponieważ są nieco twarde i mięsiste.

Pomidory malinowe: legenda naszych działek i warzywniaków. Zresztą w pełni zasłużona, bo "malinówki" smak mają bogaty, miąższ mięsisty i silny pomidorowy zapach.

Pomidory bawole serce: duże, mięsiste owoce z różowoczerwonym miąższem o delikatnym, słodkawym smaku. Dojrzałe pozwalają się błyskawicznie obierać ze skórki.

Pomidory Black Zebra: pięknie ubarwione, brązowoczerwone z zielonymi paskami, owoce o różnych kształtach. Soczyste, lekko kwaskowate, z dużą ilością pestek.

Na kolejnych slajdach znajdziesz 4 proste przepisy, dzięki którym wydobędziesz z pomidorów to, co w nich najlepsze.

fot. Russel Smith fot. Russel Smith

Przepis na piersi kurczaka w pomidorowej salsie (4 porcje)

To danie ma pachnieć latem, wakacjami i słoneczną Italią, więc broń Cię Boże dorzucać jakieś pomidory czy fasolkę z puszki. No chyba że Cię przypili, a wokół warzywna pustynia. Wtedy można.

Potrzebne składniki:

  • 400 g dojrzałych pomidorów bez skórki (patrz: "Porada szefa" poniżej),
  • 10 ząbków czosnku, posiekanych,
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli,
  • 1 filecik anchois,
  • 200 g zielonej fasolki szparagowej,
  • 4 filety z kurczaka,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, świeżo zmielonego,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1/2 kieliszka białego, wytrawnego wina,
  • 1 gałązka oregano,
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego.

Sposób przygotowania

1. Obierz pomidory, posiekaj i odstaw.

2. Obierz ząbki czosnku i drobno je posiekaj. Rozgnieć nożem anchois.

3. Odetnij końcówki fasolki i pokrój ją w 2-centymetrowe kawałki. Wrzuć do osolonego wrzątku na kilka minut. Odsącz.

4. Dopraw filety solą i pieprzem. Oprósz je mąką z obu stron.

5. Rozgrzej patelnię z tłuszczem na średnio wysokim ogniu. Wrzuć kurczaka i smaż 3-4 minuty z każdej strony do złotego koloru. Zdejmij i odstaw.

6. Na tę samą patelnię wrzuć czosnek z anchois i podsmażaj minutę, mieszając.

7. Wlej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj, aż prawie całkowicie wyparuje.

8. Dodaj pomidory, posiekane oregano i bulion. Gotuj 10 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zgęstnieje.

9. Dodaj filety i odsączoną fasolkę. Gotuj 3-4 minuty. Podawaj z razową bagietką.

Porcja: 324 g jest: 439 kcal, 11 g tłuszczów (1,5 g nasyconych), 42 g węglowodanów, 9 g błonnika, 6 g cukru, 40 g białka.

Porada szefa: Jak szybko obrać pomidora? Sposób jest tak prosty, że aż warto go przypomnieć. Natnij lekko na krzyż spód pomidora, włóż go do miski i zalej wrzątkiem. Zostaw na 10 sekund. Odsącz, zalej zimną wodą, znowu odsącz i zdejmij skórkę. Szybko i bez problemu. 

fot. Russel Smith fot. Russel Smith

Przepis na pieczone pomidory z farszem (6 porcji)

Możesz je podawać jako lekki lunch lub na kolację, prosto z piekarnika lub w temperaturze pokojowej – jak wolisz. Po wyjęciu z piekarnika możesz wsypać pod daszki pokruszony ser feta.

Potrzebne składniki:

  • 70 g brązowego ryżu, krótkoziarnistego,
  • 6 dojrzałych, ale jędrnych pomidorów,
  • 1/2 czerwonej papryki, drobno posiekanej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 i 1/2 łyżeczki papryki,
  • 1/4 łyżeczki płatków chili,
  • 1/2 łyżeczki morskiej soli,
  • 2 łyżki oliwy extra vergine.

Sposób przygotowania

1. Wsyp ryż do garnka, zalej czterema szklankami wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut bez pokrywki. Odsącz, przesyp do garnka, przykryj i odstaw na 5 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 190 °C.

3. Odetnij górną część pomidorów (będą daszkami do przykrycia) i delikatnie wydrąż pomidory, tak by nie uszkodzić skórki.

4. Wrzuć do miski wszystkie pozostałe składniki, dodaj miąższ z pomidorów i zmiksuj do gładkości. Wymieszaj miksturę z ryżem. Spróbuj i dopraw.

5. Łyżeczką przełóż farsz do pomidorów, nie wypełniając ich po brzegi. Ułóż pomidory w naczyniu żaroodpornym lub na blasze.

6. Przykryj pomidory daszkami, skrop je oliwą i piecz 45 minut.

Porcja: 141 g jest: 109 kcal, 5 g tłuszczów (0,5 g nasyconych), 16 g węglowodanów, 2 g błonnika, 3 g cukru, 2 g białka.

Porada szefa: Przepis jest odpowiedni dla dużych pomidorów (około 150 g sztuka, a średni pomidor ma 100 g). Jeżeli dysponujesz tylko tymi średnimi, użyj 50 g ryżu i połowę z podanych wielkości składników. Skróć też czas pieczenia do 35 minut.

fot. Russel Smith fot. Russel Smith

Przepis na linguine ze świeżymi pomidorami (2 porcje)

To jedno z najłatwiejszych w przygotowaniu dań i nawet Twój kulinarnie upośledzony facet dałby mu radę. Przyda się za to hermetycznie zamykana plastikowa torebka lub zwykły pojemnik z przykrywką.

Potrzebne składniki:

  • 500 g pomidorów bez pestek,
  • 4 ząbki czosnku sól morska,
  • 2 gałązki bazylii,
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • świeżo zmielony, czarny pieprz,
  • 250 g makaronu linguine.

Sposób przygotowania

1. Obierz pomidory i wyjmij z nich miąższ. Przełóż go z sokiem do miski, a pomidory pokrój w kawałki i wsyp do zamykanej plastikowej torebki.

2. Obrane ząbki czosnku zmiażdż płaską stroną noża, posyp solą morską i wrzuć do torebki z pomidorami.

3. Do miski dodaj posiekaną bazylię, ocet, oliwę i posyp pieprzem. Wymieszaj i wlej do torebki. Wstrząśnij i odstaw na kilka godzin, ale nie więcej niż 5.

4. Odsącz pomidory nad miską, by zachować marynatę.

5. W osolonym wrzątku ugotuj makaron al dente (czyli 6 minut wystarczy). Odsącz, przesyp z powrotem do garnka, wlej marynatę, dodaj odrobinę masła i zamieszaj. Trzymaj chwilę na średnio małym ogniu, aż sos oblepi makaron. Dorzuć kawałki pomidorów, mieszaj i gotuj jeszcze chwilę. Podawaj od razu.

Porcja: 428 g jest: 75 kcal, 30 g tłuszczów (4,5 g nasyconych), 108 g węglowodanów, 19 g błonnika, 11 g cukru, 21 g białka.

fot. Russel Smith fot. Russel Smith

Przepis na sałatkę z melona i żółtych pomidorów (2 porcje)

Ta fantastycznie odświeżająca sałatka jest doskonała na późne, leniwe śniadanie lub lunch. Najlepiej smakuje w ogrodzie, na tarasie, na werandzie, ale i w zwykłej kuchni też daje radę. Podawaj z podpieczoną bagietką natartą ząbkiem czosnku.

Potrzebne składniki:

  • 70 g ogórka,
  • 60 g żółtych pomidorków,
  • 80 g melona cantalupa,
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu jabłkowego,
  • 1/4 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron,
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku,
  • 1 łyżeczka posiekanej mięty,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony, czarny pieprz.

Sposób przygotowania

1. Obierz i wypestkuj ogórka. Pokrój w kostkę i do miski.

2. Pokrój pomidory i melona w kostki tej samej wielkości i do miski.

3. Wymieszaj resztę składników i polej sałatkę. Wstaw miskę do lodówki na 1 h.

4. Dopraw solą i pieprzem.

Porcja: 117 g jest: 50 kcal, 2,5 g tłuszczów (0 g nasyconych), 7 g węglowodanów, 1 g błonnika, 5 g cukru, 1 g białka.

WH 02/2013 

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij