Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.0

Orzeszki ziemne i chili: 3 przepisy

Orzeszki ziemne biją na głowę swoich kuzynów pod względem zawartości białka. Mają też dużo witaminy B3 i potasu. Oto trzy zdrowe przepisy, w których połączyliśmy je z bogatą w kapsaicynę chili. Zobacz, jak zrobić zupę tajską, ciasteczka orzechowe i makaron z orzechowym sosem.

WH 2016-09-08
orzechy fot. shutterstock.com

Popularne fistaszki przyjechały do nas z Brazylii, ale niepodzielnie królują w kuchni azjatyckiej. Zawierają najwięcej białka ze wszystkich orzechów, niespodziewanie dużo uspokajającej witaminy B3 i obniżającego ciśnienie potasu. Uważane są także za sprawdzony afrodyzjak dla obu płci. Chili to oczywiście kapsaicyna, która gwarantuje potrawom ostrość i dobrze robi chyba na wszystko, co mamy w środku.  

Pikantne ciasteczka

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. W blenderze zmiksuj do gładkości 1 szklanki masła orzechowego, 3/4 szklanki brązowego cukru, 1 jajko, 4 łyżeczki chili w proszku, 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej i szczyptę soli. Dorzuć 1/4 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj łyżką kulki – jedno ciasteczko to 2 łyżki i powinno Ci wyjść 18 sztuk. Przyciśnij je widelcem i posyp chili. Piecz 10 minut, wyjmij i ostudź.

Orzechowy makaron

W misce do mikrofali połącz 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki masła orzechowego, 1 łyżkę sosu sojowego i 2 łyżki miodu. Wstaw do kuchenki na 30 sekund, dodaj 1 łyżkę chili w proszku i zamieszaj. Ugotuj 225 g makaronu (poszukaj makaronu shirataki – ma tylko 6,4 kcal w 100 g), odsącz i polej sosem. Posyp 1/2 szklanki edamame i 1/4 szklanki posiekanych orzeszków. 4 porcje.

Zupa tajska

Rozgrzej w garnku 1 łyżeczkę oleju na średnim ogniu. Wsyp 1 łyżkę chili w proszku, zamieszaj i podsmażaj minutę. Wlej 2 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego oraz 1/2 szklanki mleczka kokosowego i zagotuj. Dodaj 1/3 szklanki masła orzechowego, 1 ugotowanego, obranego i posiekanego batata, 1 łyżeczkę startego imbiru i 2 łyżeczki soku z limonki. Zagotuj i zmiksuj ręcznym blenderem. Posyp 4 łyżeczkami posiekanych orzeszków i kolendrą. 4 porcje.  

Wypróbuj także 5 przepisów na zdrową kolację i śniadanie.

WH 05/2016

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij