Polityka prywatności - poznaj szczegóły » [ X ]

Womenshealth.PL

PODZIEL SIĘ

2


OCEŃ
5.0

Orzechy w codziennej diecie: recepta na długowieczność

Czy wiesz, jak dobre dla Twojego zdrowia są orzechy? Właściwości tych bakalii znacznie obniżają ryzyko pojawienia się wielu przewlekłych chorób. Bez przesady możemy więc nazwać mieszankę studencką współczesnym eliksirem długowieczności.

KD 2014-08-22
orzechy fot. shutterstock.com

Najnowsze, przełomowe badania opublikowane w czasopiśmie naukowym „New England Jurnal of Medicine” dowiodły, że u osób, które jedzą orzechy regularnie, w znaczący sposób obniża się ryzyko występowania chorób serca, cukrzycy, raka i innych dolegliwości, które mogą stanąć na drodze do długowieczności. Wniosek jest więc prosty: jeśli sięgasz po orzechy, dożyjesz sędziwego wieku.

Na potrzeby badań naukowcy z Dana-Farber Cancer Institute w Brigham i Harvard School of Public Health przez 30 lat przyglądali się 119 tys. mężczyzn i kobiet, monitorując ich styl życia, nawyki oraz historię chorób.

Badacze odkryli, że uczestnicy, którzy prawie codziennie jedli orzechy – migdały, orzechy włoskie, orzechy brazylijskie, pistacje i inne rodzaje tych chrupiących przysmaków lub orzeszki ziemne (choć te właściwie są roślinami strączkowymi) – o 29% obniżyli prawdopodobieństwo śmierci w wyniku choroby serca, o 11% w wyniku choroby nowotworowej i o 20% w wyniku cukrzycy lub choroby płuc. W zasadzie podczas długich badań prawdopodobieństwo ich zgonu spadło o 20%.

Co ciekawe, miłośnikom orzechów udało się zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci nawet, jeśli nie ćwiczyli, unikali warzyw i owoców czy mieli nadwagę. Poza tym w większości przypadków byli szczuplejsi, niż osoby niejedzące orzechów. Niezły wynik, prawda?

Omawiane badania nie sprawdzały, jak orzechy wpływają na organizm. Jednak wcześniejsze testy sugerowały, że kombinacja zdrowych tłuszczów, antyoksydantów i minerałów zawartych w tych superowocach może mieć pozytywny wpływ na redukcję poziomu złego cholesterolu, obniżać ciśnienie krwi i redukować stany zapalne.

Wszystkie te elementy przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia otyłości, chorób serca, cukrzycy i innych chorób przewlekłych. Przejdź na kolejną stronę i zobacz, jak do codziennej diety wpleść orzechy.

orzechy, masło orzechowe fot. shutterstock.com

Jeszcze jedną zaletą orzechów jest to, że można je w bardzo prosty sposób włączyć do codziennej diety. Oto kilka sposobów na dodanie tego eliksiru długowieczności do Twoich ulubionych dań:

 Posyp poranne płatki śniadaniowe lub owsiankę orzechami włoskimi.

 Wymieszaj pistacje z jogurtem greckim.

 Do ulubionej sałatki dodaj garść migdałów .

 Posyp makaron pieczonymi orzeszkami piniowymi.

 Ugotuj brukselkę, brokuł lub zieloną fasolkę szparagową i podawaj z orzechami pekan lub orzechami laskowymi.

 Przed pieczeniem dodaj orzechy do ciasta na gofry, naleśniki czy babeczki.

 Do Twojego ulubionego koktajlu dodaj łyżkę stołową masła orzechowego.

 Zamiast maki dodaj do zupy sproszkowane orzechy (powinna zgęstnieć).

 Posmaruj masłem orzechowym plasterki jabłka lub pełnoziarniste tosty.

 Dodaj orzechy brazylijskie do Twojego ulubionego dania z kuskusem lub quinoą.

 Posyp mrożony jogurt orzechami makadamia.

 Wymieszaj orzeszki ziemne lub nerkowce z owocami suszonymi i stwórz własną wersję mieszanki studenckiej

Nie od dziś wiadomo też, że orzechy wspomagają prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Zobacz, jakie inne produkty utrzymają Twój mózg w formie.

Tekst: K. Aleisha Fetters

WH

Komentarze

 
 

Wypełnij to pole:

ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij