Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.2

Owoce mrożone czy z puszki – które lepsze?

Najlepiej byłoby na okrągło jeść tylko świeże warzywa i owoce, ale gdy nie ma wyboru, sięgamy po produkty w puszce lub mrożonki. Które są zdrowsze? Na pytanie naszej czytelniczki odpowiada ekspert WH. Sprawdź.

mrożone owoce leśne Owoce leśne zimą? Tak, mrożone.

Od dawna zastanawia mnie, co jest lepsze: owoce mrożone czy z puszki? Bo opinie w necie są podzielone.

Na pytanie naszej czytelniczki odpowiada ekspert – doktor Marek Szołtysik z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
Najlepsze są świeże. Ale wybór między owocami mrożonymi a z puszki jest prosty – zdecydowanie wygrywają mrożonki.

„Nowoczesne tunele chłodnicze szybko schładzają produkty, przez co tworzą się w nich niewielkie kryształki lodu, które nie niszczą struktury komórkowej – mówi doktor Marek Szołtysik. – Straty wartości odżywczych w wyniku mrożenia również są niewielkie”.

Koniecznie sprawdź, które mrożonki pomogą Ci schudnąć.

W przypadku owoców i warzyw w puszkach sytuacja jest nieco inna, ponieważ są one poddawane obróbce termicznej, najczęściej pasteryzacji. W jej wyniku produkt traci od 10 do 35% wartości odżywczych. „Pamiętaj, żeby przechowywać mrożonki we właściwej temperaturze (ok. -18 stopni Celsjusza) i serwować od razu po rozmrożeniu – radzi dr Szołtysik. – Puszki po otwarciu mogą być natomiast przechowywane do 24 godzin”.

PS To pytanie trafiło do naszej facebookowej skrzynki. Jeśli masz do nas jakąś sprawę lub chcesz nas o coś zapytać, zajrzyj na oficjalny profil Women’s Health Polska. Żadnej wiadomości nie zostawiamy bez odpowiedzi, a na wiele Waszych pytań odpowiadamy na łamach papierowego wydania WH.

 WH 04/2015

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij