Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Owoce leśne: przechowywanie i przepis na sałatkę

Napakowane przeciwutleniaczami, błonnikiem, witaminami i przede wszystkim smakiem – gdy jest na nie sezon, owoce leśne należy jeść garściami. I najlepiej, żeby sok spływał po brodzie. Można je też przechować na później. Zobacz w jaki sposób i wypróbuj nasz przepis na pyszną sałatkę.

Marek Alchimowicz 2016-09-28
owoce leśne fot. shutterstock.com

Mrożenie

Owoce opłucz krótko pod delikatnym strumieniem wody i szybko osusz papierowym ręcznikiem. Rozprowadź je na płaskim talerzu, tak by nie stykały się ze sobą, i zamroź. Zamrożone przesyp do torebki lub pudełka i wyciągaj do dekoracji jogurtów, smoothie czy deserów.

Wekowanie

W garnku z grubym dnem zagotuj na małym ogniu 4 szklanki owoców, 4 łyżki cukru i sok z cytryny. Gdy cukier się rozpuści, zwiększ ogień i doprowadź do wrzenia. Często mieszaj i odstaw, gdy temperatura mikstury osiągnie 105 C. Przełóż do wyparzonych słoików i zakręć gorące, zostawiając centymetr miejsca pod wieczkiem.

Sałatka owocowa z cytrynowym jogurtem (8 porcji)

Jogurt:

  • 1/4 szkl. soku z cytryny,
  • 1/4 szkl. cukru,
  • 1 żółtko,
  • 1 jajko szczypta soli,
  • 3 łyżki masła,
  • 225 g jogurtu greckiego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 6 szkl. truskawek i borówek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 4 łyżki likieru limoncello.

Dressing:

  • 3 łyżki soku z limonki,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 3 łyżki świeżej mięty, posiekanej.

1. W małej misce wymieszaj wszystkie składniki dressingu i wstaw do lodówki.

2. W garnku na średnim ogniu wymieszaj: sok z cytryny, cukier,
żółtko, jajko i sól. Dodaj masło, mieszając bez przerwy, aż się całkiem roztopi.

3. Zwiększ ogień i gotuj, stale mieszając, aż masa zgęstnieje.

4. Zdejmij z ognia, dodaj jogurt, miód i aromat, starannie wymieszaj i odstaw.

5. Do miski wsyp plasterki truskawek, borówki, cukier i wlej limoncello. Delikatnie zamieszaj i zostaw na 5 minut.

6. Owoce rozłóż do miseczek, dodaj jogurt i dressing z lodówki. Udekoruj listkami mięty.

W jednej porcji: 260 kcal, 9 g tłuszcze (5 g tł. nasyc.), 47 g węglowodany, 3 g błonnik, 4 g białko.

WH 05/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij