Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.8

Pomidory: 10 pysznych przepisów

Pomidory są kulinarnym odpowiednikiem modowej „małej czarnej” – doskonałej na każdą okazję. Oto 10 pysznych przepisów WH, które tego dowodzą. Zobacz, jak przyrządzić żółte gazpacho, zdrową sałatkę z pomidorem, penne z salsą pomidorową i wiele innych apetycznych potraw.

WH 2015-11-24
pomidory fot. shutterstock.com

Pijane pomidorki koktajlowe z dipem koperkowym (8 porcji)

Kilka garści różnokolorowych pomidorków koktajlowych wrzuć do płytkiej formy do pieczenia. Wykałaczką zrób po 4 dziurki w każdym. Wylej na nie 1/4 szklanki wódki, wymieszaj i odstaw na całą noc do lodówki. Wrzuć do blendera 1 łyżeczkę morskiej soli, 1/2 łyżeczki startej skórki z limonki i drugą taką samą z cytryny, 1 łyżkę świeżego koperku i zmiksuj. Tuż przed podaniem wymieszaj pomidorki z miksturą. Sprawdza się jako przekąska.

W jednej porcji: 24 kcal, 0 g tłuszcze, 2 g węglowodany, 0 g błonnik, 0 g białko.

Jeśli starasz zdrowo się odżywiać, koniecznie wypróbuj także nasze przepisy na zdrowe dipy oraz sałatkę idealną.

pomidory fot. shutterstock.com

Żółte gazpacho (4 porcje)

Pokrój 5 średnich, żółtych pomidorów i wrzuć do blendera razem z 1 i 1/2 szklanki posiekanego ogórka bez pestek, 1/2 szklanki zielonej papryki, 1/4 szklanki posiekanej czerwonej cebuli, 1 posiekany ząbek czosnku, 1 łyżeczkę posiekanej papryczki jalapeño bez pestek,1 łyżkę octu sherry, 1 łyżkę oliwy extra virgin, 1/2 łyżeczki soli. Zmiksuj i schłodź przez 30 minut. Możesz podawać z kostkami awokado, jeżeli lubisz.

W jednej porcji: 76 kcal, 4 g tłuszcze (powyżej 1 g tł. nasyc.), 9 g węglowodany, 2 g błonnik, 2 g białko.

pomidory fot. shutterstock.com

Tęczowe wieże z bakłażanem i kozim serem (4 porcje)

  • 110 g miękkiego koziego sera,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • 1 łyżka posiekanego tymianku,
  • 1 duży bakłażan,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 3 łyżeczki oliwy extra virgin,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1/4 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 4 średnie pomidory w różnych kolorach (najlepiej heirloom), pokrojone w poprzek (od spodu, nie z boku) na 4 plastry

1. Wymieszaj ser z bazylią i tymiankiem. Odstaw i rozgrzej piekarnik z funkcją grilla.

2. Pokrój bakłażana w centymetrowej grubości plastry, wysyp na sito i wymieszaj z solą. Odstaw na 10 minut, opłucz zimną wodą i osusz. Skrop plastry oliwą i grilluj 4 minuty z jednej strony; potem obróć i dodaj kolejne 4 minuty, aż zmiękną.

3. Wymieszaj resztę oliwy z musztardą, octem i dopraw solą z pieprzem.

4. Zbuduj teraz swoje wieże na 4 talerzach. Połóż gorący plaster bakłażana, na nim rozsmaruj ser i przykryj plastrem pomidora. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników, pamiętając, by ser trafi ał na gorącego bakłażana. Skrop każdą wieżę przygotowanym winegretem i odstaw na 5 minut, by ser miał czas się lekko roztopić.

W jednej porcji: 155 kcal, 10 g tłuszcze (5 g tł. nasyc.), 11 g węglowodany, 1 g błonnik, 7 g białko.

pomidory fot. shutterstock.com

Pieczone pomidory z tymiankiem (6 porcji)

Proste i świetne. Rozgrzej piekarnik do ok. 50 °C. 12 pomidorków śliwkowych przekrój na pół wzdłuż i wyłóż na blasze do pieczenia. Skrop oliwą, posól morską solą i posyp posiekanym świeżym tymiankiem. Zapiekaj od 2 do 2,5 godziny.

W jednej porcji: 53 kcal, 3 g tłuszcze (poniżej 1 g tł. nasyc.), 7 g węglowodany, 2 g błonnik, 1 g białko.

pomidory fot. shutterstock.com

Domowa pizza z kukurydzą i pomidorami (8 porcji)

  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 paczka suchych drożdży (ok. 2 i 1/4 łyżeczki),
  • 1/2 szklanki ciepłej wody,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • oliwa w sprayu,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • 1/2 szklanki świeżych ziaren kukurydzy,
  • 3/4 szklanki sera mozzarella w kawałkach,
  • 2 średnie pomidory (plastry),
  • 1/4 szklanki listków bazylii,
  • 3/4 szklanki wędzonego sera provolone.

1. Do dużej miski wlej wodę i rozpuść drożdże z cukrem. Dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Z przygotowanej mąki odsyp równo 1 i 1/4 szklanki, dodaj sól i wsyp do miski z drożdżową zalewą. Mieszaj, aż uzyskasz miękkie ciasto. Na stolnicę (lub inną płaską powierzchnię) wysyp trochę mąki, przełóż ciasto z miski i wyrabiaj, aż zrobi się gładkie i elastyczne (ok. 10 minut). Podsypuj od czasu do czasu mąką, by ciasto nie kleiło się do rąk.

2. Przełóż wyrobione ciasto do miski i spryskaj oliwą, obróć i jeszcze raz spryskaj. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (nasze babcie dodałyby: „I bez przeciągów”) na 30 minut. Wyłóż kulę ciasta na stolnicę, walnij w nią zdrowo pięścią i zostaw na 5 minut. Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia i posyp mąką kukurydzianą. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na placek (ok. 30 cm średnicy) i przełóż go na blachę. Brzegi ciasta uformuj palcami w nieco grubszą krawędź i znowu odstaw na 10 minut.

3. Rozgrzej patelnię bez tłuszczu i wrzuć na nią ziarna kukurydzy. Opiekaj kilka minut, aż lekko zbrązowieją, i zdejmij z ognia. Piekarnik rozgrzej do 220 °C. 4. Rozprowadź równomiernie na placku mozzarellę, plastry pomidorów, prażoną kukurydzę, provolone i liście bazylii. Piecz 15 minut.

W jednej porcji: 180 kcal, 6 g tłuszcze (3 g tł. nasyc.), 23 g węglowodany, 1 g błonnik, 9 g białko.

pomidory fot. shutterstock.com

Pomidory w marynacie (6 porcji)

  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 ząbki czosnku (w plasterkach),
  • 2 łyżeczki nasion gorczycy,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1 szklanka białego octu winnego,
  • 1.4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka soli morskiej,
  • 6 małych, zwartych pomidorów w różnych kolorach, pokrojonych wzdłuż w łódeczki,
  • 1/3 szklanki czerwonej papryki, pokrojonej w słupki.

1. W małym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć czosnek i podsmażaj 1 minutę. Dodaj gorczycę, kumin, kurkumę, płatki chili i jeszcze jedną minutę podsmażaj. Zdejmij z ognia i odstaw do wystudzenia.

2. Dodaj ocet i cukier, wstaw z powrotem garnek na średni ogień i gotuj 3-4 minuty, aż cukier się rozpuści. Wsyp sól i odstaw do wystudzenia.

3. Do wyparzonego słoika włóż połowę pomidorów i papryki, zalej połową marynaty, dorzuć resztę warzyw i zalej resztą zalewy. Zamknij i wstaw do lodówki na 4 godziny.

W jednej porcji: 77 kcal, 3 g tłuszcze (poniżej 1 g tł. nasyc.), 12 g węglowodany, 1 g błonnik, 1 g białko.

pomidory fot. shutterstock.com

Sałatka z brzoskwiń i pomidorów (4 porcje)

6 średnich pomidorów malinowych lub heirloom i 3 duże, dojrzałe brzoskwinie pokrój na kawałki. Wymieszaj ze 100 g mozzarelli w kostkach, 1⁄3 szklanki listków bazylii, 4 łyżkami oliwy bazyliowej, 1⁄4 łyżeczki soli i 1⁄4 łyżeczki czarnego pieprzu.

W jednej porcji: 220 kcal, 10 g tłuszcze (3 g tł. nasyc.), 26 g węglowodany, 4 g błonnik, 9 g białko.

pomidory fot. shutterstock.com

Penne z salsą pomidorową (4 porcje)

  • 800 g pomidorów malinowych lub bawolich serc, pokrojonych w kostki,
  • 1/4 szklanki listków świeżej bazylii,
  • 3 łyżki oliwy extra virgin,
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • 1 ząbek czosnku, zmiażdżony,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 250 g makaronu penne,
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej.

1. Wymieszaj wszystkie składniki (oprócz makaronu) w dużej, szklanej misce i odstaw na pół godziny, żeby składniki „się przegryzły”.

2. Ugotuj makaron al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsącz, przesyp do miski, dokładnie wymieszaj i od razu podawaj. Mozzarella i oliwki też się z tym daniem przyjaźnią.

W jednej porcji: 350 kcal, 12 g tłuszcze (2 g tł. nasyc.), 52 g węglowodany, 5 g błonnik, 10 g białko.

pomidory fot. shutterstock.com

Granita (8 porcji)

400 g bawolich serc lub malinówek, 2 łyżki octu malinowego, 1 łyżkę oliwy i 1/4 łyżeczki soli zmiksuj w blenderze na gładko. Przeciśnij miksturę przez gęste sito, pomagając sobie spodem łyżki, by wycisnąć sok. Sok przelej do naczynia i wstaw do zamrażalnika na 2 godziny. Mieszaj od czasu do czasu. Podając, podrap zmarzlinę widelcem, by zrobiły się kryształki. Zaskakujacy i świetny deser.

W jednej porcji: 20 kcal.

pomidory fot. shutterstock.com

Pomidory  faszerowane fetą i makaronem orzo (4 porcje)

  • 1 szklanka ugotowanego makaronu orzo, ostudzonego,
  • 2/3 szklanki drobno posiekanych papryk (pomarańczowej, czerwonej, żółtej),
  • 1/2 szklanki pokruszonego sera feta,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny,
  • 1 i 1/2 łyżki oliwy extra virgin,
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 4 duże pomidory.

1. Połącz wszystkie składniki (bez pomidorów).

2. Odetnij czubki pomidorów i łyżeczką pozbądź się miąższu. Nadziej pomidory farszem i podawaj.

W jednej porcji: 180 kcal, 8 g tłuszcze (2 g tł. nasyc.), 18 g węglowodany, 3 g błonnik, 7 g białko.

Tekst: Marek Alchimowicz

WH 09/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij